Grigorie V, Patriarhul Constantinopolului

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Lumea ortodoxa sud-est-europeana a fost supusa la numeroase transformari politice si sociale ce au influentat felul de manifestare al popoarelor din aceasta zona, ducand la formarea unui anumit model de intelegere a istoriei si a desfasurarii ei, dar mai ales a felului cum trebuie sa se actioneze pentru implinirea dezideratelor politice. Putem vorbi de un model balcanic de existenta si manifestare politica. Imperiul bizantin, gandirea greaca si slava, precum si exemplul politico-social otoman au individualizat lumea balcanica, ce ramane distincta pana in zilele noastre .
Europa de Sud-Est constituie o regiune de o importanta geopolitica deosebita pentru miscarea ideologica vest europeana, care promoveaza principiile definitorii ale absolutismului monarhic si teoriile cu privire la Statul intemeiat pe dreptate, ratiune si filantropie .
In acest context, Patriarhul ecumenic devine conducator al natiunii crestine, un regent al unui imperiu aservit. Aceasta unitate a Ortodoxiei a fost realizata de Imperiul otoman printr-o unica autoritate administrativa, ce ocolea doar Imperiul tarist. La sustinerea efectiva a acestei unitati ortodoxe in sistemul administrativ otoman a contribuit ierarhia si clerul grecesc al Patriarhiei ecumenice, precum si familiile aristocratilor fanarioti, ale negustorilor si intelectualilor eleni. Dar, aceasta unitate ortodoxa a fost sfaramata tot de elementul grecesc din Imperiul otoman, care a declansat Revolutia de eliberare nationala din 1821. Secolul al XIX-lea, caracterizat ca secol al revolutiilor si reactiunilor, a dus la dezmembrarea marilor imperii si la formarea natiunilor .
Astfel, la inceputul secolului al XIX-lea, Patriarhia de Constantinopol avea inca in juridictie 138 de mitropolii si episcopi. Evolutia ei ulterioara a urmat cursul evenimentelor politice si religioase care s-au desfasurat in Balcani incepand cu anul 1821 .
In acest context politic, Patriarh al Constantinopolului a fost Grigorie al V-lea, cu acest nume, pastorind in trei etape cu intreruperi: 1797-1798; 1806-1808; 1818-1821 .
I. Grigorie V, Patriarhul Constantinopolului - repere biografice
Grigorie V s-a nascut in prima jumatatea a secolului al XVIII-lea (1745) la Demetsana, fiind fiul lui Ioan si Asimina Angelopoulos . A a primit la botez numele de George. A fost un elev stralucit fiind indrumat de faimosul Atanasie Vousopoulos . Apoi a studiat la Atena, Smirna si Patmos . La Atena a fost indumat de faimosul Atanasie Vousopoulos.
In anul 1770 a avut loc razboiul ruso-turc. Fortele rusesti au capturat fortul si portul din Navarino si impreuna cu fortele grecesti au avansat in interiorul Peloponezului, dar au fost invinsi la Tripoli. Guvernatorul turc impreuna cu fortele albaneze au pus stapanire pe Peloponez timp de 10 ani . In acest context politic, tanarul George a plecat voluntar si a intrat la manastirea Strofades. Aici a fost calugarit cu numele de Grigorie si apoi a fost hirotonit. La scurt timp a plecat de la aceasta manastire spre Patmos, unde a studiat filosofia si filologia antica greaca. 
Intre timp la Smirna, era mitropolit Prokopios si l-a hirotonisit pe parintele Grigore ca arhidiaconul metropolei, dandu-i si functia de cancelar. Mai tarziu a fost hirotonit preot, slujind cu multa daruire si facand multe milostenii celor sarmani. 
In anul 1785, mitropolitul Prokopios a fost numit pe scaunul Constantinopolului iar Sfantul Grigore a fost ales pentru postul vacant de episcop din Smirna . Sfantul avea pe atunci 39 de ani. A fost ales la 14 octombrie 1785, pentru caracterul sau sobru si distins, pentru curatenia si simmplitatea vietii si pentru zelul sau in apararea Ortodoxiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Grigorie V, Patriarhul Constantinopolului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Chifar, Pr. Nicolae, Istoria crestinismului, Vol. IV, Trinitas, Iasi, 2005.
Cotan, Pr. Claudiu, Biserica Ortodoxa in sud-estul european. Geopolitica Ortodoxiei, cf. http://ebooks.unibuc.ro/istorie/religie/biserica%20ortodoxa%20in%20sud.htm
Nita-Danielescu, Pr. Dr. Daniel, Razboaiele dintre rusi si turci din secolul al XVIII-lea si implicatiile lor asupra Bisericii Ortdoxe Romane din Moldova, Editura Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2009.
Poulos, George, Orthodox Saints. Spiritual Profiles for Modern Man: April 1 to June 30, Holy Cross Orthodox Press, Brookline, [s.a.]fara an.
Runciman, Steven, Marea Biserica in captivitate, trad de Mihai-Silviu Chirila, Editura Sophia, Bucuresti, 2006.
The Great Synaxaristes of the Orthodox Church. August, trans. from the greek, Holy Apotles Convent, Buena Vista, 2009.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!