Magie, vrăji și farmece - generalități

Cuprins referat Cum descarc?

I. Despre Magie 3
II. Problema vrajitoriei in Sfanta Scriptura 5
III. Puterea si efectele vrajitoriei . 8
IV. Concluzii ... 9
V. Bibliografie ... 10


Extras din referat Cum descarc?

I. DESPRE MAGIE
Magia a reprezentat dintotdeauna un subiect atractiv si ispititor pentru oameni, deoarece la prima vedere reprezenta o modalitate simpla si eficienta prin intermediul careia ei considerau ca puteau avea acces la diferite informatii din viitor, la conversatii cu spiritele si puteau beneficia de vindecari miraculoase sau chiar puteau face rau unei persoane. Indiferent de scopul urmarit, magia le putea sta la dispozitie sub toate formele ei. "Magia (care este supranumita si vrajitorie) reprezinta o practica mistica prin intermediul careia practicantul (vrajitorul) reuseste sa manipuleze fortele supranaturale (atat ale binelui cat si ale raului) pentru a obtine diferite lucruri." 
De-a lungul istoriei fenomenul magiei a evoluat atat de mult incat a castigat numerosi adepti, fie ca vorbim despre vrajitori sau doar despre simpli clienti care veneau la cei initiati pentru a-si satisface diferite nevoi sau dorinte. Din capul locului, putem clasifica magia in doua categorii principale: magia alba si in antiteza celei dintai, magia neagra. Intre cele doua putem identifica diferente nu doar in denumire ci mai degraba in sensul pe care il capata si in efectul acestora. Astfel, daca magia neagra reprezinta acel tip de magie care se foloseste de asa zisele forte ale raului pentru a vatama o persoana, magia alba are rol tamaduitor, ba chiar in unele practici are rolul de a anula efectele celei dintai, de a neutraliza acele forte malefice, si in fine, de a reda linistea persoanei asupra careia s-au facut vrajile. Indiferent de scopul acesteia sau de efectul pe care il are asupra omului, puterea ei vine de la diavol, asadar mirajul "magiei albe" este la fel de pagubitor pentru suflet asemenea magiei negre.
Magia se imparte in mai multe asa-zise ramuri, printre care amintim : Hermetismul, Magia Alba, Magia Neagra, Spiritismul, Numerologia, Parapsihologia, Magia Naturii, Comunicarea cu Ingerii/ Demonii, Stiintele divinatorii, etc.
In ceea ce priveste dezvoltarea ei si adaptarea la o anumita cultura, acest aspect este vast si este influentat de zona in care s-a practicat si de spiritualitatea oamenilor de acolo. Practic este vorba de creativitatea acestora pe de o parte si mai apoi de importanta care este data acestor practici . Astfel, daca in occident s-a ridiculizat si cu timpul s-a ajuns la excluderea acesteia de noua generatie (stim ca vrajitoarele erau arse pe rug de Biserica Catolica), in zona orientala magia este privita altfel, fiind practicata in continuare si data mai departe generatiilor viitoare prin intermediul traditiei. Spatiul carpato-danubiano-pontic are traditii pagane, asa cum le numeste biserica, inca din vremea dacilor care au fost transmise mai departe prin intermediul traditiei (descantecul, credinta in semnele bune si semnele rele, magia neagra, astrologia, etc.) si mai apoi diverse practici si ritualuri care au fost asumate in timp, de la diversele popoare care si-au lasat influenta pe teritoriul nostru. Indiferent de provenienta acestora, cert este faptul ca teritoriul tarii noastre nu este lipsit de astfel de practici, oamenii gasind in ele "solutii" pentru diverse probleme, de la dragoste, sanatate, la blestem si moarte. 
II. PROBLEMA VRAJITOTIEI IN TEXTELE SFINTEI SCRIPTURI
In ceea ce priveste atitudinea oamenilor fata de magie, totul se concretizeaza in doua directii. Cei care practicau si care se foloseau de efectele magiei, si cei care ascultau de cuvintele proorocilor si Sfintilor Apostoli, si se fereau de aceste practici care duceau la pieirea sufletului.
a. Vechiul Testament 
Nu poate nimeni sa aproximeze perioada in care a aparut vrajitoria si nici sa stabileasca exact demersurile pe care le-a avut de-a lungul timpului, insa Sfanta Scriptura ne ofera informatii despre aceasta practica in cartea Vechiului Testament, drept pentru care putem afirma faptul ca aceasta practica a existat din cele mai vechi timpuri.
Un prim exemplu poate fi momentul in care Moise a avut un conflict cu vrajitorii egiptului, atunci cand Moise a prefacut toiagul sau in sarpe, asemenea facand si magii egipteni la porunca lui Faraon. Momentul culminant este atunci cand toiagul lui Moise care luase chip de sarpe, inghite pe ceilalti serpi. De aici putem deduce faptul ca vrajitoria este de la diavol si ca puterea acesteia este limitata, astfel incat puterea dumnezeiasca o copleseste, neutralizand-o. "S-au dus deci Moise si Aaron la Faraon si la slujitorii lui si au facut cum le poruncise Domnul: a aruncat Aaron toiagul sau inaintea lui Faraon si inaintea slujitorilor lui si s-a facut sarpe. Atunci a chemat si Faraon pe inteleptii Egiptului si pe vrajitori si au facut si vrajitorii Egiptenilor asemenea lucru cu vrajile lor: Fiecare din ei si-a aruncat toiagul si s-a facut sarpe. Dar toiagul lui Aaron a inghitit toiegele lor."( Iesire 7, 10-12).


Fisiere in arhiva (1):

  • Magie, vraji si farmece - generalitati.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

I. SURSE SCRIPURISTICE
1. Biblia sau Sfanta Scriptura, EIBMBOR, Bucuresti, 2008.
II. LUCRARI MODERNE
2. Sfantul Ioan Gura de Aur, Diavolul si Magia, Ed. Panaghia, Bucuresti, 2002.
3. PSB, Volumul 2, Dialogul cu iudeul Trifon, in: "Apologeti de limba greaca", trad. T. Bodogae, O. Caciula, D.Fecioru, EIBMBOR, Bucuresti, 1980. 
4. Ioan Marini, Ziarul "Familia Crestina", Nr. 1, Bucuresti, 1942.
5. Pr. Prof. Dr. Gheorghe Dragulin, Impotriva farmecelor si a altor superstitii, Bucuresti, 2004.
6. Pr. Prof. Dr. Vasile Gordon, Cateheze Pastorale pe intelesul tuturor, Vol. 1, Ed. Sophia, Bucuresti, 2012.
III. SURSE ELECTRONICE
7. https://www.astromagie.com/ce-este-magia/ 
8. https://svcministry.org/ro/dictionary/what-is-the-difference-between-white-magic-and-black-magic/ 
9. https://ortodoxinfo.ro/sfintele-canoane-ale-bisericii/sfintele-canoane-ale-sfintilor-parinti/sfintele-canoane-ale-sfantului-vasile-cel-mare-%E2%80%A0379/
10. https://www.academia.edu/42605001/09_P%C4%82RIN%C8%9AI_%C8%98I_SCRIITORI_BISERICESTI_ORIGEN_IV


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!