Mănăstirea Cetățuia

Extras din referat

Ctitorul Manastirii CETATUIA este domnul Gheorghe Duca. Zidirea s-a inceput in anul 1669 si s-a finalizat in 1672.
Inscriptia in limba greaca, aflate deasupra intrarii in pronaus, spune: "S-a ridicat acest dumnezeiesc locas, cu hramul sfintilor vestiti si pretutindeni laudati si inaintemergatori Apostoli Petru si Pavel de catre iubitul Domn Io Duca Voievod al intregii Moldove, spre mantuirea sufletului sau, fiind patriarh al sfintei cetati a Ierusalimului Domn Domn Dositei si pastorind Preasfintitul Mitropolit al Moldo-Vlahiei Domn Domn Dosoftei, in anul de la zidirea lumii 7180, iar al intruparii 1672 ". 
Uimit de maretia constructiei, sultanul Mehmed al IV-lea, la 10 iunie 1672, aflat in campania impotriva Poloniei, prevestea ruinarea iminenta a Cetatuii. Insa cuvintele sale nu s-au implinit, desi de-a lungul anilor manastirea a avut de infruntat multiple vitregii.
Pe latura sudica a incintei se afla cladirea cu sala gotica "Anastasia Doamna", cu pivnite in care se pastreaza vinul obtinut in podgoria manastirii.
Biserica a fost inconjurata de la inceput de ziduri inalte de piatra, cu metereze si drum de straja, turn de intrare si turnuri de colt. iN incinta manastirii s-au construit chilii, baie, bucatarie, pivnita staretie cu trapeza.
Unicitatea Cetatuii consta in aceea ca aici s-au pastrat intregul ansamblu de arhitectura monastica.
Un loc aparte il ocupa palatul rezervat gazduirii domnului, cladire fortificata, specifica secolului al XVII-lea. Bucataria (cuhnea) sau, dupa unele opinii, baia turceasca, este singura constructie de acest fel care ni s-a pastrat intr-un ansamblu manastiresc.
Turnul clopotnita si masivitatea zidurilor dovedesc ca manastirea a fost gandita si ca loc de refugiu si rezistenta armata, in caz de nevoie, fiind cu adevarat o "cetatuie".
Biserica manastirii, este, o biserica specifica arhitecturii religioase din Moldova sec. XVII-lea, fiind totusi, o sinteza originala a unor elemente arhitectonice disparate.
Sub raportul arhitectural, Cetatuia este o copie sobra a Trei Ierarhilor, ctitoria domnului Vasile Lupu de la 1639. Pictura de la Cetatuia este o creatie artistica deosebita, avand ca autori pe Mihai, Gheorghe si Dima din Ianina, alaturi de pictori autohtoni care lucrasera la Trei Ierarhi. Este ultimul mare ansamblu de pictura murala din Moldova in linia traditiilor postbizantine.
Din nefericire numai o parte din ea ni s-a pastrat fara modificari (cum ar fi frescele reprezentand Arborele lui Iesei, Judecata din urma).
Pe peretele vestic al pronausului se poate vedea si astazi tabloul votiv, reprezentand familia Domnului Gheorghe Duca.
Biserica adaposteste mormantul ctitorului, al fiicei acestuia, Doamna Maria, al fratelui Domnitorului, Saul, si al fiului sau, Ionita.
Manastirea Cetatuia a jucat si un deosebit rol cultural. Aici s-a infiintat, in 1682, o tipografie, unde s-au tiparit carti grecesti pentru Orientul ortodox, tiparnita fiind in acea vreme singura de acest fel din intregul Rasarit.
Gheorghe Duca punea la dispozitie mijloacele financiare, astfel incat delegatia Patriarhiei de la Ierusalim aducea materialele tipografice la Iasi de la Venetia. Organizarea tipografiei, prima din aceasta regiune a Europei cu o asemenea misiune, a fost incredintata unor calugari romani cunoscatori ai limbii grecesti, in frunte cu eromonarhul Mitrofan, ajuns apoi episcop de Husi. In mediul cultural bisericesc de la Cetatuia au activat: patriarhul Dositei al Ierusalimului precum si alti cunoscuti carturari greci din vremea respectiva (Nicolaos Kerameos, Ieremia Cacavelas, Ioan Comnen, Chesarie Daponte). Multe din textele grecesti tiparite aici au intrat in celebra Patrologie J.P.Migne.
Epocile de slujire si cultura ale Cetatuii sunt bine reflectate in Muzeul manastirii care poate fi vizitat de pelerini.
Astzi, ca si veacurile anterioare, Manastirea Cetatuia, pazita de Dumnezeu, acolo, pe culmea de la miazazi a Iasului, vegheaza cu aceeasi putere a credintei neschimbate si a rugaciunii.
O superba panorama a Iasilor se poate admira din "Cina Pelerinului", aflata in cladirea staretiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Manastirea Cetatuia.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!