Euharistia în concepția Sfântului Ignatie Teoforul

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
Capitolul I -  Sfanta Euharistie: Jertfa si Taina a Bisericii 4
Capitoul II - Sfantul Ignatie Teoforul: Despre Euharistie 6
Capitolul III - Antidotul nemuririi 10
CONCLUZII 12
BIBLIOGRAFIE 13


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Sfanta Euharistie sau Sfanta Impartasanie,cum i se mai spune,este cea mai importanta Sfanta Taina dintre toate,caci prin ea credinciosul se uneste cu Hristos prin insasi Trupul si Sangele Mantuitorului,care a patimit pentru noi oamenii,pentru ca noi sa ne mantuim si sa dobandim viata vesnica si mantuirea sufletelor noastre.
Taina Euharistiei a fost instituita de Mantuitorul nostru Iisus Hristos,la Cina cea de Taina(Mt:XXVI,27),iar garantia mantuirii noastre este:"Daca nu veti manca Trupul Meu si nu veti bea Sangele Meu,nu veti avea viata intru voi". Numele acestei Taine vine de la grecescul"euharistia" ,care inseamna multumire, deoarece Mantuitorul Hristos, inainte de a o institui la Cina cea de Taina,a multumit lui Dumnezeu prin rugaciune,iar dupa aceea a binecuvantat painea si a dat-o Sfintilor Apostoli.
Sfanta Euharisite (Cuminecatura sau Impartasanie) este Taina prin care.sub forma vinului si a painii,crestinul se impartaseste cu insusi Trupul si Sangele Mantuitorului, prezente in mod real prin prefacerea elementelor la jertfa euharisitca de la Sfanta Liturghie.Este cea mai insemnata dintre toate Tainele, deoarece in timp ce prin celelalte Taine crestinul primeste numai harul divin,prin Sfanta Euharistie el se impartaseste cu insasi izvorul harului,cu Domnul Iisus Hristos intreg.
In actul Jertfei euharistice, credinciosii traiesc uniti cu Hristos insa au mereu constiinta ca sunt uniti cu sursa puterii lor de jertfa pentru ca in Euharistie persoanele sunt, oarecum, unite cu ofrandele aduse si cu Hristos .
Capitolul I -  Sfanta Euharistie: Jertfa si Taina a Bisericii
Sfanta Euharistie este Jertfa si Taina de incorporare in Hristos a celor botezati si unsi cu Sfantul Mir si de crestere in Hristos, ajutati de Sfantul Duh,a acelor incorporati deja in Hristos. Ea unifica in Biserica lui Hristos pe toti cei ce se aduna sa o savarseasca, cu preotul hirotonit de episcopul lor. Impartasania ii unifica prin faptul ca Hristos ii aduna_pentru a-i oferi odata cu Sine Insusi Tatalui. 
La sinaxa euharistica nu au acces decat cei incorporati in Hristos prin Botez si Mirungere, savarsite nu in afara Bisericii,ci in Biserica, de catre episcop sau preot.
Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste, apropiati-va! Acesta este indemnul liturgic solemn prin care crestinul este chemat sa atinga momentul culminant al intregii sale vietuiri morale: unirea cu Hristos cel jertfit si inviat prin impartasirea cu Trupul si Sangele Sau: ,,Cinei Tale celei de Taina (mistice), Fiul lui Dumnezeu partas ma primeste". Iata de ce,
aratind semnificatia adanca a momentului impartasirii euharistice, Sfantul Simeon Noul Teolog afirma: ,,Cine se impartaseste cu Trupul si Singele lui Hristos, fiind constient de ceea ce sunt ele de fapt, cine se impartaseste cu curatie, lipsit de intinaciunea trupului si a duhului, acela se impartaseste cu vrednicie" .
Prin urmare, referindu-ne, de aici inainte in mod expres, la Sfanta Euharistie ca Taina si Jertfa vom spune ca bogatia de sensuri, adevarata plenitudine ontologica, incadrand in unitatea cea mai stransa pe Dumnezeu si om, implicand dimensiunea cosmica a existentei si prefigurand totodata si unitatea eshatologica a Sfintei Euharistii, nu poate fi stabilita si inteleasa decat prin unitatea de credinta in Hristos cel adevarat din Biserica al carei Cap este, bazata fiind pe Revelatia dumnezeiasca supranaturala cuprinsa in Sfanta Scriptura si in Sfanta Traditie. 
Chiar ca Jertfa ea este o Taina, caci daruindu-ne lui Dumnezeu ne inaltam si ne impartasim de sfintirea si binecuvantarea Lui, si chiar Taina este o Jertfa, caci Trupul Domnului care ni se da este in stare de Trup jertfit si inviat, si ne imprima starea de jertfa prin care ne inaltam si inaintam spre inviere. Spre deosebire de celelalte Taine ale Bisericii in care intr-o forma vizibila Hristos ne impartaseste in Duhul Sfant harul Sau, prin umanitatea Sa indumnezeita, in Sfanta Euharistie Se ofera pe Sine Insusi, chiar cu Trupul Sau, sub chipul painii si al vinului, care, datorita Epiclezei, inceteaza de a mai fi doar paine si vin, ci sunt, de aici inainte, insasi umanitatea enipostaziata in Cuvantul si Fiul lui Dumnezeu in Sfanta Fecioara Maria -  Nascatoarea de Dumnezeu, umanitate inviata si inaltata de-a dreapta Tatalui, in intimitatea si comuniunea absoluta a Sfintei Treimi. In Euharistie Hristos nu ne da numai o ,,iradiere a starii Sale de jertfa si de inviere, ci insusi Trupul Sau in aceasta stare" si de aceea Euharistia este culminarea tuturor celorlalte Taine. Omul participa astfel la umanitatea slavita a lui Hristos care nu este ,,fiinta lui Dumnezeu", ci o umanitate consubstantiala omului si compatibila lui ca mancare si ca bautura. Caci asa cum painea si vinul constituie hrana esentiala pentru trupul omenesc, fiind transformata oarecum in insasi fiinta omului, tot asa painii si vinului euharistic i se da o finalitate si un sens nou prin prefacerea de catre Sfantul Duh, devenind tip al umanitatii viitoare, unite deplin cu Hristos si transfigurate, Taina in care umanitatea indumnezeita a lui Hristos devine a noastra. Prin urmare prin Sfanta Euharistie, biserica isi manifesta mereu vointa de a-si insusi aceasta stare de Jertfa a lui Hristos, careia Hristos ii vine in intampinare .


