Orasul Bisericilor

Extras din referat Cum descarc?

. Binecredinciosul si iubitorul de Dumnezeu, Io Stefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu, domn tarii Moldovei, fiul lui Bogdan Voiedod, a inceput a zidi aceasta biserica in numele sfintilor si intru tot laudatilor mari apostoli Petru si Pavel, ce este in Husso (Husi), pe Draslavat, si s-a savarsit in anul 7003, iar al domniei lui al XXXVIII-lea curgator noiembrie 30. Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel este cea mai veche biserica din Husi, datand din anul 1495, fiind construita de domnitorul Stefan cel Mare, gazduieste astazi Catedrala Episcopala.
Targul a fost proprietate domneasca pana in jurul anului 1592, cand Aron Voda a infiintat Episcopia Husului. In acelasi an, urmasul sau la domnie, Ieremia Movila da localul Curtii Domnesti Episcopiei Husi, iar la cererea episcopului Inochentie, domnitorul Moruzi da un hrisov prin care vatra targului devine proprietatea Episcopiei. Orasul dintre vii poate fi considerat pe drept multiconfesional, numarand 11 biserici si o manastire ortodoxe, 2 biserici catolice, o casa de rugaciune adventista si o sinagoga. Cimitirele din Husi confirma aceasta intrepatrundere dintre religiile existente: trei cimitire ortodoxe (din care doua functioneaza astazi), doua cimitire catolice (doar unul functional astazi) si doua evreiesti dintre care deasemenea doar unul functional astazi. Un lucru pe care putini il stiu este ca la Catedrala Episcopala - biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel mai slujeste inca parintele Mina Dobzeu, un adevarat duhovnic al urbei husene.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Orasul Bisericilor
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!