Duhul Sfant

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Ellen White afirma ca ,,adevarul nu are nimic de pierdut in urma unei cercetari amanuntite." Intelegerea Persoanei Divine a Duhului Sfant este de maxima importanta pentru crestinul de astazi, pe de o parte confruntat cu carismatici (in care se pune accentul pe manifestarea darurilor atribuite Duhului Sfant in detrimentul Cuvantului scris) si pe de alta parte cu antitrinitarieni (monarhianismul - dinamic si modalist, arianismul, pneumatomahismul, montanismul). 
In contextul actual al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea exista un curent antitrinitarian, care neaga Persoana Duhului Sfant, dar nu si Divinitatea. Fiind mai usor sa darimi decat sa construiesti, antitrinitarienii sunt nehotarati cu privire la ce este Duhul Sfant: ori mintea lui Dumnezeu, ori manifestarea lui Dumnezeu, ori persoana Tatalui sau a Fiului.
Prin aceasta lucrare dorim sa cunoastem, in primul capitol, de ce Duhul Sfant este o Persoana, asa cum Tatal este o Persoana si Fiul este o Persoana, iar in al doilea capitol, de ce Duhul Sfant este Divin, in aceeasi masura in care Tatal este Divin si Fiul este Divin. Altfel spus, in primul capitol vom intelege de ce Duhul Sfant este intr-un sens distinct de Tatal si Fiul, si nu este impersonal, iar in al doilea capitol vom intelege de ce Duhul Sfant nu este o fiinta creata. 
Argumentele biblice si teologice pe care le vom aduce, vor fi in lumina Revelatiei, adica din Sfanta Scriptura si vor fi confirmate cu scrierile lui Ellen White. Scrierile lui Ellen White reprezinta ,,lumina mai mica" care ne conduce la ,,o lumina mai mare - Biblia." 
Trebuie sa admitem limitele in cunoasterea naturii Duhului Sfant, asa cum nu cunoastem nici despre natura lui Dumnezeu Tatal sau a ingerilor. Pavel descrie diferenta dintre trupurile pamantesti si arata existenta trupurilor ceresti (1 Corinteni 15:40). Care este natura trupurilor ceresti insa, este un subiect care nu a fost descoperit omului. 
Consideram ca nu poate exista o lucrare corecta pe aceasta tema, daca nu exista o relatie cu Autorul scrierilor inspirate: ,,Fiindca mai intai de toate, sa stiti ca nici o proorocie din Scriptura nu se talcuieste singura. Caci nici o proorocie n-a fost adusa prin voia omului, ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, manati de Duhul Sfant" (2 Petru 1:20-21). Este important sa descoperim tot ce ni s-a facut cunoscut despre Duhul Sfant, pentru a avea o intelegere fidela a intentiei Duhului Sfant (Autorul): ,,Cand va veni Mangaietorul, Duhul adevarului, are sa va calauzeasca in tot adevarul, caci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit, va va descoperi lucrurile viitoare" (Ioan 16:13). Sa Il lasam pe Duhul adevarului, chemat de Isus si trimis de Tatal sa ne calauzeasca in tot adevarul revelat noua astazi.
CAPITOLUL I
DUHUL SFANT O PERSOANA
1. DESPRE REFERINTELE BIBLICE LA DUHUL SFANT
Daca vrem sa raportam ocaziile in care Duhul Sfant vorbeste in Sfanta Scriptura despre Tatal sau/si Fiul, la ocaziile in care Duhul Sfant vorbeste indirect despre Sine, raportul este mult inferior ocaziilor din urma. Asa cum invatam umilinta si supunerea din relatia de subordonare a Fiului fata de Tatal in cadrul Planului Mantuirii, tot astfel putem vedea aceeasi umilinta in raportul din lucrarea Duhul Sfant cu Tatal si cu Fiul in acelasi scop al mantuirii. Asadar, invatam despre umilinta, ca fiind o caracteristica a lui Dumnezeu. Umilinta demonstreaza si relatia de dragoste din sanul Dumnezeirii (1 Ioan 4:8). Tot acesta este si motivul pentru care gasim mai multe argumente implicite (teologice), decat explicite (pe care le numim ,,biblice").
2. VENIREA MANGAIETORULUI 
Unul din argumentele explicite asupra personalitatii Duhului Sfant este Ioan 14:6, unde Fiul spune ca se va ruga Tatalui, care le va da ucenicilor ,,un alt Mangaietor", ,,un Altul de aceeasi natura". Astfel prin preluarea de catre Duhul Sfant a lucrarii Fiului se face distinctie fata de Tatal si Fiul in cadrul Planului Mantuirii. A nega personalitatea Duhului Sfant, ar fi deci, acelasi lucru cu negarea personalitatii lui Isus.


Fisiere in arhiva (1):

  • Duhul Sfant.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!