Hermeneutica si Cunoasterea Teologica

Cuprins referat Cum descarc?

PRELIMINARII.3
I. HERMENEUTICA. ASPECTE GENERALE.4
II. CUNOASTEREA TEOLOGICA.10
CONCLUZII.16
BIBLIOGRAFIE.17


Extras din referat Cum descarc?

Preliminarii 
Hermeneutica este un proces, dar si o filosofie cu regulile ei, prin care se descriu metodele de intelegere a mesajului unui text. 
Hermeneutica este o rafinare a analizei exegetice, nu este departe de ea, are aceeasi temelie, dar merge mai departe.
De foarte multe ori, intelegerea si mai ales interpretarea unui text sau paragraf este lasat la latitudinea fiecarei persoane. Acest lucru este eronat, datorita faptului ca dintr-un text trebuie scoasa o idee care sa fie inteleasa de fiecare in parte si care sa fie aplicata asa cum trebuie. Este cazul cel mai intalnit, in care o lege este interpretata dupa bunul plac al judecatorilor. 
Este de asemenea si cazul interpretarii biblice. Nu de putine ori sunt cei care citind macar o data Sfanta Scriptura, se hazardeaza sa faca comentarii dupa bunul lor plac, de cele mai multe ori interpretari care pot duce foarte repede la o erezie. De aceea se impune acestor exegeti ai Sfintelor Scripturi o cunoastere amanuntita a hermeneuticii si cunoasterii teologice. Cunoscand dogmele Bisericii si criteriile dupa care se fac interpretarile biblice, acestia nu vor mai iesi din tiparul cunoscut si rezultatele lor vor fi unele de succes.
De aceea am considerat ca trebuie vorbit inca o data despre regulile hermeneutice, ce este hermeneutica, cum se aplica ea s ice este cunoasterea teologica s ice rol are ea pentru interpretarea unor texte biblice sau mai ale filosofice.
Dupa cum aminteam, interpretarea trebuie sa tina cont de cateva reguli, care sunt normative pentru Teologie. Numai prin respecatarea lor se poate ajunge la o concluzie clara a ideilor continute de textile biblice.
Vom vedea in cele ce urmeaza, ce trebuie sa stim despre hermeneutica si cunoasterea teologica, pentru a putea ajunge la o interpretare corecta a Sfintei Scripturi sau a altor texte importante pentru Teologia crestina.
I. Hermeneutica. Aspecte generale
Inainte de a da cateva definitii si a trece la expunerea ideilor noastre despre hermenutica si cunoasterea teologica, trebuie sa precizam ca ne vom referi in special la interpretarea ca fiind cea care reprezinta Biserica in relatiile ei, de orice fel, pe care le are cu alte biserici sau cu oamenii.
Hermeneutica este stiinta si arta interpretarii mesajelor, in particular a textelor scrise (Klein, Blomberg). 
Hermeneutica este disciplina despre priceperea (tehnica) de a interpreta un mesaj dat, in armonie cu autorul si contextul originar si, de asemenea, in armonie cu contextul contemporan al receptorului din prezent. 
Hermeneutica mai este definita ca intelegerea reflectata si aplicata in prezent a intentiei originale, intelegerea finala a mesajului, cea care determina la actiune in prezent. 
Hermeneutica motiveaza si justifica practica, actiunea religioasa (inchinarea, viata sociala, Biserica, etc.).
Ca stiinta, ea nu este pur si simplu o simpla interpretare ci o teorie generala a interpretarii, o teorie despre interpretare, o reflectie teoretica asupra activitatii de interpretare. Trebuie avut in vedere faptul ca in procesul hermeneutic are loc o permanenta decodificare. Hermeneutica ia forma teoriei generale a limbajului, ceea ce vrea sa spuna ca interpretare nu exista decat acolo unde este un inteles ascuns.
Conceptul de interpretare are mai multe acceptiuni. Astfel, daca se presupune ca orice limbaj presupune o interpretare (permanente decodificari ale unui limbaj), atunci hermeneutica ia forma teoriei generale a limbajului. Insa, dupa cum spunea Nietzsche, nu se poate vorbi de interpretare decat unde e un sens ascuns, nu expresii clare. In acest caz, interpretarea este actul de transformare a ceea ce parea neinteligibil, obscur, misterios, in inteligibil. Acesta este si obiectul hermeneuticii filosofice - transformarea a ceea ce e obscure in expresii clare. 
Prin urmare, obiectul hermeneuticii filosofice nu poate fi unul marginal, ci unul fundamental, intelegerea fiind absolut necesara. Nietzsche credea ca nu lumea in sine e esentiala, ci felul in care un anumit om intelege un fapt istoric, caci nimic nu e fapt pur, totul e interpretare. Tocmai universalitatea fenomenului interpretarii sta la baza filosofiei ca stiinta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hermeneutica si Cunoasterea Teologica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!