Hamartiologia și patologia - Legătura dintre păcate și bolile psihice

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. DEFINITIE SI TERMINOLOGIE .4
CAPITOLUL II. CLASIFICAREA BOLILOR PSIHICE 6
CAPITOLUL III. LEGATURA DINTRE BOLILE PSIHICE SI BOLILE SPIRITUALE 12
CAPITOLUL IV. LEGATURA DINTRE PATIMI, BOLI SPIRITUALE SI BOLI PSIHICE ...14
CONCLUZIE 22
BIBLIOGRAFIE ...23


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Am elaborat aceasta lucrare de seminar cu titlul ,,Hartiologia si patologia: legatura dintre pacate si bolile psihice" la disciplina Bioetica. 
Motivul pentru care am ales aceasta tema, este importanta subiectului in societatea contemporana. Traim intr-o societate in care patologia bolilor sau cel putin a tulburarilor psihice este din ce in ce mai prezenta. Starea de anxietate sau de teama nejustificata (atac de panica) pare sa copleseasca lumea in care traim. Astfel am incercat in prezenta lucrare, sa arat motivele aparitiei acestor boli psihice, dincolo de latura medicinei psihiatrice, incercand sa tratez cauzele spirituale ale acestor tulburari.
In Capitolul I numit ,,Definitie si terminologie", am expus pe scurt definitiile si terminologia hamartiologiei si patologiei.
Capitolul al II-lea denumit ,,Clasificarea bolilor psihice", expune pe scurt, principalele categorii de boli psihice, si manifestarea acestora din punct de vedere al medicinei de psihiatrie.
In Capitolul al III-lea intitulat ,,Legatura dintre bolile spirituale si bolile psihice", am aratat individualitatea bolilor spirituale, respectiv psihice, dar si legatura care exista intre unele dintre ele.
Capitolul IV l-am numit ,,Legatura dintre patimi, boli spirituale si boli psihice. In acesta se regaseste modul cum cele opt pacate capitale provoaca boli trupesti, spirituale sau psihice. Este capitolul care trateaza in mod direct legatura dintre pacate si bolile psihice.
Asadar pe parcursul lecturii, in aceasta lucrare, se intalneste in permanenta indisolubila legatura dintre patimi si modul cum acestea viciaza atat spiritul, cat si psihicul uman.
CAPITOLUL I
DEFINITIE SI TERMINOLOGIE
a) Hamartiologia
Termenul de hamartiologie, este originar din limba greaca: ?u?????, hamartia, ,,lipsa de marca, eroare" si ?o???, -logia, ,,studiu". Hamartiologia este o ramura a studiului teologiei religiei crestine, specifica majoritatii confesiunilor din cadrul crestinismului. Aceasta ramura se ocupa cu studierea pacatului, mai ales a pacatului originar, si cu consecintele ontologice ale pacatului.
Doctrina pacatului original sau primordial, a fost formulata foarte clar de Apostolul Pavel, in Epistola sa catre Romani: ,,De aceea, precum printr-un om a intrat pacatul in lume si prin pacat moartea, asa si moartea a trecut la toti oamenii, pentru ca toti au pacatuit in el. Caci, pana la lege, pacatul era in lume, dar pacatul nu se socoteste cand nu este lege. Ci a imparatit moartea de la Adam pana la Moise si peste cei ce nu pacatuisera, dupa asemanarea greselii lui Adam, care este chip al Celui ce avea sa vina. Dar nu este cu greseala cum este cu harul, caci daca prin greseala unuia cei multi au murit, cu mult mai mult harul lui Dumnezeu si darul Lui au prisosit asupra celor multi, prin harul unui singur om, Iisus Hristos. Si ce aduce darul nu seamana cu ce a adus acel unul care a pacatuit; caci judecata dintr-unul duce la osandire, iar harul din multe greseli duce la indreptare.Caci, daca prin greseala unuia moartea a imparatit printr-unul, cu mult mai mult cei ce primesc prisosinta harului si a darului dreptatii vor imparati in viata prin Unul Iisus Hristos.Asadar, precum prin greseala unuia a venit osanda pentru toti oamenii, asa si prin indreptarea adusa de Unul a venit, pentru toti oamenii, indreptarea care da viata;Caci precum prin neascultarea unui om s-au facut pacatosi cei multi, tot asa prin ascultarea unuia se vor face drepti cei multi" (5, 12-19).
Fericitul Augustin este cel care preia si dezvolta aceasta idee in Apus, numind aceasta doctina ,,pacatul ereditar". Conform lui Augustin, prin caderea in pacat a lui Adam si Eva, toti oamenii (urmasi ai acestora) sunt tinuti sub pedeapsa. Practic intreaga umanitate preia in natura ei acest pacat al protoparintilor din Gradina Edenului.
In schimb Pelagius, cel care a dezvoltat erezia numita pelagianism, afirma ca pacatul primordial nu a afectat natura umana decat printr-o tendinta negativa a acesteia de a cadea in pacat, dar fiecare om este responsabil doar de proprile greseli. Practic Pelagiu nu credea in transmiterea pacatului lui Adam si Eva la toti urmasii acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hamartiologia si patologia - Legatura dintre pacate si bolile psihice.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Jean-Claude Larchet, Inconstientul spiritual sau Adancul nestiut al inimii, Editura Sofia, Bucuresti, 2009.
2. Jean-Claude Larchet, Terapeutica bolilor spirituale, Editura Sofia, Bucuresti, 2006.
3. H. Tristram Engelhardth jr., Fundamentele bioeticii crestine, Editura Deisis, Sibiu, 2005.
4. Nicolae Razvan Stan, Antropologia din perspectiva hristologica. Bazele doctrinareale vietii duhovnicesti, Editura Mitropolia Olteniei, Craiova, 2016.
5. Kaplan & Sadock, Psihiatrie clinica, Manual de buzunar, editia a treia. Editie online.
6. https://ro.wikipedia.org


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!