Moartea Episcopului Chesarie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Din pacate, in urma unei pneumonii ce-l tine la pat vreme de o saptamana, la 30 noiembrie 1846 se stinge din viata cel ce a fost episcopul Chesarie al Buzaului. Cel ce a rezidit din temelii Episcopia Buzaului, a pus pe picioare invatamantul seminarial in aceasta eparhie, a contribuit la tiparirea atator carti de care se simtea nevoia in parohiile buzoiene si nu numai, a fost chemat la Dumnezeu pentru a da seama pentru cele savarsite in rastimpul vietuirii pe pamant.

Trecerea sa in nefiinta a constituit o grea pierdere pentru Biserica si credinciosi. La inmormantarea sa au participat inalti ierarhi si slujitori ai altarului precum si o multime de popor. Mitropolitul Iosif Naniescu tine un frumos discurs despre ce a insemnat pentru episcopul Chesarie slujirea ce a dobandit-o si despre meritele si realizarile acestui pastor care si-a inchinat viata lui Dumnezeu si credinciosilor sai. Prin tot ceea ce a construit si a tiparit prin tot ajutorul pe care l-a dat Chesarie al Buzaului ramane inscris cu litere de aur in istoria Episcopiei Buzaului si a Bisericii Romane.

Va fi inmormantat afara de lacasul sfant al Episcopiei aproape de mormantul episcopului Dionisie Romano. Pe piatra mormantului episcopului Chesarie sta scris Opreste-te trecatorule, pasul in respect langa pacinicul lacas al colosalei umbre: sacru este mormantul: aici ierarhul Chesarie trupul isi odihneste de multele in putin timp jertfiri spre gloria Domnului, patria si eternei sale memorii; nascut 1784, episcop 1825, raposat 1846 noiembrie 30 1. Langa mormantul sau se afla cel al mamei sale, inmormantata aici, pe piatra mormantului aflandu-se inscrisa: Ma intrebi, o cetitorule cine sunt eu. Sunt maica episcopului de Buzau Chesarie, zac supt aceasta rece piatra asteptand judecata cea mai de apoi. O vai vai! 73 de ani am trait; am venit, am vazut, am plecat naluca toate mi s-au parut. Si tu doar citeste si intelege ceia ce citesti: vino-ti in simtire si abatandu-te de la rau, fi binele, caci si tu maine sau poimaine vei fi asemenea ca si mine. 1839 aprilie 1 2. 1 - Nicolae Iorga, Istoria Bisericii Romanesti si a vietii religioase a romanilor, Ed. Ministerului de Culte Bucuresti, 1928, pag. 254 2 - Nicolae Iorga, Inscriptii din Bisericile Romaniei, Institutul de Arte Grafice si Editura Minerva, Buc. Fascicula 1, pag. 364 ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Moartea Episcopului Chesarie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
449 cuvinte
Nr caractere:
2 013 caractere
Marime:
7.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Predat:
la gimnaziu
Sus!