Infiintarea Tipografiei Din Buzau Si Activitatea Literara

Extras din referat Cum descarc?

O dovada in plus, daca mai era nevoie, a dragostei ce o purta acest ierarh pentru cultura bisericeasca este si infiintarea tipografiei de la Buzau, el facand un imens serviciu culturii religioase romanesti, avand in fata exemplul mitropolitului Grigorie care, aflandu-se pe patul de moarte dadea dispozitii privitoare la neincetarea activitatii tipografiei. Vrand sa indeparteze ignoranta din mijlocul clericilor si a mirenilor episcopul Chesarie indeamna tinerele talente sa scrie sau sa faca traduceri, el insusi fiind un mare traducator al timpului sau.
La Buzau se poate vorbi despre activitatea a doua tipografii una provizorie de la episcopie ce va functiona intre anii 1832 1833, despre care gasim stiri in prefetele cartilor tiparite de mitropolitul Grigorie aici, si a doua tipografie cea a episcopiei, ce va functiona din anul 1870, cu mici intreruperi. In istoria eparhiei Buzaului mai avem stiri despre existenta unei tipografi intre anii 1691 1704; 1743 1747; 1767 17691. Director al noii tipografii a fost Vasile Manole Buga, care a adus de la Buda teascuri regulate si slovele de la tipografia universitatii de aici.
Cu toate ca nu se poate vorbi despre episcopul Chesarie ca despre un om invatat in intelesul cel mai inalt al cuvantului el va incepe activitatea tipografica la Episcopia Buzaului intr-o maniera care sa permita imbunatatirea nivelului cultural al preotilor din eparhia sa si totodata, pe cat posibil, a cartilor de slujba de la biserici si manastiri aflate intr-o stare jalnica. Sirul cartilor aparute in aceasta tipografie pe perioada pastoririi sale incepe cu cele tiparite cu cheltuiala sa.
Sfatuire foarte frumoasa si pe scurt catra cel ce se pocaieste, cum se cuvine sa se marturiseasca, de la multi dascali adunata spre folosul de obste a celor ce vor citi. 2 Va fi tiparita cu binecuvantarea mitropolitului Ungrovlahiei Grigorie cu cheltuiala intreaga a episcopului Chesarie, la 15 aprilie 1834. Prefata cartii arata importanta marturisirii, fiind comparata cu o baie curatitoare.
Molitvelnicul bogat avand titlul complet Milotvelnic bogat carele mai indepartandu-se de multe greseli s-au tiparit intr-acest chip in zilele prea luminatului si prea inaltatului nostru Domn a toata Tara Romaneasca Alexandru Dimitrie Ghica episcopul Buzaului, Chiriu Chesarie.
In sfanta episcopie, Buzaul. Intr-a sa acum din nou facuta tipografie. La anul mantuirii 1835, iunie 25. Este dupa cel de la Ramnic 3. Sfintele si Dumnezeiestile Liturghii a celor intru sfinti Parintilor nostri Vasile cel Mare, Ioan Hlautast si Prejdeostena 4 tiparite in vremea domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica cheltuielile toate fiind suportate de episcopul Chesarie 12 septembrie 1835. Sfanta si Dumnezeiasca Evanghelie aparuta la 8 mai 1836, cu binecuvantarea si cheltuiala episcopului Chesarie.
Prohodul Domnului Dumnezeu si Mantuitorul nostru Iisus Hristos care se canta in Vinerea Patimilor, intocmit dupa cantarea greceasca; aparut la 6 februarie ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Infiintarea Tipografiei Din Buzau Si Activitatea Literara
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!