Iertarea

Extras din referat

1. Ce este iertarea?
A ierta inseamna a scuti pe cineva de o pedeapsa, a trece cu vederea vina, greseala cuiva, a nu mai considera vinovat pe cineva.( DEX)
,, Este vorba despre regula crestina: << Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.>> In morala crestina, termenul ,, aproapele tau" include si pe ,, dusmanul tau", si astfel ajungem la aceasta datorie teribila de a-i ierta pe dusmanii nostrii. 
Oricine va spune ca iertarea este un lucru splendid, pana cand trebuie sa ierte ceva, asa cum s-a intamplat in timpul razboiului. Si atunci, mentionarea acestui subiect este intampinata cu huiduieli pline de manie. Acest lucru se petrece nu pentru ca oamenii ar considera ca aceasta este o virtute prea inalta si prea dificila, ci pentru ca o considera detestabila si de dispretuit." 
Deci, iertarea nu este o actiune pe care o intreprind oamenii in mod obisnuit. De fapt, oamenilor le este foarte greu sa ierte. Dar noi ca si crestini trebuie sa facem din iertare o obisnuinta si sa urmam exemplul lui Isus Hristos. El a fost rastignit pe o cruce, lovit si batjocorit, totusi primele lui cuvinte au fost:<< Tata, iarta-i caci nu stiu ce fac.>>( Luca 23:34). El a venit sa ne binecuvinteze si sa ne mantuiasca, oferindu-ne viata vesnica.
2. De ce trebuie sa iertam?
Efeseni 4:32 : ,, Dimpotriva, fiti buni unii cu altii, milosi, si iertati-va unul pe altul, cum v-a iertat Dumnezeu pe voi in Hristos."
Coloseni 3:13 : ,, Ingaduiti-va unii pe altii, si daca unul are pricina sa se planga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos asa iertati-va si voi."
,, Va spun ce este crestinismul. Nu l-am inventat eu. Si in mijlocul invataturilor crestine o gasesc pe aceasta: << Si ne iarta noua greselile noastre, precum iertam si noi gresitilor nostri.>>. Nu este nici cea mai vaga indicatie ca ni s-ar oferi iertarea in alti termeni. Se arata cat se poate de limpede ca daca nu iertam, nu vom fi iertati. Nu exista nici o alta cale." 
Trebuie sa invatam sa iertam pentru ca precum iertam noi asa ne iarta si Dumnezeu. Doar Dumnezeu ne poate invata sa ne raportam la semeni asa cum se raporteaza El la noi. Iertarea are de-a face cu rezolvarea relatiilor. In rugaciune trebuie sa ne luptam sa iertam.
2.1 Daca nu iertam...
,, Atunci cand suferim vreun rau facut de cineva drag noua este foarte usor pentru inimile noastre sa se intareasca. Aceasta poate duce la resentimente, amaraciune(,, Urmariti pacea cu toti si sfintirea, fara care nimeni nu va vedea pe Domnul. Luati seama bine ca nimeni sa nu se abata de la harul lui Dumnezeu, pentru ca nu cumva sa dea lastari vreo radacina de amaraciune, sa va aduca tulburare, si multi sa fie intinati de ea."- Evrei 12:14,15), chiar ura; si daca ingaduim ca inimile noastre sa se umple cu astfel de sentimente distructive, ne facem noua insine foarte mult rau, si de aceea a accentuat Isus nevoia noastra de a-i ierta pe altii, indiferent de ceea ce ne-au facut." 
Daca nu-i iertam pe cei din jurul nostru suferim si consecinte pe plan fizic: ,, Intr-un program BBC, pe 17 ianuarie 2001 cativa doctori au spus ca o persoana de varsta medie care nu renunta la suparare sau resentimente are mai multe sanse sa sufere boli de inima, cancer, depresie, dureri de cap, izolare sociala sau accidente." 
Noi nu trebuie sa ne ingrijim de rasplata celorlalti sau de pedeapsa lor caci de acest lucru se ingrijeste Dumnezeu. Noi trebuie sa ne facem partea noastra, chiar daca noi uneori iertam, dar respectiva persoana nu uita sau nu vrea sa treaca peste. ,, Dumnezeu ne promite ca El va purta de grija si ca a Lui este razbunarea fata de cei rai, pentru ca numai El cunoaste inima omului si numai El are intelepciunea de a se apropia de ea asa cum trebuie(,, Prea iubitilor, nu va razbunati singuri; ci lasati sa se razbune mania lui Dumnezeu; caci este scris: << Razbunarea este a Mea; Eu voi rasplati>>, zice Domnul


Fisiere in arhiva (1):

  • Iertarea.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!