Fisiere in arhiva (1):

  • Euharistia in conceptia Sfantului Ignatie Teoforul.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1) Scrierile Parintilor Apostolici, traducere, note si indici de Preot Dr. Dumitru Fecioru, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1995:
a) SF. IGNATIE TEOFORUL, Catre Efeseni;
b) SF. IGNATIE TEOFORUL, Catre Filadelfieni;
c) SF. IGNATIE TEOFORUL, Catre Romani;
d) SF. IGNATIE TEOFORUL, Catre Smirneni;
e) SF. IGNATIE TEOFORUL, Catre Tralieni;
f) Pr. Dr. Dumitru FECIORU, Introducere Generala.
2) Lect. Dr. Carmen-Maria BOLOCAN, Pregatirea prin cateheza pentru primirea Sfintelor Taine, in perioada apostolica -  reflectata in Scrierile reprezentative ale Parintilor Apostolici, in ,,Teologie si Viata", serie noua, anul XIV (LXXX), nr. 7-12, iulie-decembrie, 2004, Iasi.
3) Asist. Univ. drd. Corneliu SIMUT, Elemente eclesiologice si euharistice in teologia Sfantului Ignatie al Antiohiei, in ,,Altarul Banatului", serie noua, anul XIV (LIII), nr. 7-9, iulie-septembrie, 2003, Timisoara.
4) Pr.prof. dr. Constantin Leonte, Sfanta Euharistie in viata Bisericii si mantuirea credinciosilor,Editura. Studio, Bacau, 2007.
5) Arhiepiscopul Basile Krivocheine, In lumina lui Hristos, Sf.Simeon Noul Teolog, Traducere din limba franceza de pr.conf dr.Vasile Leb si Ierom.Gh.Iordan, Bucuresti 1997.
6) Pr.prof. dr. Dumitru Staniloaie, Teologia Euharistiei, Editura Ortodoxia, Bucuresti, 1979.
7) Biblia sau Sfanta Scriptura, Editura I.B.M. al B.O.R., Bucuresti, 1988;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!