Islamul - Intre Atac si Aparare

Cuprins referat Cum descarc?

I Islamul - istorie si credinta
1. Definitie.
2. Profetul.
3. Istoria.
II Coranul si profesiunea de credinta
III Eschatologia in Islam
1. Un Paradis plin de placeri trupesti.
2. Calatoria lui Mohamed, in Cer.
3. Inspaimantatoarea groapa.
IV Cateva aspecte sociologice
V Religie si putere politica in Islam
VI Jihad. Concept si conceptii
VII Amenintarea modernizarii
VIII Mitul fundamentalismului si fundamentalismul islamic
1. Definitie.
2. Fundamentalismul Islamic.
IX Extremism, terorism si jihad
1. Aspectele politice.
2. Aspectele sociale.
3. Fundamentalism si terorism.
4. Extremism si terorism.


Extras din referat Cum descarc?

I Islamul - istorie si credinta
Definitie. Cuvantul ,,Islam" desemneaza religia monoteista intemeiata de Mahomed care are la baza Coranul. Etimologic, el provine din arabul ,,Aslama" care s-ar traduce prin ,,a se supune", ,,A se darui cu totul".
Dominique Sourdel defineste Islamul ca fiind o ,,atitudine religioasa de supunere lui Dumnezeu, caracterizeaza revelatia monoteista propovaduita de Mahomed in Arabia secolului al VII-lea si raspandita, de-a lungul timpului, pe o buna parte a pamantului populat. Acest cuvant se aplica, de asemeni, comunitatii formate din adeptii acestei credinte si civilizatiei care a luat nastere in sanul ei." 
Profetul. Mahomed, intemeietorul religiei islamice, s-a nascut la Mecca, in sanul puternicului trib al quraysitilor, undeva intre anii 567-572 P.Ch. Ca majoritatea intemeietorilor marilor religii, nici Mahomed nu provine dintr-o familie aristocratica si nu beneficiaza de o educatie aleasa.
Orfan la varsta de 6 ani, Mahomed va fi crescut de bunicul si unchiul sau. La 25 de ani intra in slujba unei vaduve bogate, Hadige, cu care se va si casatori mai tarziu. Vocatia sa religioasa insa se intrevedea inca de pe acum, cand inca era conducatorul unor caravane de camile, pe parcursul unor lungi recluziuni spitituale (tahannut) in diverse pesteri, practica straina politeismului arab. Acest obicei denota o ,,...sensibilitate exceptionala si o viata emotionala intensa" caracteristici esentiale ale profetiei in opinia cunoscutului sociolog Joachim Wach.
Mandatul profetic il capata printr-o serie de stari extatice care practic preced revelarea Coranului. Ingerul Gabriel, i s-a adresat pe percursul uneia dintre obisnuitele lui recluziuni spirituale: ,,Rosteste acestea (...)Rosteste (adica: predica!) in numele Domnului care te-a facut! Care a facut omul dintr-un cheag de sange. Propovaduieste, caci Domnul tau este cel mai darnic, el l-a luminat pe om cu ajutorul penei de scris si l-a invatat pe om ceea ce nu stia" (Sura 90 : 1-5) .
Apostolatul si-l incepe in 612, in urma unui nou mesaj divin: ,,Domnul tau nu te-a parasit si nu te-a urat [...]Domnul tau isi va revarsa asupra ta darurile sale si vei fi multumit" (Sura 93: 3-5) , insa opozitiile nu vor intarzia sa apara. De indata ce Mahomed neaga vechile zeitati locale, oligarhia quraysitilor care isi simteau privilegiile si suprematia politica amenintata, tensiunile incep sa apara. 
Istoria.Pentru a evita potentialele pericole ce planau asupra adeptilor sai Mahomed hotaraste sa paraseasca orasul natal. In 622, 12 raba'i (24 septembrie) are loc fuga de la Mecca la Yatrib care va primi astfel numele de Medina (madinat an-Nabu traducandu-se prin ,,orasul Profetului"). Activitatea sa religioasa de aici contureaza organizarea comunitatii credinciosilor si a institutiilor ei socio-religioase.
