Previzualizare referat:

Extras din referat:

Patriarh: naxep (tata) + dp/cov (sef, conducator, rege).Din punct de vedere istoric, patriarhul era cel care exercita o autoritate autocratica, in calitate de pater familias, asupra intregii familii (privita in sens larg, pana la gradul IV) " . Acest sistem de autoritate familiala, in care conduc numai barbatii seniori, se numeste Patriarhat. Avraam, Isaac si Iacob sunt considerati cei trei patriarhi ai iudaismului. Epoca in care au trait acestia se numeste Epoca Patriarhilor. In era crestina, termenul si-a schimbat nuanta, denumind in zilele noastre acei episcopi ai Bisericilor traditionale (Bisericile Ortodoxe, Biserica Catolica si Bisericile Asiriene Orientale) care ii preced pe toti ceilalti in intaietate, datorita Scaunelor episcopale pe care le ocupa.

Singurul izvor direct pentru istoria patriarhilbr este cartea Genezei. Nu se face mentiune despre ei in afara Bibliei si nu avem, deci, posibilitatea de a da date definitive pehtru perioada patriarhala (de obicei intre 2000-1700). Cu toate acestea patriarhii nu sunt figuri mitice, asa cum au crezut primii cercetatori moderni ai Bibliei. Descoperirile arheologice au demonstrat ca descrierile biblice ale patriarhilor si ale epocii lor sunt facute cu grija; cu prea multa grija pentru a putea fi considerate pure inventii, sau a putea fi puse deoparte ca lipsite de fundament istoric. Ar fi fost imposibil ca asemenea episoade sa fi fost compuse in Israel fara o amintire istorica valida care sa serveasca de legatura cu trecutul .

Dupa ce am spus aceasta, trebuie sa admitem ca traditiile privitoare la patriarhi nu sunt simple povestiri istorice ale unor fapte. Apartin genului traditiilor de familie. Au primit o anume orientare in cursul transmiterii lor si au adunat in unitati, in cursul acestui proces, elemente diverse si disparate . Nu conduce nicaieri incercarea de a reconstrui evenimerttele care au avut loc, efectiv, dar e posibil a-i situa pe patriarhi intr-o perspectiva istorica corecta, in lumina datelor disponibile azi.

IACOB, PARINTELE CELOR DOUASPREZECE TRIBURI ALE LUI ISRAEL

Rebeca, sotia lui Isaac, a purtat in sanul ei doi fii. Exista de pe atunci o rivalitate intre cei doi ( Gen 25,22 s.u.) care se va accentua mai tarziu. Dupa ce isi vandu-se dreptul de intai nascut pentru un vas cu linte, Esau se vede acum inselat pentru a doua oara, fiind privat de binecuvantarea care se cuvenea prin traditie primului nascut. "Binecuvantarea nu putea fi revocata" . Intre cei doi se va naste o ura care il va constrange pe Iacob sa devina exilat langa unchiul sau Laban care locuia in Siria mesopotamiana

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iacov.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 929 cuvinte
Nr caractere:
17 315 caractere
Marime:
25.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
dumnezeu, credinta, religie
Predat:
la liceu
Profil:
Teologic
Specializare:
Teologie: teologic ortodox
Profesorului:
Bute Marian
Sus!