Invierea lui Iisus - de la Istorie la Credinta

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere . 3
1. Invierea lui Isus intre istoric si mister . 4
2. Autenticitatea istorica a informatiilor neo!testamentare despre Inviere .6
a) Analiza autenticitatii istorice a mormantului gol . 7
b) Analiza autenticitatii istorice ale aparitiilor . 9
3. Itinerariul de credinta al Apostolilor: Invierea - culme si motiv al credintei . 10
a) Credinta pre pascala a apostolilor, adeziune la Isus ca Mesia 
si Fiu al lui Dumnezeu . 10 b) Credinta pascala, adeziune personala absoluta la Isus, ca Mesia 
si Fiu al lui Dumnezeu, ca Domn . 11
Concluzie . 15
Bibliografie . 16


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Singura cale spre mantuire a omului este Isus Cristos. Daca crestinul se mantuieste in mod constient cunoscand revelatia, paganii, sau necredinciosii se mantuiesc doar in masura in care il vor descoperi in cele din urma pe Cristos, unicul Salvator chemat sa readuca intreaga umanitate la comuniunea deplina cu Dumnezeu.
Omul a incercat sa inteleaga misterrul propriei sale existente, aparitia si disparitia istorica umana, sensul acestei treceri si mai ales ce se intampla dincolo de universul observabil. In acelasi timp, existenta umana este puternic marcata de realitatea raului. El dorette o eliberare de sub apasarea acestor necunoscute. Eliberarea, mantuirea o intalnim in general sub forma salvarii. O realitate destabilizatoare care are fie o conotatie directa de rau, fie reprezinta un mister si lasa posibilitatea unei incertitudini se propune o salvare eliberare din starea situatia respectiva. 
Revelatia ne prezinta raul intrat in lume ca o consecinta a folosirii eronate a vointei omului. Spre surprinderea placuta a omului, din vointa divina universala si mantuitoare se apropie si o solutie de scapare: mantuirea. Voita divina careia i s-a impotrivit vointa umana se deschide in iubire, vine in intampinare eliberatoare. Conditia initiala a omului era cea paradisiaca, insa pacatul stramosesc distruge echilibrul primordial, omul decazand din starea initiala. In isoria existentei sale omul Adevarul eliberator, cautarea se intrepatrunde cu activitatea sa. Astfel, istoria omenirii coincide cu istoria mantuirii neamului omenesc. Este drumul de intoarcere spre comuniunea deplina in Imparatia lui Dumnezeu. Intre Dumnezeu si om in starea dreptatii originare exista o legatura perfecta, naturala. Odata cu pacatul stramosesc se rupe aceasta armonie. Pentru a se reface legatura om-Dumnezeu, din necesitate se petrece in istorie Intruparea Fiului lui Dumnezeu, devenind in istorie Dumnezeu adevarat si om adevarat. 
Pornind de la premiza ca omul este om doar in realitatea sa existentiala trup si suflet, de aceea mantuirea intregii omeniri implica invierea mortilor. Fiul si-a asumat umanitatea pentru a o indumnezei. 
Evenimentul Invierii, conform chiar cuvintelor lui Isus, este ultimul si definitivul motiv oferit de El oamenilor pentru a crede (cf. Lc 11, 29-30 Mt 12, 39-40 16, 1-4 Ioan 2,20-22). 
In aceasta prezentare vom studia in ce fel acest motiv a actionat asupra Apostolilor si asupra altor persoane care au avut o experienta directa a sa si au fost principalii beneficiari ai acestuia (Fapte 1, 22 ; 10,40-41). Studiul trebuie sa treaca in mod necesar prin marturia acestor persoane, singurele in masura sa ne informeze asupra evenimentului si asupra capacitatii de a caIauzi spre credinta in Isus.
1. Invierea lui Isus intre istoric si mister
Kerigma apostolica are in centru vestirea lui Isus mort si Inviat, mort pentru a rascumpara oamenii din pacatele lor si inviat pentru a-i conduce la o noua viata.
Dar apostoliii nu transmit ceva insusit de ei in mod pur intelectual, ci transmit experienta lor, ceea ce au vazut si au auzit. Aceasta vestire se configureaza asadar ca marturie a unei experiente reale. Apostolii l-au vazut pe Isus, invatatorul lor ristignit inainte cu trei zile, acum inviat din morti. Este de subliniat in scrierile neo!testamentare ca Apostolii vorbesc despre Invierea lui Isus ca despre o realitate in care cred si in acelasi timp, ca despre un motiv pentru care cred: pe de o parte se prezinta ca martyres tes anastaseos ( Fapte 1,21-22; 4, 33; cf. 2, 32 5, 32; 10, 41;13,31) trimisi de Cel Inviat sa marturiseasca in mod autentic tuturor neamurilor moartea si invierea Sa mantuitoare si sa le cheme la credinta in El; pe de alta parte, considera ca Invierea este motivul definitiv pentru a crede, cum facea cunoscut Sf. Pavel corintenilor: <<Daca Hristos nu a inviat, zadarnica este predicarea noastra si zadarnica si credinta voastra>> (1 Cor 15, 14) .
In toate pasajele neo-testamentare asupra Invierii, se remarca intr-un mod mai mult sau mai putin evident o aceeasi expunere structurata in baza a trei elemente: 
1) Isus a fost rastignit si ingropat, 
2) Dumnezeu l-a inviat din morti, 
3) existau martori oculari si imediati ale acestor fapte. 
Vorbind despre inviere, autorii neotestamentari se exprima in mod divers, in functie de natura contextului: Isus a fost <<facut viu>> (l Pt 3, 18). -s-a Intors la viata- (Rm 14, 9); -ridicat- (Fil 2, 9); -inaltat- (Fapte 2, 33 5,31);-glorificat- (Ioan 7,39; 12, 16; 17, 1); -intrat in glorie- (Lc 24, 26 cf. Evr 2, 10).
Greaca Noului Testament exprima conceptul <<a invia>> prin doua verbe: egheiro si anistemi. Primul inseamna a trezi si a face sa se ridice (doar tranzitiv); al doilea, a face sa se ridice, sa se ridice in picioare (tranzitiv) sau a se ridica, a invia (intranzitiv). Invierea lui Isus este exprimata cu tranzitivul a doua verbe ( Dumnezeu l-a ridicat sau l-a inviat), pasivul primului ( a fost trezit, a fost inviat), sau intranzitivul celui de-al doilea (a inviat).


Fisiere in arhiva (1):

  • Invierea lui Iisus - de la Istorie la Credinta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!