Moartea Episcopului Chesarie

Extras din referat Cum descarc?

Din pacate, in urma unei pneumonii ce-l tine la pat vreme de o saptamana, la 30 noiembrie 1846 se stinge din viata cel ce a fost episcopul Chesarie al Buzaului. Cel ce a rezidit din temelii Episcopia Buzaului, a pus pe picioare invatamantul seminarial in aceasta eparhie, a contribuit la tiparirea atator carti de care se simtea nevoia in parohiile buzoiene si nu numai, a fost chemat la Dumnezeu pentru a da seama pentru cele savarsite in rastimpul vietuirii pe pamant.
Trecerea sa in nefiinta a constituit o grea pierdere pentru Biserica si credinciosi. La inmormantarea sa au participat inalti ierarhi si slujitori ai altarului precum si o multime de popor. Mitropolitul Iosif Naniescu tine un frumos discurs despre ce a insemnat pentru episcopul Chesarie slujirea ce a dobandit-o si despre meritele si realizarile acestui pastor care si-a inchinat viata lui Dumnezeu si credinciosilor sai. Prin tot ceea ce a construit si a tiparit prin tot ajutorul pe care l-a dat Chesarie al Buzaului ramane inscris cu litere de aur in istoria Episcopiei Buzaului si a Bisericii Romane.
Va fi inmormantat afara de lacasul sfant al Episcopiei aproape de mormantul episcopului Dionisie Romano. Pe piatra mormantului episcopului Chesarie sta scris Opreste-te trecatorule, pasul in respect langa pacinicul lacas al colosalei umbre: sacru este mormantul: aici ierarhul Chesarie trupul isi odihneste de multele in putin timp jertfiri spre gloria Domnului, patria si eternei sale memorii; nascut 1784, episcop 1825, raposat 1846 noiembrie 30 1. Langa mormantul sau se afla cel al mamei sale, inmormantata aici, pe piatra mormantului aflandu-se inscrisa: Ma intrebi, o cetitorule cine sunt eu. Sunt maica episcopului de Buzau Chesarie, zac supt aceasta rece piatra asteptand judecata cea mai de apoi. O vai vai! 73 de ani am trait; am venit, am vazut, am plecat naluca toate mi s-au parut. Si tu doar citeste si intelege ceia ce citesti: vino-ti in simtire si abatandu-te de la rau, fi binele, caci si tu maine sau poimaine vei fi asemenea ca si mine. 1839 aprilie 1 2. 1 - Nicolae Iorga, Istoria Bisericii Romanesti si a vietii religioase a romanilor, Ed. Ministerului de Culte Bucuresti, 1928, pag. 254 2 - Nicolae Iorga, Inscriptii din Bisericile Romaniei, Institutul de Arte Grafice si Editura Minerva, Buc. Fascicula 1, pag. 364 ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Moartea Episcopului Chesarie
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!