Globalizare și Religie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Notiune

Notiunea de globalizare a inceput din 1990 sa fie folosita pentru a descrie un proces complex, socio-economic si cultural, ale carui principale caracteristici sunt difuziunea globala a institutiilor si practicilor democratice, popularizarea si raspandirea unor modele economice, financiare si tehnologice.

Totodata, globalizarea universalizeaza, implicand ideea de unificare a societatilor si prin aceasta se ajunge la relativizarea identitatilor nationale sau comunitare, cele prin care un popor sau o comunitate anume isi defineste existenta sa. Astfel, exista pericolul omogenizarii, a crearii unei culturi globale cum este consumismul care devine masura tuturor lucrurilor intr-o societate golita de sens.

Pe de alta parte, globalizarea particularizeaza, favorizand individualismul si pluralismul, care se exprima atat printr-o multitudine de credinte si denominatiuni, dar si printr-o pluralitate a posibilitatilor de angajament religios in lume. La Adunarea Consiliului Mondial al Bisericilor de la Harare (1998) globalizarea, in aceasta ipostaza ambivalenta, care universalizeaza si particularizeaza in acelasi timp, a fost recunoscuta ca o provocare pentru a gasi noi cai de implicare a Bisericii in societate.

Thomas L. Friedman, un sustinator convins al globalizarii, este de parere ca globalizarea nu este o simpla tendinta sau o fantezie, ci este, mai degraba, un sistem international. Este sistemul care acum a luat locul sistemului Razboiului Rece si, la fel ca acesta, globalizarea are propriile ei legi si propria ei logica, de natura sa influenteze astazi, direct sau indirect, politica, mediul inconjurator, geopolitica si economia fiecarei tari de pe glob

O definitie preponderent sociologica este data de catre sociologul britanic, Anthony Giddens, care spune ca globalizarea poate fi definita ca intensificarea relatiilor sociale in lumea intreaga, care leaga intr-o asemenea masura localitati indepartate, incat evenimente care au loc pe plan local sunt privite prin prisma altora similare, petrecute la multe mile departare, si invers.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Globalizare si Religie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 064 cuvinte
Nr caractere:
16 229 caractere
Marime:
20.40KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Religie
Tag-uri:
religie, globalizare
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Sus!