Misiunea creștină și monahismul

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere.2
I.Misiunea in Biserica Ortodoxa.4
I.1 Dimensiunea temporala a misiunii in Ortodoxie.5
I.2 Misiunea la Sfintii Apostoli Petru si Pavel.5
I.3 Biserica Ortodoxa Romana si misiunea crestina in trecut si in prezent.7
II. Monahismul ca misiune crestina.11
II.1 Inceputurile monahismului in Biserica de Rasarit.12
II.2 Inceputurile monahismului la romani.13
II.3 Monahismul sau cautarea desavarsirii.15
II.4 Voturile monahale.18
II.5 Monahismul - cale spre desavarsire.20
Concluzii.23
Bibliografie.24


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Inainte de a incepe tratarea unui astfel de subiect, precum si a punctele de vedere ce se impun a fi mentionate, am considerat necesar a se preciza in cateva cuvinte motivatia care sustine ca fiind de o stringenta necesara punerea intr-o lumina neajustata a principiilor misionare ce ar trebui sa fie luate in calcul atunci cand se face misiune crestina.
Domnul nostru Iisus Hristos ne-a avertizat ca ,,multi prooroci mincinosi se vor scula.amagi pe multi"( Matei 24, 11). Cine vor fi prooroci? Dar mai ales cum vom sti noi ca ei sunt mincinosi sau nu? Ei bine, cunoscand aceste principii misionare, ce izvorasc din paginile Sfintei Scripturi, din activitatea Sfintilor Apostoli si a urmasilor lor, vom putea deosebi pe proorocii adevarati de falsii prooroci, pe misionarii adevarati de pseudomisionari.
Misiunea se face in Biserica si intotdeauna prin Biserica. Nu putem vorbi de misiune, daca nu avem in vedere Biserica si faptul cum se manifesta Biserica in relatiile ei cu alte Biserici sau confesiuni crestine. Cunoastem faptul ca Biserica Ortodoxa Romana face parte din Consiliul Ecumenic al Bisericilor, astfel ca ea este in permanenta relatie si dialog cu cei de credinta crestina, iar faptul de a se intalni cu toti acestia implica intr-o oarecare masura si o misiune.
Tema de fata, avand doua laturi diferite, dar totodata unite si nedespartite, monahismul si misiunea crestina, putem vorbi de faptul ca lucrarea monahului este tocmai aceea de a face misiune si a duce o viata exemplara prin trairea sa. Monahul, sau monahismul in genere, trebuie sa fie o latura a Bisericii in care tot accentul sa cada pe misiune. Multimea de oameni care vine la manastire trebuie educata in spiritul crestin ortodox autentic, dar in acelasi timp trebuie pastrate si obiceiurile si traditiile fiecarei culture in parte.
Monahul, stand in manastire, are rolul fundamental de a raspandi samanta crestina pretutindeni si fiecaruia in parte. Daca preotul datorita unor nevoi personale cum ar fi familia, parohia, etc., scapa din vedere latura aceasta a misiunii, monahul in schimb trebuie sa se ingrijeasca de mantuirea sa, dar si de cea a credinciosilor care ii calca pragul manastiri printr-o misiune clara si precisa prin care se pot dobandi elementele esentiale ale ortodoxiei.
Tocmai acest lucru il vom vedea in lucrarea de fata, incercand sa vedem care este rolul si legatura dintre monahusm si misiunea crestina.
I. Misiunea in Biserica Ortodoxa
De-a lungul timpului, Biserica Ortodoxa a fost acuzata de lipsa de misionarism. Sa fie oare adevarata aceasta acuzatie? Fireste ca nu. Pe ce se bazau cei care aduceau o astfel de acuza unei Biserici traditionale cu o continuitate harica, cu mijloace si principii misionare apostolice? Atunci de ce s-a ajuns sa se spuna asemenea lucruri despre ea?
Plecand de la astfel de intrebari si incercand sa gasim raspunsuri pertinente, vom gasi ca singura problema se afla in prisma prin care se incearca a se vedea sensul cuvantului ,,misiune" si ,,misionarism", si spunem aceasta pentru ca, din punctul nostru de vedere, Biserica Ortodoxa a facut misiune, avand in decursul timpului cuceriri neasteptate si chiar in comparatie cu Biserica Romano-Catolica mult mai importante, cu toate ca numeric aceasta din urma are un numar mai mare de credinciosi.
A avut Biserica Ortodoxa misionari de renume? Da. Chiril si Metodiu, sfinti din Biserica Rasariteana, au crestinat popoarele de limba slava. Ucenicii lor directi, deasemeni, au crestinat fie popoare, fie comunitati destul de bine reprezentate numeric. Sa fi fost acestia singurii misionari? Cu siguranta nu. Misionarii rusi au convertit parti importante din populatiile mongoloide, atingand cele mai nordice puncte ale continentului asiatic, dar si mici zone din China.


Fisiere in arhiva (1):

  • Misiunea Crestina si Monahismul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!