Lavra Pecerska

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
La inceputul istoriei monahismului rusesc se afla renumita manastire cu pesteri ,,Lavra Pecerska" din Kiev, intemeiata de cuviosii Antonie si Teodosie. 
Lavra Pesterilor de la Kiev a fost asemenea unei vite purtatoare de viata, ce a hranit pentru aproape o mie de ani Ortodoxia rusa cu <<ciorchinii vietii>>. 
Lavra Pe!cerska a trecut de-a lungul istoriei prin multe in!cercari. Ea este socotita pe buna dreptate mai!ca manastirilor rusesti. Ea a fost punctul de plecare al unor marete ascensiuni duhovnicesti, pepiniera de barbati sfinti. Lavra Pecerska a jucat un rol extraordinat in consolidarea credintei ortodoxe pe meleagurile ruse. Un rol deosebit l-au avut si calugarii de aici. Calugarul rus a fost intotdeauna si un misionar, purtator de cultura religioasa, muncitor in ogorul dragostei crestine si aparator al dreptatii, aparator al celor slabi si obiditi in fata celor puternici.
In prezent Lavra Pecerska este inscrisa, alaturi de Catedrala Sf. Sofia pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Mai mult a fost numita pe 21 august 2007 drept una din cele 7 minuni ale Ucrainei.
Pana acum, legat de aceasta tema, s-a scris mult in decursul timpului, printre altele amintim Patericul Lavrei Pecerska, o frumoasa lucrare pentru sporirea duhovniceasca a credinciosului dornic de traire in Hristos.
In lucrarea de fata mi-am propus sa prezint Lavra Pecerska intr-o maniera cat mai facila pentru cititor. De aceea am inceput lucrarea cu detalii despre locul unde se afla Lavra, cine a intemeiat-o si cateva idei despre cativa dintre vietuitorii ei.
Localizare
Lavra Pecerska (in ucrainiana: ?????-????????? ?????, Kyievo-Pechers'ka lavra) se gaseste in latura de sud a Kievului, pe doua coline de pe tarmul drept al raului Nipru.
In secolul unsprezece intreaga regiune era acoperita de o padure foarte deasa. Primul ascet venit aici a fost preotul Ilarion, care a sapat o pestera in stanca si s-a dedicat vietii ascetice de post si rugaciune.
Pe o suprafata de circa 28 de hectare se afla peste 100 de edificii, biserici de suprafata si subterane, doua pesteri cu moaste de sfinti, clopotnite, fortificatii, grote cu lungimea de peste 1000 de metri, muzee, chilii ale calugarilor, ateliere de pictura si de croitorie pentru vesminte preotesti, Academia de Teologie, un Seminar teologic si multe altele, toate acestea intr-o armonie arhitectonica dominata de albul zidurilor, de cupolele aurite si impregnata de sunetele celeste ale clopotelor si de vocile fantastice ale corurilor. 
In pesterile afla!te la o adancime ce variaza intre 5 si 20 de me!tri, sunt peste 150 de moaste intregi ale sfintilor care s-au nevoit aici ori in alta parte. Tot aici se afla si moas!tele Sf. Teodora de la Sihla. Cele doua pesteri au o lun!gime de 676 de metri.
Intemeierea Lavrei Pecerska
Intemeierea Lavrei Pecerska a inceput in 1051 cand un calugar pe nume Antonie, s-a intors de la Muntele Athos in Ucraina. Mai multe despre viata Sf. Antonie vom prezenta un pic mai incolo.
In anul 1028, ajungand la Kiev, Antonie a gasit o pestera pe malul drept al Niprului; aceasta fusese sa!pata de catre preotul Ilarion, in care se spune ca a trait numai cu paine si apa. Acest preot a venit din satul Berestovo in padurea deasa care se gasea pe malul fluviului Nipru si se ruga in pestera aceea foarte mica. Ilarion a ajuns mai tarziu Mitropolit al Kievului. In pestera care de-acum era goala a venit Cuviosul Antonie, sosit din Athos. El a sapat pestera mai adanc, facand mai multe coridoare si a trait in acest loc. Dupa ce s-a stabilit in aceasta pestera au inceput sa apara si alti frati. Astfel s-au ala!turat la scurta vreme 12 frati ravni!tori pentru Hris!tos, printre care: Ni!kon, Le!on!tie si Teo!do!sie. Cu timpul, marindu-se numarul fratilor la o suta si nemaiavand loc in pesteri, la slujbele ce se tineau in bisericutele subtera!ne, s-a construit o prima biserica din lemn, la suprafata, cu hramul Adormirii Maicii Dom!nu!lui. Asta se intimpla la anul 1073. Parintii se ne!voiau insa tot in pesteri, cu rugaciune si post.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lavra Pecerska.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!