Înlocuirea Religiei sau păstrarea ei

Extras din referat Cum descarc?

Dreptmaritori crestini,
In conditiile in care societatea contemporana se confrunta cu fenomenul secularizarii si al rationalitatii, consecinte ale procesului modernitatii, in care traditia este inlocuita cu ratiunea, iar secularizarea vietii publice este in prim plan, ne punem in mod firesc intrebarea: ce rol mai are religia astazi, atat timp cat sistemul social global functioneaza fara o motivatie religioasa, ignorand, in acelasi timp, religia ca institutie si orientarile religioase ale indivizilor. Analiza functiilor pe care religia le indeplineste in prezent, ne arata o diminuare reala a majoritatii acestora si, in acelasi timp, necesitatea unei reinterpretari a religiei. Modul de functionare a societatii contemporane s-a dovedit sub multe aspecte imperfect, organizarea sociala bazata pe principiile rationalitatii pare sa fi dat gres, avand in vedere amplificarea diverselor fenomene sociale negative. Problema declinului religiei in societatea moderna, este marcata asadar de tendinta de diminuare a traditiilor si normelor religioase si de efectele negative ale comunismului si ale modernitatii.
In consecinta, obiectivul primordial al acestei lucrari este abordarea necesitatii predarii religiei in scoli, deoarece este o problema actuala si inca nerezolvata, care a starnit de mai multe ori controverse si dispute in spatiul public. Discursul de fata poate fi adresat atat unui public restrans, cum ar fi crestinii prezenti la o slujba, cat si unui public mai numeros si chiar specialist. 
In ceea ce urmeaza voi incerca sa aduc argumente pentru pastrarea religiei in scoli si totodata sa atrag atentia si asupra adevaratelor motive care stau in spatele acestei incercari de denigrare a Bisericii Ortodoxe Romane.
In primul rand, din darul lui Dumnezeu, evenimentele din decembrie 1989, cu jertfele a sute de tineri, ne-au oferit posibilitatea de a reaseza Religia ca obiect de invatamant in programele scolare, la toate nivelele. Trebuie sa mentionam, insa, ca a fost necesara o asidua munca de lamurire din partea slujitorilor Bisericii, in special a membrilor Sfantului Sinod, dusa cu factorii politici si cu anumite persoane cu functii din invatamant, in randurile carora multi reprezentanti au ramas fideli unei mentalitati ante-decembriste atee, care vedeau in reintroducerea religiei o siluire a libertatii copiilor, ignorand, constient sau nu, faptul ca numai credinta si trairea in adevar ofera deplina libertate, dupa cuvantul Mantuitorului ,,Adevarul va va face liberi!" (Ioan 8, 32). Adevarul fiind, de fapt, Dumnezeu Insusi, precum El a spus-o: ,,Eu sunt Calea, Adevarul si Viata..." (Ioan 14, 6). Asadar, liber este numai cel ce crede in adevar, in Adevarul Suprem, de fapt. De asemenea, si din punct de vedere legislativ s-au intampinat cateva obstacole fiind necesara trecerea catorva ani buni pana cand Parlamentul a votat acele articole sau a legiferat in favoarea predarii religiei in scoala ca materie obligatorie, de importanta egala cu: educatia fizica, biologia, istoria, geografia etc.
Cu toate acestea, in actualitatea zilelor noastre, se discuta tot mai aprins pe tema orelor de religie din scoli daca acestea sa existe sau nu, daca sa fie obligatorii sau facultative, daca sa se focalizeze asupra crestinismului, a ortodoxiei, sau sa prefere generalitatea unor prezentari de istoria religiilor. Dupa o decizie neclara a Curtii Constitutionale privind anumite articole din Legea Educatiei, a intrat in dezbatere la Senat o initiativa legislativa a deputatului Remus Cernea care solicita eliminarea Religiei din scoala.
Sistemul de invatamant romanesc a suferit numeroase modificari in ultimul timp. Se incearca trecerea religiei din materie obligatorie asa cum era pana acum, in materie facultativa, cautandu-se ca motiv faptul ca educatia unui copil ar putea fi influentata negativ de informatiile pe care le primeste la scoala, mai ales la ora de religie, unii parinti considerand ca Religia nu ar trebui sa se incadreze pe lista materiilor obligatorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inlocuirea Religiei sau pastrarea ei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!