Momentul Indoielii lui Toma

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere 2
II. Sfantul Apostol Toma - viata si activitatea dupa surse biblice si aghiografice 3-5
III. Indoiala lui Toma 6
IV. Despre prejudecata lui Toma 7-8
V. Exegeze patristice la Ioan XX, 19-31 9-11
VI. Concluzie 12
VII. Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Indoiala este acea stare de neliniste cu care noi ne luptam. Ne luptam sa scapam de ea pentru ca sa putem trece intr-o stare de incredere. 
Dintr-un motiv oarecare, ne lasam dusi de impresia ca indoiala nu poate fi in nici un caz asociata credintei. Adevaratii crestini nu se indoiesc spunem noi cu convingere, dar acest lucru este o prejudecata. Indoiala nu reprezinta opusul credintei; ea este, plastic spus, stramosul credintei. Indoiala nu anuleaza credinta, ci ii face loc. De fapt, la fel ca in cazul lui Toma, indoiala poate fi impulsul vital care sa ne conduca spre adevar. 
Oamenii se indoiesc deobicei deoarece acel lucru de necrezut pe care il afla are un impact foarte mare asupra simturilor lor si atunci necredinta apare din dorinta de a li se demonstra concret cu argumente rigide ca acele lucruri sunt reale. Indoiala poate aparea in inima oricui, chiar si in inima celor mai credinciosi crestini. De exemplu oricine in viata de zi cu zi daca primeste o veste buna, se bucura si parca nu-i vine sa creada si la fel si in cazul in care aceasta este o veste proasta, se intristeazasi isi doreste sa nu fie adevarata, adica in ambele situatii apare indoiala care se afla in inima oricui. 
In aceasta lucrare am incercat sa demonstrez ca indoiala lui Toma nu a fost un lucru rau care sa-l inscrie pe nedrept pe Sfantul Apostol in randul "baietilor rai"(aici ma refer la Iuda care la vandut si la Petru care s-a lepadat) deoarece in aceasta necredinta a lui s-a concentrat toata necredinta Apostolilor si chiar a intregii crestinatati si astfel aceasta intamplare al carui protagonist a fost Sfantul Apostol Toma a luminat inimile indoite ale tuturor celor care nu credeau ca Iisus a inviat si astfel atunci,ca si acum in zilele noastre, intamplarea aceasta a devenit temei prin care credinciosii cred Invierii lui Hristos. 
II. Sfantul Apostol Toma - viata si activitatea
dupa surse biblice si aghiografice
Sfantul Apostol Toma este unul din cei doisprezece Apostoli ai Mantuitorului. Numele de Toma, in aramaica teaoma, tradus in greaca Didymos, inseamna geaman. In aramaica si in ebrai-ca, Toma este doar un epitet. La unii crestini sirieni el este cunoscut sub numele de Iuda Toma (Iuda Geamanul). Nu cunoastem momentul cand a fost chemat la apostolat. Sfanta Scriptura il mentioneaza alaturi de Hristos de trei ori. Prima oara este mentionat, alaturi de ceilalti ucenici, cand pleaca in Betania ca sa-l invieze pe Lazar. Cu acest prilej, are loc si a doua mentionare. Mantuitorul este prevenit ca fariseii si carturarii vor sa-l omoare, iar Toma le spune: "sa mergem si noi sa murim cu El" (Ioan 11, 16). 
Iar cea de-a treia mentiune are loc la Cina cea de Taina, cand Hristos le vesteste ucenicilor ca merge la Tatal sa le pregateasca loc. Atunci Toma intreaba: "Doamne nu stim unde Te duci si cum putem sa stim calea?", iar Mantuitorul ii raspunde: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine" (Ioan 14, 15-16). 
Traditia canonica nu pastreaza informatii detaliate despre activitatea misionara a lui Toma dupa Invierea Mantuitorului. Cu toate acestea, in scrierile unor Sfinti Parinti Toma este numit "Apostol al Indiei". 
Sfantul Apostol Toma este praznuit pe data de 6 octombrie. El era din cetatea Galileii si la inceput se numea Paneada, iar ca profesie era pescar. Sfantul Apostol a avut bucuria de a trai in zilele lui Hristos, de a Il cunoaste si de a Il urma. Desi nu era un carturar a fost ales de Hristos si numarat intre cei doisprezece ucenici ai sai, el aducandu-I un suflet cinstit si curajos care-L iubea pana la moarte. Sfanta Evanghelie aminteste de momentul indoielii lui Toma fata de Invierea Mantuitorului Iisus Hristos insa aceasta indoiala a lui Toma a dus la sporirea cu si mai multa putere a credintei in Biserica lui Hristos.


Fisiere in arhiva (1):

  • Momentul Indoielii lui Toma.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!