Ocultismul

Extras din referat Cum descarc?

Incepem aceasta lucrare prin a desemna in primul rand ,sensul termenilor ,,ocult", ,,ocultism" si ,,ezerotism".
Conform Dictionarului Oxford,termenul ,,ocult"a fost folosit pentru prima data in 1545 in sensul de ceea ce ,,nu este perceput sau nu este perceptibil prin puterea mintii,ceea ce este dincolo de intelegerea sau cunoasterea umana" .Cu aproape un secol mai tarziu, in 1633,cuvantul a capatat o semnificatie suplimentara, si anume,de obiect de studiu al acestor faimoase stiinte antice si medievale ce impuneau cunoasterea sau utilizarea unor influente de natura secreta sau misterioasa (precum magia ,alchimia, astrologia, teozofia) .
O definitie mai cuprinzatoare a termenului ,,ocult", potrivita utilizarii contemporane, a fost oferita de Edward A.Tiryakian in incitanta lucrare ,,Pentru o sociologie a culturii ezoterice" .Prin ,,ocult",scrie Tiryakian, ,,inteleg practicile,tehnicile sau procedurile intentionale care:
a) se bazeaza pe forte ascunse sau tainice din natura sau cosmos ce nu pot fi masurate sau recunoscute de instrumentele stiintei moderne;
b)au drept consecinte, dorite sau intentionate, rezultate empirice, precum fie obtinerea de cunostinte despre desfasurarea empirica a evenimentelor, fie deturnarea lor de la ceea ce ar fi devenit fara aceasta interventie, putem astfel considera aceste practici stiinte sau arte oculte" 
Definitia ,,ezoterismului" este intru catva mai delicata. Tiryakian considera ,,ezoterice" acele ,,sisteme de credinte religioase si filozofice care se afla la baza tehnicilor si practicilor oculte; cu alte cuvinte, se refera la reprezentarile cognitive mai cuprinzatoare ale naturii si cosmosului, reflectii epistemologice si ontologice ale realitatii ultime, reprezentari care constituie un cumul de cunostinte pe care se bazeaza procedeele oculte" Dupa cum se stie , toate credintele, teoriile si tehnicile acoperite de termenii ,,ocult" si ,,ezoteric" erau cunoscute inca din Antichitatea tarzie . Unele-cum ar fi, spre exemplu, magia, astrologia, teurgia si necromantia-fusesera inventate sau sistematizate cu circa 2000 de ani mai devreme, in Egipt si Mesopotamia. Cele mai multe practici de acest fel nu au disparut nici in Evul Mediu, castigandu-si un nou prestigiu si devenind forte respectabile si in voga in timpul Renasterii Italiene . 
Astfel, inca de la aparitia sa, nevoile existentei materile l-au determinat pe om sa observe cu atentie natura. In imaginatia omului primitiv, lumea inconjuratoare rea insufletita. Atat lucrurile cat si fiintele pareau a fi inzestrate cu ganduri si simturi asemanatoare cu cele ale oamenilor. El credea ca anumite ,,duhuri vii" stapaneau fenomenele naturii. Neputinta omului primitiv , groaza pe care i-o provocau manifestarile naturii, i-au impins inchipuirea la zeificare, la personificarea stihiilor naturii. Singuratatea, intunecimea noptii, zgomotele neasteptate sau nedeslusite din natura il inspaimantau pe omul primitiv, care vedea in ele , actiunea unor fiinte supranaturale. Copacii, pasarile, fiarele padurii, Luna, Soarele, apele, toate acestea au fost inzestrate de el cu constiinta. Deznadajduit, omul primitiv si-a faurit o lume de fantasme, considerand ca acestea dispun de el in fiecare clipa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ocultismul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!