Cand evreii din Medina l-au dispretuit si badjocorit, Mahomed a rupt rtelatiile cu ei si a facut o delimitare stricta intre islam si cultul mozaic ceea ce a dus la o independenta absoluta de ,,Popoarele Scripturii" care au o revelare incompleta si deformata a acesteia.
Ostile Meccai vor fi infrante in al doilea an de la Hegira in batalia de la Badr. Idolii Ka'bei sunt distrusi, sanctuarul purificat si toate privilegiile politeistilor abolite. In toata perioada de dupa cucerirea Meccai Mahomed da dovada de o toleranta deosebita crutandu-i pe aproape toti dusmanii sai. Capitala insa o va stabili la Medina, oras in care va si muri in anul 632, 13 rabi'i (8 iunie).
Moartea lui Mahomed a declansat o criza care ar fi putut fi fatala noii religii. El nu a desemnat un succesor din timpul vietii desi era cunoscuta predilectia sa pentru sotul fiicei sale Fatima, Ali. Totusi, inca inainte de inmormantarea sa, succesor a fost desemnat Abu Bakr, socrul sau, decizie acceptata chiar si de Ali, pentru a salva unitatea comunitatii.
Acum incep si razboaiele de expansiune. Insa Abu Bakr, primul calif, numeste ca succesor pe unul dintre generalii sai, spulberand astfel sperantele lui Ali de a ajunge la conducerea comunitatii. Aici isi are originea scindarea Islamului in cele doua ,,partide" fundamentale: siitii (si't Ali = partidul lui Ali) si sunnitii (urmasii lui Abu Bakr). Iar in urma bataliei ,,camilei" si a arbitrajului ,,Cartii", pe care Ali il pierde, din partidul acestuia se desprinde o noua miscare, ,,secesionista" cunoscuta sub numele de ,,Harigia". Asadar unitatea comunitatii ,,'umma" a fost compromisa .
In jurul anului 733 se inceteaza si suprematia araba. Toate cuceririle unmatoare se vor face sub semnul turcilor, conceptul de razboi sfant, asa cum fusese el promovat de Profet fiind denaturat. Iar constructia Bagdadului ca noua capitala marcheaza sfarsitul Islamului de origine araba.
II Coranul si profesiunea de credinta
Coranul, cartea sfanta a musulmanilor, este un cod revelat religios si social (ceea ce denota caracterul juridic al religiei islamice, definit printr-o lege shari'a).
Cuvantul Coran deriva din arabul ,,qara'a"care se traduce prin ,,a recita", ,,a predica". Pentru desemnarea Cartii Sfinte mai este folosit si termenul ,,Al-kitab"(=Scriptura) sau ,,El-Furqan" (="discernamantul"). 
Teologii islamici sustin ca Coranul este cuvantul necreat al lui Dumnezeu, ca a existat inaintea lumii si a omenirii si ca arhetipul sau, ,,Tablita bine Pastrata", a fost expusa in cer. Alte revelatii care au precedat islamismul, cum ar fi scripturile evreiesti si crestine, sunt considerate de asemenea de multi musulmani drept transmiteri autentice, provenind din ,,Cartea-Mama", care au fost schimbate si corupte de omenire, si, astfel nu au infailibilitatea absoluta a Coranului. Acesta este o teofanie, sacralitatea sa este data de gradul sau absolut de inspiratie, de provenienta sa divina: ,,Adevarul a Venit si eroarea s-a risipit; cu siguranta eroarea este trecatoare"( Sura XXVII, 73) .
Termenul de Coran s-a aplicat pentru prima data fiecarei revelatii anuntate de Mahomed si apoi intregului corp de asemenea revelatii, cand ele au fost adunate laolalta. Exista doua traditii diferite referitoare la prima alcatuire a Coranului. Prima traditie fixeaza acest moment in timpul domniei primului calif Abu Bakr, care i-a succedat lui Mahomed. A doua traditie il plaseaza in timpul domniei lui 'Uthman, al treilea calif.


Fisiere in arhiva (1):

  • Islamul - Intre Atac si Aparare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!