Manastirea Plataresti

Extras din referat Cum descarc?

Lunga domnie a lui Matei Basarab (1632-1654) a reprezentat o perioada de inflorire religioasa si culturala, asa cum o arata numarul foarte mare de ctitorii voievodale.
Elogiat de papa Inocentiu al X-lea pentru ,,minunata sa bunatate sufleteasca", respectat de turci ca ,,al doilea Mihai Voda", considerat de Nicolae Iorga ca ,,adevarat pastor si domn parinte", caracterizat de C. C. Giurescu drept ,,un domn cu remarcabile insusiri: viteaz ostas, ctitor desavarsit si diplomat incercat, tipul reprezentativ al domnului de tara", Matei Basarab, cel mai de seama ctitor bisericesc al neamului romanesc, si-a vazut domnia caracterizata astfel de cronica vremii: ,,Tara iubea pe Domn si Domnul pe Tara".
Opera de ctitor a lui Matei Basarab se remarca prin faptul ca a reusit sa instituie un fel de mecenat artistic, fiind permanent preocupat sa aduca pe pamantul tarii tot ceea ce considera ca este mai demn de a fi luat in seama la vremea respectiva din bogatia cultural-artistica a altor tari. Este socotit, alaturi de Sfantul Voievod Stefan cel Mare, unul dintre cei mai prodigiosi ctitori de biserici, istoricul Constantin C. Giurescu identificand un numar de 46 de ctitorii basarabene.
,,Barbat drept, indurator si milostiv, niciodata biruit, ci biruitor si a multe invingeri invingator, preaslavit, infricosator dusmanilor, prietenilor de folos, imbogatitor al tarii sale" (insriptie sapata pe piatra de mormant a domnitorului)
Unul din cele mai frumoase monumente istorice din zona Bucurestiului secolului al XVII lea este Manastirea Plataresti, ctitorie a domnitorului Matei Basarab din 1646 cu hramul Sf.Mercurie.
Referitor la intemeierea manastirii exista mai multe ipoteze. Conform uneia dintre ele Matei Basarab ar fi ridicat manastirea pentru pomenirea celor cazuti in lupta de la Nenisor (in prezent  Armasesti) impotriva lui Vasile Lupu, acesta fiind ajutat de tatari. Dupa alta versiune, manastirea a fost ridicata  in amintirea unei lupte cu tatarii veniti sa ajute pe Radu Ilias, pretendent la domnie, in anul 1632. In traditia populara se regasesc elemente legate de acele evenimente: lacul din apropierea manastirii numit ,al tatarului' si stejarul langa care s-ar fi odihnit dupa lupta domnitorul Matei Basarab. 
Prima versiune aspra intemeierii este mai veridica, tinand seama de data ctitoriei, 1640, la scurta vreme de la victoria de la Nenisor, cat si de relatarea lui Paul de Alep, ce a vizitat manastirea in 1657 
Lacasul si ulterior satul Plataresti isi trag numele de la primul egumen al manastirii ,grecul Plastara. De asemenea satul vecin - Podul Pitarului - aminteste de  unul dintre ispravnicii ctitoriei, mentionat in textul pisaniei, Mitrea Pitarul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Manastirea Plataresti.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!