Mânăstirea Curchi din Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Ce-am stiut noi, pina nu demult, depre manastirea Curchi? Nimic sau aproape nimc deoarece fusesem privati de asa posibilitate. Documentele de arhiva, lucrarile de sinteza erau tinute sub lacat, dosite in sectii speciale de pastrare. De aceste marturii ale trecutului puteau lua cunostinta doar persoane alese, numarate, insa nu si muritorii de rind.In schimb gasim diferite afirmatii ofensatoare ca calugarii sint ,,o patura parazitara a societatii". In pofida faptului ca acesti oameni blajini, cuminti si rabdatori care si-au inchinat viata mintuirii sufletului se asigura cu toate cele trebuincioase din propria truda. Marele umanist, voievodul Dimitrie Cantemir, referindu-se la manastirile Moldovei, spune: ,, calugarii ara pentru ei,secera pentru ei si toate astea le fac in orele in care nu sunt ocupati cu slujbele religioase fac diferite munci invie ,la cimp si in gradini, ear roadele cilese de pe acestea le trec in folosul manastirilor. In plus si putinul cistigat in sudoarea fruntii lor il impart cu cei oropsiti de soarta fara de nici un murmur 
Manastirea Curchi, precum Preotul Dimitrie P. Micsunescu incintat de cele vazute scriia:,, Este una din cele mai frumoase si bogate manastiri ale R. Moldovei, care este asezata linga piraul Vaticiului, pe un picior de deal , incojurata din toate partile cu paduri, , vii, gradini, de zarzavat, si pomi roditori.
De indurarea si bunatatea sufleteasca a cuviosilor parinti de la manastirea Curchi m-am convins personal.
Ospitalitatea de care m-am invrednicit atunci a fost , pentru sufletul meu o impresionata lectie de omenie si nemasurata bunatate , lectie in urma careia n-eam ales cu invatzatura foarte simpla, dar de o mare importanta : intotdeauna cind doresti sa faci cuieva un bine, orice ar fi s-o faci din toata inima, precum spunea mitropolitul Varlaam al modovei , cine iubeste pe aproapele sau , acela si pre Dumnezeu iubeste. 
SCURT ISTORIC
Manastirea Curchi, avind un trecut cultural religios vechi si bogat care numara peste doua veacuri de existent , a constituit o preocupare a mai multor cercetatori Primele stiri scrise despre acest asezamint monahal le datoram lui Nicolai N. Murzakevici, istoric si arheolog ucrainean, preofesor si director la liceul din Odessa. Oalta lucrare privitoare la manastirea Curchi este cea a capitanului de stat-major mai tirziu general-maior din armata rusa A.I.Zasciuk publicata in 1862 Materiale pentru geografie si statistica rusiei Regiunea Basarabiei.
Totodata , trebuie avut in vedere faptul ca informatiile ce vizeaza manastirea Curchi, desi numeroase, sunt risipite prin diferite izvoare literare si arhivistice si nu formeaza un tot intreg. Prezenta schita in temeiul surselor utilizate, mai vechi si mai noi, este o incercare de a sistematiza aceasta informative, incit cititorul sa-si poata forma o imagine mai clara privind trecutul manastirii Curchi.
Nicolae M.Enea, autorul studiului 'Cultele" , din monografia tiparita sub ingrijirea pr.Stefan Ciobanu, Basarabia(1926) scria:, daca am arunca o privire generala asupra Basarabiei, am vedea ca regiunea cea mai bogata in manastiri este regiunea asa numita a Codrului si mai ales judetul Orhei, care singur are zece manastiri si doua schituri, ceea ce inseamna aproape jumatate din totalul manastirilor si schiturilor din Basarabia, deoarece este cea mai pitoreasca regiune din punct de vedere al reliefului si mai inzestrata cu codrii seculari, unde frumoasa natura poate sa atraga sufletele predispose la contemplare, opripiindu-le cit mai mult de Acel ce a creat aceasta natura.


Fisiere in arhiva (1):

  • Manastirea Curchi din Republica Moldova.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!