Exigentele si implicatiile gandirii scolastice

Extras din referat Cum descarc?

Arhitectura gotica si gandire scolastica
Constructia marilor catedrale gotice incepe in secolul XII-XIII, fiind perioada unei Renasteri in cadrul Evului Mediu, epoca dezvoltarii oraselor, universitatilor, a gandirii scolastice, aceasta fiind numita de istoricul Georges Duby vremea catedralelor. Stilul gotic al catedralelor incepute intre anii 1130-1280 reprezinta spiritul noii gandiri consolidate in perioada scolastica. Originea stilului gotic o gasim la Suger, abatele manastirii Saint-Denis. Calugarul Suger era prieten din copilarie cu regele, avand o importanta influenta politica si foloseste bogatia manastirii pentru a creste fastul cultului. Avand intentia de a spori autoritatea regelui, Suger valorifica mostenirea carolingian aducand mai multe obiecte de la Aachen si din regiunea Meuse, le foloseste impreuna cu arta romanica, cu un rol inovator in perspectiva teologica asupra artei liturgice.
Inspirat de lucrarile Sfantului Dionisie, abatele Suger construieste o imagine ierarhica a universului vizibil si invizibil, evidentiind faptul ca Dumnezeu este lumina. In plan istoric, asteptarile amagitore cu privire la cea de-a doua venire a Mantuitorului, atentia va fi focalizata spre faurirea Ierusalimului ceresc in aceasta lume, iar in planul artei bisericesti, stilul gotic depaseste reprezentarea conform careia Dumnezeu este Cel care are initiativa, coborand spre lume. Actul luminos al creatiei instituie o ascensiune progresiva din treapta in treapta, spre Fiinta invizibila si inefabila de unde purcede totul. Aspectele referitoare la dezvoltarea catedralelor tin seama de legatura cu viata oraselor si a universitatilor. Spiritul orasului universitar genereaza un nou suflu, iar pentru o insemnata perioada de timp, iar scolile din jurul manastirilor devin centre importanta de cultura si de educatie. La inceputul celui de-al doilea mileniu, scoala episcopala se formeaza in jurul catedralei iar in cadrul acestei scoli se remarca un nou stil mult mai deschis catre lume. Profesorii si elevii scolii episcopale isi schimba modul de viata, participand activ la viata orasului. Parisul detinea suprematia scolilor episcopale, prin scoala de la Notre-Dame. Scoala de la Notre-Dame era cautata din toate colturile Europei datorita faimei lui Abelard. In scoala episcopala, Abelard propune ca disciplina de baza in studiul teologiei, dialectica, care avea sa fie accentuata in gandirea scolastica. Pe langa influenta filosofica se constata si preluarea unor cunostinte de matematica de la ganditorii arabi.
In scolile episcopale de la Chartres sunt valorificate elemente de geometrie si aritmetica din lucrarile traduse ale lui Euclid si Ptolemeu. In constructia de la biserica din Saint-Denis s-au folosit pentru prima data elemente de geometrie si aritmetica. Pe santierele de la Paris, Chartres, Amiens, Reims sunt folosite cunostinte dobandite in scolile episcopale si universitati. Robert Grosseteste cunottea astronomia lui Ptolomeu si comentariile lucrarilor lui Aristotel. Foloseste aceste cunostinte pentru a dezvolta o teologie a luminii in estetica noului stil gotic. Prin felul ei analitic de a aborda Revelatia, prin obsesia de a-L demonstra pe Dumnezeu, teologia scolastica recurge la multe feluri de tehnici, incercand sa epuizeze rational Revelatia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Exigentele si implicatiile gandirii scolastice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!