Moartea si Viata de Apoi in Budism

Extras din referat Cum descarc?

In budism, existenta individuala a omului aduce suferinta tocmai din cauza ca ea este o simpla sinteza a unor factori impersonali si impermanenti supusi distrugerii, o mixtiune a celor cinci agregate (sanscrita - Skandha) ce compun fiinta: rkpa - corpul, materialitatea (carnea, parul, dintii, sangele, oasele, temperatura corporala, etc.), vedan - senzatiile (bucurie, tristete, indiferenta), samjn - perceptiile (vazul, auzul, gustul, perceptia tactila, olfactiva si spirituala), samskra - activitatea mintii (vointa, concentrare, vigilenta, respect, confuzie, calm, etc.) si vijnna - constiinta. 
Conform lui Buddha sub straturile acestor agregate nu exista nici un sine, sufletul vesnic, ceea ce hinduistii numesc atman, fiind doar o iluzie, o irealitate. El considera ca atat trupul, cat si perceptiile, senzatiile si constiinta nu pot constitui un suflet, o entitate vesnica, deoarece se afla intr-o permanenta transformare, sunt efemere. Existenta unui om este relativa, a fost facuta posibila prin intersectia unor forte universale supuse unor schimbari permanente, este dependenta unei legi a cauzalitatii, este o componenta trecatoare a universului si a timpului. 
Budismul nu admite astfel nimic vesnic, neschimbabil, totul fiind impermanent, schimbator, lipsit de substanta. Astfel, budistii nu pot vorbi despre un eu vesnic, despre un sine ca o entitate continua, permanenta, ci despre non-eu, non-sine sau anatta. Aceasta impermanenta este totodata si foarte vaga, deoarece prin moartea omului, nu se realizeaza o distrugere totala a existentei lui, faptele sale, karma sa, fiind transmise intr-o viata urmatoare prin reincarnare. Astfel mostenitorul faptelor este acelasi cu cel care le-a comis, dar in acelasi timp este diferit de acesta, are cu totul alte agregate componente. Desi par contradictorii, identitatea persoanei reincarnate cu cea din viata anterioara si diferenta, neidentitatea acestora, coexista. Aceeasi conceptie este abordata si in cazul schimbarilor umane ca maturizarea, imbatrinire, etc.: omul devine o alta persoana, cu toate ca ramine acelasi.
Spre deosebire de hinduism, reincarnarea budista nu consta in migrarea sufletului de la un trup mort spre embrionul unei viitoare fiinte, ci continuarea de catre un individ nou a existentei care pana atunci se manifesta in cel decedat, conform incarcaturii karmice acumulate. Asadar, pentru budisti reincarnarea nu reprezinta o a doua sansa ci este doar o continuare a suferintei. 
Din punct de vedere obiectiv, suferinta se afla in intrupare, in materie si, prin urmare, trupul este considerat ca ceva ce trebuie desconsiderat. Pentru acest motiv eliberarea completa de suferinta este posibila numai printr-o emancipare si detasare deplina de trup si de materie. Pentru budisti, trupul, ca manifestare fiintiala, nu este nimic altceva decit lacasul raului. De aceea, se impune cu urgenta eliberarea din orice forma de viata materiala prezenta sau viitoare. Eliberarea este cea mai mare dintre binecuvintari, binele suprem si scopul cel mai sublim.
Pentru a impiedica sufletul sa fie intemnitat, dupa moarte, intr-un alt trup, la capatiiul sau se citeste, timp de patruzeci si noua de zile, din Bardo thodol. Aceasta este o liturghie funerara lamaista menita a indruma sufletul mortului, indeplinind astfel functia unui manual samanic pentru invocatorii de suflete, adaptat la exigentele foarte sofisticate ale ritualului si doctrinelor lamaiste. Scopul citirii Bardo thodol linga defunct [&] este de a inchide usa uterului deschis - gata de a prinde sufletul pentru a-l intemnita intr-un trup  si de a asigurasufletului o soarta postuma buna . Recitarea textului este necesara doar in cazul celor nefamiliarizati cu practicile yoga speciale care permit eliberarea imediata dupa moarte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moartea si Viata de Apoi in Budism.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!