Omul Fiinta Misionara

Extras din referat Cum descarc?

Aristotel zicea ca omul este o "fiinta sociala" (zoon politikom), prin aceasta demonstrand ca omul este destinat a trai alaturi de alti oameni, in cadrul unei comunitati umane. Aceasta existenta a individului in cadrul unor comunitatii demonstreaza ca, omul dispune de o trasatura speciala, chiar esentiala: socializarea. Si ce am putea intelege prin socializare daca nu faptul ca, omul isi impartaseste crezurile.
Faptul ca omul apeleaza la impartasirea credintei sale nu este altceva decat un gest de socializare. Totusi a-ti impartasi credinta doar de dragul de a comunica nu este destul de suficient, trebuie sa existe si un oarecare impuls extern. Iar acest impuls in cazul crestinismului nu este altul decat forma vizibila a iubirii Sfintei Treimi fata de om, actualizata in cel mai eficient mod de Iisus Hristos si lasata ca mostenire Bisericii Sale, pentru mantuirea omului. Dumnezeu Treime se reveleaza pentru a intra in relatie directa si libera cu omul, trimite pe Fiul in lume pentru a-l readuce la izvoarele comuniunii si da urmasilor ca misiune: ,,Sa va iubiti unul pe altul precum Eu v-am iubit" (Ioan 13,34 si 15,17) si ,,Mergeti in toata lumea si propoveduiti Evanghelia la toata faptura; cel ce va crede si se va boteza se va mantui, iar cel ce nu va crede, se va osandi" (Marcu 16, 15-16).
In studiul ,,Misiune si marturie crestina fata de prozelitismul religios care este o contramarturie", Arhid. Ioan Ica jr. subsumeaza o serie de argumente teologice cu privire la misiunea crestina, care se pot reduce la trei aspecte esentiale: Trimiterea Fiului si a Sf. Duh in lume de catre Tatal, trimiterea Apostolilor la propovaduire de catre Hristos, trimiterea Bisericii care, prin slujitorii investiti, vor desfasura misiunea incredintata pana la sfarsitul veacurilor. 
Calitatea omului de fiinta misionara, care, prin incorporarea in Biserica lui Hristos, are datoria sa asume aceasta vocatie si sa o manifeste in mod concret este "constransa" de cativa factori: 
-Misiunea respecta libertatea si dreptul fiecarei persoane de a manifesta prin invatatura, practica si inchinare propriile convingeri religioase. Ea propune un grad mai inalt de viata spirituala la care fiecare poate sa adere liber, fara a se atenta la viata particulara a persoanei, fara a o constrange sau manipula.
-Misiunea promoveaza armonia, schimbarea launtrica, toleranta religioasa;
-Misiunea ofera omului un model de vietuire crestina dupa Hristos;
-Misiunea da spatiu persoanei umane sa dezvolte preocuparile spirituale
-proprii, 
-Misiunea uneste persoane
-Misiunea foloseste cuvantul bun si credinta pentru transmiterea adevarului,
-Misiunea se implineste in transformarea interna a persoanei si orientarea ei spre valorile eterne. 
"In societatea contemporana, toate aceste exigente misionare presupun si un angajament din partea credinciosilor laici. Progresul stiintei si al tehnicii, relatiile complexe dintre oameni, nu numai ca au extins sfera apostolatului laicilor, ci ridica si probleme noi, a caror rezolvare, in duh crestin, solicita un efort deosebit din partea credinciosilor. Credinta ca act personal de primire a adevarului lui Dumnezeu, nascuta din propovaduirea Evangheliei al carei continut este Revelatia dumnezeiasca ce culmineaza in Iisus Hristos, trebuie sa nasca in sufletul crestinului dorinta de a impartasi cu ceilalti bucuria trairii in Duhul lui Hristos. Exigentele misionare pe care trebuie sa le implineasca in lume au ca obiectiv general incorporarea sacramentala a intregii zidiri in trupul lui Hristos - Biserica - la care participa toti crestinii. Bucuria descoperirii Adevarului si a adevaratului sens al vietii trebuie vestita. De aceea, propovaduirea Evangheliei, staruinta in credinta cea adevarata si in transmiterea ei este o datorie a tuturor crestinilor. Toate
acestea transforma marturia crestinului ortodox, in plin relativism si pluralism religios si confesional, intr-o cale catre izvorul nemuririi. 
Prin acceptarea acestor responsabilitati, este necesar sa se descopere ca viata omului, in ansamblul ei, este dar de la Dumnezeu. Lumea in care traieste si peste care stapaneste este si ea darul lui Dumnezeu. Omul este creat si trimis in lume cu scopul de a indumnezei si de a transfigura creatia. Din aceasta perspectiva, raportul lui cu proximitatea sa si cu semenii este vesnic, in timp ce stapanirea lui asupra lumii se consuma in eternitate, dupa chipul stapanirii celei dumnezeiesti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Omul Fiinta Misionara.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!