Duhovnicul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cel care urca pentru prima data un munte trebuie sa urmeze un traseu marcat; are nevoie de o calauza, de un insotitor, de cineva care a urcat deja aceasta culme si cunoaste drumul. Acesta este rolul "avvei" sau al parin?telui duhovnicesc, gheron la greci, staret la rusi - cuvinte care in ambele limbi inseamna batrinul.

Inainte de a deveni cineva duhovnic trebuie sa posede o suma de calitati, avind in vedere diversitatea situatiilor de care se va izbi. Dreapta judecata il va ajuta sa ia atitudini aparent contradictorii, dupa situatia sufleteasca a ucenicului, alternind blindetea cu asprimea, indulgenta cu exigenta si flexibilitatea cu inflexibilitatea.

Dreapta judecata este o calitate pe care preotul o primeste atunci cind dobindeste o anumita treapta a sfinteniei, atunci cind ajunge prin lucrare la o anumita nepatimire. Si daca lucrurile stau asa, preotul care este solicitat de catre un credincios sa-l accepte ca fiu duhovnicesc se gaseste in mare dilema. Pe de o parte isi da seama ca nu are calitatile necesare, iar pe de alta parte dragostea ii cere sa nu refuze aceasta solicitare. Isi da seama ca duhovnicia este o datorie a celui cunoscator, parintele sufletesc avind datoria nu numai de a dezlega ci si de a invata.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Duhovnicul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 214 cuvinte
Nr caractere:
15 921 caractere
Marime:
26.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Religie
Tag-uri:
duhovnic, religie
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Sus!