Moscheea

Extras din referat Cum descarc?

Moscheea (araba "masjid") este un lacas de cult, pentru musulmani, unde acestia se roaga si se intrunesc in scopul unor activitati de educatie religioasa. Fiecare moschee are un imam care conduce rugaciunile. Primele moschei au aparut in secolul al VII-lea. Cele mai importante moschei sunt Moscheea Quba si Al-Masjid al-Nabawi din Medina, apoi, Moscheea Al Aksa din Ierusalim, moscheea Omaiazilor din Damasc etc. Moscheile erau specifice Peninsulei Arabe, insa s-au raspandit odata cu religia islamica in multe alte zone ale lumii.
Cuvantul moschee provine in limba romana din cuvantul francez mosquee, care la randul sau provine prin mediere italiana si spaniola din termenul arab "masjid" (loc de inchinaciune). Moscheile construite in alte zone decat cele arabe imprumuta elemente arhitecturale din zonele respective. Cele din China imprumuta stilul arhitectonic specific chinezesc, mai precis forma si culoarea pagodelor, pe cand in Europa intalnim moschei cu influente arhitecturale europene. Moscheea este locul unde musulmanii socializeaza conform traditiei islamice. Cea mai importanta perioada a anului in traditia islamica este Ramadan-ul, cand musulmanii merg foarte des la moschee pentru a se ruga si a indeplini datinile. Conform traditiei, musulmanii nu au acces in moschee decat dupa ce se spala si isi lasa incaltamintea la intrare. Conform Coranului femeile se pot ruga acasa, dar si la moschee. Rugaciunile se tin in sala de rugaciuni a moschei unde exista locuri separate de rugaciuni pentru femei si barbati. Barbatii musulmani, la nevoie, se pot ruga la ceasurile potrivite si in afara moscheii, in orice loc s-ar gasi.
Arhitectura originala a moscheilor prevede construirea unor cupole deasupra centrului salii de rugaciuni, precum si minarete, de asemenea si gradini interioare unde credinciosii musulmani se pot odihni. Moscheile construite in zonele cu populatie minoritara musulmana sunt utilizate nu numai ca lacas de cult, ci si ca loc de intruniri, inclusiv mitinguri de protest ale acestora. Astfel in urma conflictelor in jurul unor revendicari religioase, nationale si sociale intre populatia islamica si cea de alte etnii si confesiuni majoritare se pot ivi conflicte intre populatia majoritara si musulmani, precum si in urma unor atatari rasiste sau de ura religioasa apar uneori acte de vandalism pana la atacuri cu bomba contra unor moschei. Un exemplu este Moscheea Babri din India, distrusa de hindusii extremisti in 1992. Incepand cu anii '80, Arabia Saudita a finantat un proiect de constructie a moscheilor in toata lumea in valoare de miliarde de dolari din care s-au construit in total 1500 de moschei.
Primele moschei
Dupa credintele islamice, cel mai important loc sacru islamic este sanctuarul Kaaba din Mecca, Arabia Saudita, construit de profetul Ibrahim (Avraam) si fiul sau Ismail (Ismael) dupa vointa lui Allah (Dumnezeu), insa cea mai veche moschee construita de musulmani este Moscheea Quba din Medina.
Influente arhitecturale in construirea moscheilor
Arhitectura moscheilor difera de la o zona la alta deoarece au fost imprumutate elemente arhitecturale specifice zonei de amplasare. Un exemplu elocvent este Egiptul unde se intalnesc un mare numar de moschei ce au fost construite incepand cu anul 640, o data cu cucerirea tarii de catre arabii musulmani. Moscheile cladite in Sicilia si Spania si-au pastrat un stil original arab sau maur, neimprumutand elemente arhitecturale specifice zonei. 
In vestul Chinei, in Turkestanul chinez sau Uiguria, moscheile seamana mai mult cu cele arabe, dar pe masura ce se inainteaza spre est apar tot mai mult elemente arhitecturale chinezesti imbinate cu cele arabe. Primele moschei din China au fost ridicate in secolul XVIII in localitatea chineza Xi'an, cea mai cunoscuta fiind Marea moschee din Xi'an. Aceasta moschee a adoptat o arhitectura traditionala chinenezeasca, fiind diferentiata de celelalte moschee prin faptul ca are acoperisul galben, dupa tipicul templelor budiste. 
In secolul al XV-lea , moscheile au inceput sa apara si in Indonezia in primul rand in insulele Java si Sumatra. Arhitectura budista, hindusa sau chineza a influentat si aici aspectul moscheelor.
Moscheile indoneziene sunt construite fara cupole, nerespectand linia arhitecturala araba, in schimb au acoperisuri etajate asemanator cu pagodele sau templele hinduse balineze, stil folosit inca si azi. Un numar important de moschei vechi au ramas intacte si astazi pe coasta de nord a insulei Java, printre acestea aflandu-se Mesjid Agung din Demak construita in 1474 si Marea moschee din Yogyakarta. Stilul moscheilor javaneze a influentat si arhitectura celor din tarile apropiate acesteia precum: Malaysia, Brunei, si Filipine. 
In India moscheile au aparut in timpul Imperiului Mogul in secolul al XVI-lea si al XVII-lea, unde s-au distins si ele printr-o arhitectura proprie locului, ca de pilda Jama Masjid din Delhi.
In Imperiul Otoman, al carui nucleu principal a fost Turcia de azi, moscheile au aparut o data cu primii turci musulmani. Unele moschei precum Hagia Sophia din Istanbulul de azi, au fost mai intai biserici sau catedrale ale Imperiului Bizantin, dupa care au fost transformate in moschei, ceea ce le explica stilul arhitectonic. Specific moscheilor otomane erau plafoanele inalte, minaretele multiple si fatadele largi imbinate cu elemente traditionale precum mihrab-ul. Astazi Turcia detine un mare numar de moschei cu arhitectura tipica otomana.
In Europa exista in diverse zone moschei construite in numar mai mare o data cu venirea musulmanilor pe continent. Orase mari precum Roma, Londra si Munchen, detin moschei ce au fost cladite dupa cerintele arhitecturii traditionale arabe cu domuri si minarete. Moschee mai mici se pot intalni de asemenea in zonele suburbane ale marilor orase europene, un exemplu fiind Moscheea Shah Jahan din Woking, Marea Britanie. In zonele Europei care au fost sub dominatie otomana ca Grecia, Bosnia, Albania, Serbia, moscheile au aspectul specific otoman.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moscheea.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!