Mormonii

Extras din referat Cum descarc?

Cand suntem confruntati cu intrebarea ,,Cine sunt mormonii?'' de obicei ne gandim la acei misionari tineri, imbracati decent si elegant, la niste oameni nefumatori si care nu consuma alcool, oameni productivi in munca, orientati spre familie, prosperi si care au o dorinta continua pentru studierea genealogiei lor. Aceasta imagine stralucitoare a fost construita in ultimii ani fie de actiunile lor publice misionare, fie de anumite articole aparute in presa, uneori prezentand crime ale unor grupuri poligame sau, spre exemplu in 1985 atentia publica din Statele Unite a fost atrasa de atentatele cu bombe din Salt Lake City, care se stie ca reprezinta centrul lor cel mai mare fiind construit aici un impunator templu. Aceste lucruri erau legate de anumite documente rusinoase pentru istoria Mormonilor.Dar in mod esential, ceea ce ramane in opinia publica, este imaginea unor cetateni respectabili, cu un devotament puternic fata de biserica lor, acum peste 5 milioane in intreaga lume. Cu aproape 30.000 de misionari activi, acest cult inregistreaza cea mai mare crestere, mai ales in Statele Unite, unde se infinteaza doua noi biserici sau parohii locale in fiecare zi.Toate aceste lucruri nu raspund tuturor intrebarilor despre credinta si biserica mormonilor. Care este credinta mormonilor? Ei pretind ca sunt crestini. Pretind ca Biblia si Cartea lui Mormon "se complecteaza una pe cealalta. Ambele contin cuvantul Lui Dumnezeu, astfel au devenit una."Introducerea cartii lui Mormon declara ca aceasta a fost scrisa "bazat pe convingerea evreilor si neevreilor ca Iisus este Hristosul, eternul Dumnezeu". De fapt Mormonismul este "una din cele mai eficiente imitatii, inventate vreodata, ale crestinismului biblic." 
FONDATORUL ACESTUI CULT Fondatorul mormonismului este Joseph Smith, nascut in Vermont 1805. Ca si tanar, Smith este descris de mormoni ca si "inocent si sincer, devotat si inteligent...cautand umil adevarul". Protrivit altor surse insa, Smith a fost "slab educat, un tanar superstitios" care ,,s-a folosit de ritualuri oculte" pe cand mergea cu tatal sau in cautarea de comori ascunse. Ca si tanar a fost implicat intr-o varietate de practici psihice si oculte. Cercetatorii obiectivi au ajuns la concluzia ca a fost probabil un tanar psihopat: ,,in propria lui hipnoza, ideiile din subconstient au inlocuit anumite elemente fundamentale ale gandirii. Temperamental sau anormal, i-a descoperit capacitatea lui de clarvazator. Experimentele sale repetate in acest domeniu al hipnozei, se pare ca au influentat tot mai mult subconstientul lui, pana cand linia dintre lumea reala si lumea viselor a disparut aproape complet, astfel el traia in lumea viselor sale " . 
Ca si tanar, Smith a trecut prin mai multe secte, in cautarea lui dupa adevar. Ca si raspuns la rugaciunile sale de a fi condus spre adevarata religie, Smith a pretins ca a avut o serie de viziuni, incepand din 1820. Cele doua personaje din prima lui viziune, au fost interpretate de el ca fiind Dumnezeu Tatal si Dumnezeu Fiul, si mesajul a fost acela ca el nu trebuie sa se alature nici unei secte sau biserici, nici una din cele existente nu era adevarata, "dar in viitorul apropiat, plinatatea evangheliei ii va fi descoperita." Patru ani mai tarziu, Smith s-a rugat pentru o alta "manifestare" divina, si a aparut o "faptura cereasca" care se numea Moroni spunandu-i despre niste placi de aur, gravate cu "plinatatea evangheliei eterne" care erau ingropate langa un deal din apropiere, si erau scrise intr-o limba straveche iar Joseph Smith a fost ales sa aiba privilegiul de a traduce acele table, devenind un instrument in mana lui Dumnezeu, restaurand evanghelia si reinfintand Biserica.In afara de aceste placi, Moroni I-a spus sa aseze doua cristale unite printr-o rama de argint si sa le fixeze pe piept, acestia reprezentand un fel de ochelari o sa-l ajute sa descifreze scrierile de pe placi. Traducerea placilor a fost publicata in anul 1830 sub numele de ,,Cartea lui Mormon''.Curand dupa publicarea "scripturii" sale, Joseph Smith s-a proclamat pe sine un profet din zilele de pe urma egal cu profetii Vechiului Testament si a inceput sa-si adune adepti, care pana la data mortii sale in 1844 numita ,,martiriu'' in istoria mormonilor, depaseau 10.000.Dupa moartea lui Smith, comunitatea mormona, l-a urmat pe Brigham Young succesorul acestuia care si el era de altfel ,,Profet, Vazator si Descoperitor''. Condusi de acesta mormoni s-au stabilit in statul Utah, avand capitala religioasa la Salt Lake City. Astazi, 75% din populatia orasului fiind mormona. Vizitatorii templului din piata orasului care pe buna dreptate poate fii numit Vaticanul mormonismului, pot face turul unui elaborat complex, intregit cu filme, diagrame si prelegeri despre istoria si teologia mormonilor, bazate pe Cartea lui Mormon si revelatia profetilor de pe urma.Nephiti, a adaugat cateva din scrierile sale proprii si apoi a ingropat placile intr-un deal, "pentru a fi pastrate pana cand Domnul va fi gata sa le aduca in zilele de pe urma".Din punct de vedere istoric, Cartea lui Mormon nu este sustinuta de nici o dovada arheologica si nu are nici un corespondent in ceea ce este cunoscut ca civilizatiile pre-columbiene. Adeptii lui Mormon nu pareau sa fie deranjati de acest fapt, crezand ca este doar o chestiune de timp pana la descoperirea unei astfel de dovezi. Pretentia lor ca indienii din America ar fi descendentii lui Laman este deasemena nefondata, acestia fiind de neam mongoli, nu semiti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mormonii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!