Experienta Religioasa

Extras din referat Cum descarc?

I. INTRODUCERE
Aparitia si dezvoltarea noii clase a burgheziei a dus la dezvoltarea industriei si implicit a piatei mondiale, iar comertul a pus astfel bazele unei noi civilizatii in locul exploatarii voalate de iluzii religioase si politice, dupa cum scriau Marx si Engels .
Industrializarea, formarea oraselor, consolidarea statelor burgheze, modifica raporturile dintre biserica si stat, creand un nou statut comunitatilor religioase in ansamblul vietii sociale . Asistam la o desacralizare a societatii umane.
Unii cercetatori considera ca ca religia se opune modernizarii si dezvoltarii deoarece modernizarea este o discontinuitate, o ruptura cu traditia, pe cand religia face eforturi de a conserva traditia.
Alaturi de dezvoltarea industrie si a comertului, se considera ca si revolutia stiintifica si tehnica a dus la o tensiune intre credinta si stiinta, care pentru unii constituie o divergenta clara, ireductibila. In aceste imprejurari literatura religioasa este tot mai putin citita iar credinciosii au cunostinte putine si banale in legatura cu dogma. 
Asistam la o neputinta, in prima faza, din partea Bisericii de a contracara aceste influente si de a se actualiza in societatea moderna. Insa apa imediat interpretari ale acestor carti intr-un limbaj mai accesibil lumii contemporane si prin tot felul de mijloace accesibile omului . Dogma cu formulele ei nu este altceva decat realitatea a ceea ce este Dumnezeu ceea ce a facut si tot ceea ce s-a conservat, adica misterul nepatruns de-a lungul secolelor in fata ereziilor. Formulele de credinta nu sunt un scop in sine, nici punct de plecare ci provin din intalnirea noastra libera cu realitatea Cuvantului intrupat indreptandu-ne spre misterul lui Dumnezeu . 
Astfel, aceste comentarii si interpretari le deterioreaza caracterul lor sacru, lovesc in insasi esenta lor religioasa, oamenii nu mai cred in ele avand tendinta de a le considera scrieri obisnuite. Cu tot caracterul lacunar al explicatiilor stiintifice referitoare la originea omului si a universului putini oameni mai cred in conceptia biblica din cartea Genezei .
II. OMUL - FIINTA RELIGIOASA
II. 1. FENOMENUL RELIGIOS CONTEMPORAN 
Cercetatorii psihologi recunosc faptul ca religiozitatea este prezenta in psihicul uman, si o considera ca o componenta a psihismului, manifestandu-se ca traire, implicare profunda a intregii personalitati, vis a vis de ceea ce inseamna realitatea transcendenta si se subordoneaza unei anumite relationari.
Conceptul de sacru exista in psihicul fiecarui om, in stransa legatura cu valorile transcendente de Bine, Adevar si Frumos, cu lumea transcendenta, coexistand constiinta existentei Divinului . Religiozitatea ca manifestare a trairilor din sfera religiei este indreptata spre satisfacerea individualismului si propriilor asteptari. Omul contemporan nu fuge de religie in sine, ci de Biserica ca si institutie care expune doctrina in mod sistematic si rational. Se poate observa o puternica explozie a sectarismului, deoarece omul contemporan respinge solutiile gata elaborate, socotindu-le ca o ingradire a libertatii personale, refugiindu-se in tot felul de secte care propun o serie de asteptari diferite: mantuirea prin propriile forte, reincarnare, Dumnezeu personal transformat in energie cosmica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Experienta Religioasa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!