Istoria gnozei și gnosticismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Infiintata In 1955, pe baza asa-ziselor proorociri ale unei fecioare VIRGINIA, Noul Ierusalim afirma astazi ca prin ei curge Cuvantul lui Dumnezeu, crezandu-se a fi poporul ales, ,,turma mica” a lui Hristos.

La varsta de 32 de ani, In primavara anului 1955, Inainte de inceputul postului Patimilor Domnului, Verginica a primit cuvant ceresc sa inceapa post de 40 de zile, timp in care sa primeasca anafura si aghiasma, dar ea a raspuns: Doamne, nu voi putea atat de mult”. ,,Cand clopotele bisericii au inceput sa sune, vestind Invierea Domnului, Verginica s-a ridicat si a vorbit celor de langa ea spunandu-le ca au venit din cer sfintii trei ierarhi, Vasile, Grigore si Ioan, imbracati in haine albe de arhierei si toti trei si-au atins crucile de crestetul ei, iar ea s-a ridicat si a primit de la ei Sfintele Taine”. Odata cu venirea Pastelui, In 1955, Verginica primeste darul proorocirii: ,,Deodata, cei ce erau In jurul ei, au auzit glasul ei de care se folosea Domnul Iisus Hristos: ,,Pace voua ! Hristos a Inviat, Hristos a Inviat, Hristos a Inviat ! Eu sunt Domnul Iisus Hristos, nu sunt in trup, ci sunt in duh”. In timpul proorocirilor, ,,ea nu simtea nimic in vremea vorbirii Domnului, iar cand se trezea, Intreba pe cei din jur, daca a vorbit Domnul si ce a vorbit”,fapt des intalnit in practicile pagane de genul oracolului din Delfi, religiei voodoo a negrilor sau a spiritismului.

Dupa ce a inceput sa prooroceasca a doua venire a Domnului nostru Iisus Hristos, autoritatile civile au inceput s-o prigoneasca dar, ,,Domnul a gasit o scapare” si pentru prigoana si, prin Sfantul Arhanghel Mihail, i-a vestit ca se va casatori cu un tanar ce o va ocroti de asupritori: ,,acest tanar va fi ca un val peste lucrarea ce-o lucreaza Domnul prin tine. Multe din suferintele tale trupesti, de acum le va lua el si te va sprijini, precum batranul Iosif a ocrotit pe Maica Domnului nostru Iisus Hristos. Domnul te va ingradi pe tine cu focul Duhului Sfant, caci trupul tau este Tron lui Dumnezeu si iesle In care coboara Duhul Lui si graieste catre Israel cel din vremea din urma”.

Ea s-a casatorit In 1960 cu Nicolae Stoica, traind in feciorie si curatie cu el. Ei au adoptat doi copii, de la sora ei care avea sase. In anul 1973, Verginica a fost supusa unui control medical In urma caruia i s-a certificat fecioria. La 14 decembrie 1980, Verginica a trecut ,,spre viata cea fara de moarte”.

Dupa moartea Verginicai, adeptii ei au ,,canonizat-o” numind-o Sfanta Mare Proorocita Virginia, “Trambita lui Dumnezeu” si facandu-i acatist spre a o slavi, condacul intai al acestuia fiind copiat din Acatistul Bunei Vestiri al Maicii Domnului, ca de altfel si restul acatistului.Ea a ,,proorocit” incontinuu intre anii 1955-1980, dupa care sora ei a primit acest ,,dar” intre 1980-1990, iar din 1990 pana in prezent ,,Cuvantul lui Dumnezeu” se aude in ‘’Sfanta Sfintelor Noului Ierusalim” tot timpul.

Ceea ce socheaza in cele de mai sus si, mai mult decat atat,este paralela dintre aceasta Virginia si Maica Domnului. Pornind de la numele ei (Virginia - virgina - fecioara), se insinueaza o asemanare pe care nu ezita sa o afiseze facand afirmatii de genul: ,,Gasim necesar sa marturisim ca vorbeste Tatal, vorbeste Fiul intru Duhul Sfant. Domnul Iisus Hristos face cale Cuvantului Preasfintei Maicii Sale, Nascatoarea de Dumnezeu alaturi de Cuvantul Sau, face cale Cuvantului Sfintei Virginia alaturi de cuvantul Sau” chiar in introducerea cartii lor de capatai.

Secta Noul Ierusalim devine cunoscuta datorita expozitiilor de arta ale sotilor, Marian si Victoria Zidaru, expozitii ce abunda de simboluri crestine si necrestine,amestecate intr-un mod bizar,aparent incoerente. Simbolistica joaca un rol impresionant in misiunea de propovaduire a Noului Ierusalim.Cei doi aveau sa proiecteze si sa construiasca Biserica Noul Ierusalim din localitatea Pucioasa judetul Dambovita. A fost ridicata in numai trei luni de zile, si seamana izbitor cu structurile imagistice de tip mandala(Pentru hinduisti si budisti mandala este o arta sacra geometrica. Sacralitatea rezulta din inventarul imagistic ce populeaza interiorul cercului de baza, cel care tinteste scopuri de ordin spiritual), fiind comparata printre altele cu templul Bahai din Delhi sau cu cladirile de tip kokojniki din arhitectura pagana rusa. Cu 12 usi, reprezentand cele 12 semintii ale lui Israel si 33 de cupole, numarul anilor petrecuti de Iisus Hristos pe pamant, arhitectura bisericii sacrifica simbolistica de tip crestin pentru ezoterism, promovand, in spatele acesteia, o forma de idolatrie.

Caracterul esoteric este exprimat prin obligativitatea indeplinirii unor conditii, inainte de a patrunde in “spatiul sacru”, conditii ce tin mai mult sau mai putin de credinta crestina.

Bibliografie:

1. Prof.Univ.Dr. Pr. Gheorghe Istodor, FENOMENUL SECTAR „CREȘTIN”, Curs universitar pentru uzul studenților din anul III;

2. Pr. Adrian Niculcea, Neomontanismul de la Pucioasa , in Vestitorul Ortodoxiei, 1993-01.ianuarie, nr 86;

3. Marian Zidaru despre “fenomenul Pucioasa”, in Vestitorul Ortodoxiei

1992-11 noiembrie, nr 83;

4. Iosif Mocanu, ,,SĂ NU IEI NUMELE DOMNULUI DUMNEZEULUI TĂU ÎN DEȘERT”, in revista ,,Catacombele Ortodoxiei”, nr. 1/aprilie 1999; ,,Catacombele Ortodoxiei”, nr. 2/mai 1999; ,,Catacombele Ortodoxiei”, nr. 3/iunie 1999; ,,Catacombele Ortodoxiei”, nr. 4/iulie 1999

5. Anca Ionescu, “Noul Ierusalim” radiografia unei secte, 13 noiembrie 2018, in http://nip-noulierusalimdelapucioasa.blogspot.com

6. http://noul-ierusalim.ro/ro.html

Observații:

misiologie, secte

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria gnozei si gnosticismul.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 743 cuvinte
Nr caractere:
20 819 caractere
Marime:
44.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Religie
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Profesorului:
Adrian Niculcea
Nota primită:
Nota 10
Sus!