Giulgiul din Torino

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE
I. ISTORIA GIULGIULUI DE LA TORINO
II. CERCETAREA STIINTIFICA ASUPRA GIULGIULUI
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
De cateva secole, Giulgiul de la Torino constituie obiectul unor aprinse controverse. Multi credinciosi sustin ca ar fi panza in care a fost invelit Mantuitorul cand a fost coborat de pe cruce. Dimpotriva, scepticii sustin contrariul si afirma ca ar fi un fals rafinat. Vom vedea pe parcurul expunerii noastre parerile ambelor tabere si vom arata daca Giulgiul este adevarat sau fals.
Despre autenticitatea Giulgiului s-au scris nenumarate articole, carti si tratate. Zeci de experti au incercat sa ii dovedeasca veridicitatea sau faptul ca ar fi un fals medieval. Prin natura sa, relicva naste si astazi paradoxuri: sa fie dovedit ca fals si sa se distruga astfel un mit pentru milioane de credinciosi crestini, sau sa i se recunoasca autenticitatea lovind fundamentele aceleiasi religii crestine? Simpla intamplare sau plan bine pus la punct, Giulgiul de la Torino ramane la fel de controversat ca si acum sapte secole, iar natura sa, umana sau divina, continua sa fie si astazi un aprig subiect de discutii.
Giulgiul de la Torino a fost descoperit in anul 1898, atunci cand a fost fotografiat de avocatul Secondo Pia. Negativele au scos la iveala imaginea unui barbat ce prezenta urme specifice crucificarii, precum si numeroase zgarieturi in zona fruntii. Venerat de crestini ca o dovada inconstestabila a existentei Mantuitorului, Giulgiul este inchis astazi intr-o caseta de argint in catedrala din Torino.
Provenienta lui nu este pe deplin elucidata. Dupa unele surse istorice, Giulgiul ar fi fost dus de la Ierusalim, dupa ingroparea lui Hristos, regelui Abgar din Edessa (Turcia), care l-ar fi ascuns intr-un zid al cetatii. In secolul al VI-lea a fost redescoperit, iar in anul 944 ar fi fost dus de la Edessa in capitala bizantina Constantinopol, de unde cruciatii l-au fi adus in anul 1204 in Franta. 
Prima prezentare publica a giulgiului in Europa, a avut loc in anul 1357 la Leirey(Franta). Icoanele cu Iisus aparute dupa secolul al VI-lea si raspandite in toata lumea se aseamana cu chipul imprimat pe giulgiu. Mai tarziu, acesta a fost donat casei princiare de Savoya. In anul 1578, giulgiul a fost dat Domului din Torino, ramanand totusi proprietatea familiei de Savoya. Cateva secole mai tarziu, dupa moartea ex-regelui italian Umberto de Savoya, giulgiul a intrat in posesia Vaticanului pentru pastrarea in bune conditii in relicvariul Domului din Torino. 
In cele ce urmeaza, vom face o expunere istorica a giulgiului, urmand sa dezbatem veridicitatea lui, luand in considerare unele cercetari stiintifice ale vremii noastre. In incheiere, vom prezenta concluziile care se trag din acest demers al cercetarii noastre.
I. Istoria Giulgiului de la Torino
,,Giulgiul este o provocare a inteligentei. Inainte de toate, el cere fiecarui om, mai ales cercetatorului, o angajare, pentru a descoperi, cu umilinta, acel mesaj profund adresat ratiunii si vietii sale. Fascinatia misterioasa a Giulgiului declanseaza o serie de intrebari referitoare la relatia dintre Linoliul sfant si existenta istorica a lui Iisus. Nefiind o problema de credinta, Biserica nu are o competenta specifica pentru a se pronunta intr-o astfel de chestiune. Ea incredinteaza oamenilor de stiinta responsabilitatea de a continua cercetarile in vederea solutionarii adecvate a intrebrilor legate de acest Giulgiu care, potrivit traditiei, ar fi infsurat trupul lui Iisus, Rascumparatorul nostru, cand a fost coborat de pe cruce. Biserica indeamna la o analizare a Giulgiului fara idei preconcepute, care sa conduca la rezultate presupuse, dar nu inconforme cu adevarul. De aceea, ii invit pe cercetatori sa actioneze in spiritul libertatii interioare, cu respect, acordand atentie atat metodologiei stiinifice, cat si sensibilitatii credinciosilor." 
Istoria Giulgiului incepe la Ierusalim, in anul 30 d.Hr., pe 7 aprilie, cand Iisus moare, este coborat de pe cruce si infasurat in Giulgiu, dupa care Trupul Sau e pus in mormant.
Citim in Evanghelia dupa Marcu: "Si facandu-se seara, fiindca era vineri, care este inaintea sambetei. Si venind Iosif cel din Arimateea, sfetnic ales, care astepta si el imparatia lui Dumnezeu, si, indraznind, a intrat la Pilat si a cerut trupul lui Iisus. Iar Pilat s-a mirat ca a si murit si, chemand pe sutas, l-a intrebat daca a murit de mult. Si afland de la sutas, a daruit lui Iosif trupul. Si Iosif, cumparand giulgiu si coborandu-L de pe cruce, L-a infasurat in giulgiu si L-a pus intr-un mormant care era sapat in stanca, si a pravalit o piatra la usa mormantului. Iar Maria Magdalena si Maria, mama lui Iosi, priveau unde L-au pus"(Mc. XV, 42- 47).
Si in Evanghelia lui Ioan se spune: "Dupa acestea Iosif din Arimateea, fiind ucenic al lui Iisus, dar intr-ascuns, de frica iudeilor, a rugat pe Pilat ca sa ridice trupul lui Iisus. Si Pilat i-a dat voie. Deci a venit si a ridicat trupul Lui. Si a venit si Nicodim, cel care venise la El mai inainte noaptea, aducand ca la o suta de litre de amestec de smirna si aloe. Au luat deci trupul lui Iisus si l-au infasurat in giulgiu cu miresme, precum este obiceiul de inmormantare la iudei. Iar in locul unde a fost rastignit era o gradina, si in gradina un mormant nou, in care nu mai fusese nimeni ingropat. Deci, din pricina vinerii iudeilor, acolo L-au pus pe Iisus, pentru ca mormantul era aproape" (Ioan XIX, 38-42).


Fisiere in arhiva (1):

  • Giulgiul din Torino.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!