Document interesant de la despre sectari adventiști rătăciți

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dela o seama de vreme, sa incuibat la noi in tara niste streini de legea si neamul nostru, cari adresandu-se muncitorilor, lucratorilor de fabrici, meseriasilor si soldatilor, propaga o noua invatatura religioasa, numita a Pocaitilor sau a Luminatilor si care in deobste este cunoscuta sub numele de secta Adventistilor sau a Sabatistilor. Aceasta secta isi are obarsia si leaganul in orasul Hamburg din Germania si este insufletita si sustinuta pe sub mana de alianta si finanta jidoveasca din streinatate. Evreilor tineri din streinatate, parindu-li-se greu de indeplinit cultul si obiceiurile legei mozaice si doritori de a cuceri lumea si sufleteste, dupa cum au cucerit-o in parte si economiceste, sau gindit sa infiinteze o noua religiune moderna, prin care sa produca perturbatie in lume.

Trebuia, dar, sa imprumute fondul si formele unei religiuni oarecare. De religia ortodoxa si de cultul ei, evreul se fereste ca de foc; caci in cultul religiunii noastre stramosesti, fiind obligator semnul sfintei Cruci, pe care a fost rastignit Domnul nostru Iisus Hristos, evreul poate auzi orice, numai de sfinta cruce nu; si motivele se stiu.

Confesiunea protestanta, neavind in cultul ei, nici sfinta cruce, nici sfintele icoane, a fost mai usor evreilor tineri din streinatate de a si-o apropia. Si, luind de baza formele cultului protestant, prin explicatiuni cu totul departate de invatatura statornicita de Biserica crestina ortodoxa, propoveduesc adeptilor lor: Serbarea Simbetei in loc de Duminica, resping cultul sfintelor icoane, opresc juramintul de credinta, pe care orice functionar si orice ostas trebue sa-l depuna catre Tron, Stat si Patrie, si turbura prin idei subversive si pagubitoare mintile celor lesne crezatori, pe care ii aduna intro anumita casa, unde un predicator le cinta la orga citeva imne muzicale monotoane, si le imparte carticele tiparite si trimise din Hamburg; avind grija predicatorul, ca la despartirea lor din adunarile ce tin, sa spue fiecaruia in parte: Sa nu destainuiasca nimanui nimic, din cele ce se petrec intre ei, pina ce nu vor fi stapini si bine convinsi de noua credinta; caci vor fi luati in ris de necredinciosi.

Ca Episcop al acestei de Dumnezeu pazite Eparhii, care sunt dator a ma ingriji de mintuirea sufletelor iubitilor mei fii duhovnicesti si de indrumarea lor pe adevarata cale evanghelica, aflind ca prin orasele unde sunt fabrici si cazarmi, si mai ales prin Dobrogea, secta aceasta face prozeliti printre cei necarturari si lesne crezatori, am inceput sa vizitez acele orase si sate unde sa cuibarit aceasta secta. La Cernavoda mergind cu d. Primar si d. Politai respectiv, in casa de rugaciune a acestor rataciti, am ramas uimit si ingrozit de indrasneala predicatorului, care in fata atitor persoane oficiale a declarat ca adeptii sectei adventiste sunt opriti: de a depune juramintul de credinta catre Tron si Patrie, cind vor fi chemati la oaste, spre asi face datoria catre tara.

Intelegeti foarte ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Document Interesant De La Despre Sectari Adventisti Rataciti
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 077 cuvinte
Nr caractere:
5 746 caractere
Marime:
9.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Predat:
la gimnaziu
Sus!