Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cele trei carti mai mici care ne stau acum in fata - Ezra, Neemia si Estera - incheie seria celor 17 carti istorice care alcatuiesc prima sectiune a Vechiului Testament. Aceste trei carti trebuiesc studiate impreuna deoarece ele inregistreaza lucrarea lui Dumnezeu cu poporul Israel dupa intoarcerea evreilor din robia Babiloniana. Ezra si Neemia se ocupa de ,,ramasita" care s-a intors in Ierusalim si in Iudea, iar Estera explica ce s-a intimplat cu poporul care a preferat sa ramina prin tarile in care fusesera dusi. Pentru o mai buna intelegere a acestor carti care marcheaza sfirsitul cronicilor istorice este bine sa citim si ultimele trei carti din sectiunea cartilor profetice: Hagai, Zaharia si Maleahi, caci ei au fost profetii ridicati de Dumnezeu in Israel in perioada de dupa robie.

Titlul: Daca aceasta carte ar fi fost numita nu dupa numele autorului ei, ci dupa continutul pe care il are, ea ar fi putut fi intitulata: ,,Cartea restaurarii", ,,Cartea repatrierii" sau ,,Cronica ramasitei lui Iuda". Daca ar fi fost numita dupa numele eroilor ei principali, ar fi trebuit sa i se spuna: ,,Cartea lui Zorobabel si a lui Ezra". Titlul ei este insa ,,Ezra" si aceasta subliniaza si mai mult rolul jucat de aceasta extrordinara personalitate in lucrarea pe care Dumnezeu a facut-o pentru reasezarea Israelului in tiparul divin.

Autorul: Ezra face parte din marele triumvirat al carturarilor responsabili pentru scrierea Vechiului Testament: Moise, Samuel si Ezra. Traditia evreiasca, prin Talmud, il considera pe Ezra unul dintre cei mai proeminenti lideri din istoria lui Israel. Lui ii sint atribuite cinci lucrari capitale pentru identitatea evreilor ca neam: (1) infiintarea in Babilon a unei institutii cu numele de: ,,Sinagoga cea mare". Aceasta scoala rabinica era alcatuita dintr-un numar de 120 de membrii, toti urmasi ai profetilor si intemeietori ai gruparii ,,carturarilor" care au pastrat si transmis apoi scrierile sfinte evreiesti; (2) alcatuirea ,,canonului" Vechi Testamental. Sub acest nume este descrisa ,,culegerea de Scripturi sfinte evreiesti recunoscute de toti evreii ca avind autoritate dumnezeiasca". Ezra le-a asezat pe toate in trei categorii distincte numindu-le: Legea, Profetii si Scrierile; (3) trecerea de la scrierea antica ebraica la scrierea evreiasca cu caractere grafice asiriene; (4) alcatuirea Cronicilor ca un rezumat al istoriei evreiesti si scrierea cartilor Ezra si Neemia; (5) infintarea sinagogilor locale ca locuri in care poporul sa citeasca si sa invete perceptele religiei evreiesti.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ezra.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 609 cuvinte
Nr caractere:
8 087 caractere
Marime:
11.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
carti istorice, schita
Predat:
la gimnaziu
Sus!