Instituirea Sfintei Liturghii, Texte Scripturistice - Liturghia in Veacul Apostolic

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
2. Instituirea Sfintei Euharistii
3. Liturghia in veacul Apostolic
4. Concluzii
5. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Introdcere
In Biserica toti suntem datori, sub forme si masuri diferite, a-I sluji lui Dumnezeu. Prin aceasta slujire, manifestata mai ales prin participarea la cultul divin al Bisericii, aratam ca viata noastra este permanent indreptata catre Dumnezeu, iar noi incercam sa fim asemeni ingerilor care-I slujesc neincetat luiLui.
Acest lucru se arata mai ales in Sfanta Euharistie, slujba care ne poarta din aceasta lume in Imparatia lui Dumnezeu, unde, in mod duhovnicesc, aducem doxologie inaintea Tronului lui Dumnezeu. Sfanta Liturghie este o slujba de o frumusete divina. In timpul ei cerul coboara pe pamant si oamenii se inalta la cer.
Scopul Liturghiei facandu-ni-se cunoscut chiar de la inceputul eiprin cuvintele rostite de catre preot"Binecuvantata este Imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor."
Parintele Alexander Schmemann ne spune: ,,a binecuvanta Imparatia nu presupune doar sa o aclami. Presupune sa o declari a fi scopul, sfarsitul tuturor dorintelor si intereselor tale, ale intregii vieti, suprema si valoarea ultima a celor ce exista." 
Deplina comuniune cu Hristos, ca madular al Trupului Sau si unitatea tuturor crestinilor in Hristos, se realizeaza in Sfanta Euharistie.
Prin Euharistie, Hristos este deplin in comunitatea ecleziala si in fiecare membru al acestei comunitati, iar comunitatea si fiecare membru al acesteia cresc in Hristos care s-a situat in centrul ei si in adancul de taina al fiecaruia in parte. 
Sfanta Euharistie reprezinta incununarea urcusului nostru duhovnicesc, deoarece prin aceasta oamenii se unesc cu Hristos Insusi, izvorul Vietii si al harului, fiinta noastra intreaga ajunge patrunsa de prezenta Mantuitorului, devenind astfel una cu El. Toata creatia se bucura de o transfigurare liturgica - painea si vinul aduse ca prinoase de credinciosi primesc o destinatie sfanta, caci acestea nu mai sunt simple alimente, ci devin Painea Vietii, adica Trupul si Sangele Mantuitorului. Astfel, in Sfanta Liturghie ,,toata suflarea" este chemata sa laude pe Dumnezeu in stare de recunostinta.
2.Instituirea Sfintei Euharistii
Sfanta Euharistie a fost instituita in cadrul Cinei Celei de Taina. 
Despre acest moment gasim mai multe citate la Evanghelistii Sinoptici: Matei, Marcu si Luca precum si la Sfantul Apostol Pavel.
In Evanghelia de la Matei avem in capitolul XXVI, versetele 26-29: 
,,26.Iar pe cand mancau ei, Iisus, luand paine si binecuvantand, a frant si le-a dat ucenicilor, zicand: "Luati, mancati, acesta este Trupul Meu".
27.Si luand paharul si multumind, le-a dat, zicand: "Beti dintru acesta toti,
28.ca acesta este Sangele Meu, al Legii celei Noi , carele pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor.
29.Si va spun Eu voua ca de acum nu voi mai bea din acest rod al vitei pana in ziua aceea cand il voi bea cu voi, nou, intru imparatia Tatalui Meu". 
De asemeni, dupa cum am mentionat acest moment este relatat si de Sfantul Evanghelist Marcu in capitolul XIV al Evanghelie sale in versetele 22-25
,,22.Si pe cand mancau, Iisus a luat paine si, binecuvantand, a frant si le-a dat si a zis: "Luati, mancati, acesta este Trupul Meu.
23.Si luand paharul, multumind, le-a dat si au baut din el toti; 
24.si le-a zis: "Acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, carele pentru multi se varsa. 
25.Adevar va graiesc ca de acum nu voi mai bea din rodul vitei pana in ziua aceea cand il voi bea, nou, intru imparatia lui Dumnezeu". 
Acelasi moment il gasim si in Evanghelia Sfantului Apostol Luca in capitolul XXII versetele 16-20
,,16 Ca va spun Eu voua ca de-acum nu le voi mai manca pana cand se vor plini intru imparatia lui Dumnezeu.
17.Si luand paharul, multumind, le-a zis: "Luati-l si impartiti-l intre voi";
18.ca va spun: De acum nu voi mai bea rodul vitei pana ce nu va veni imparatia lui Dumnezeu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Instituirea Sfintei Liturghii, Texte Scripturistice - Liturghia in Veacul Apostolic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!