Doctrina Ispasirii in Teologia lui Anselm

Cuprins referat Cum descarc?

. Introducere
2. Teorii majore ale ispasirii
2.1 Teoria sacrificiului
2.2 Teoria rascumpararii
2.3 Toria satisfactiei
2.4 Teoria influentei morale
2.5 Alte teorii
2.6 Evaluare
3. Necesitatea intruparii la Anselm
3.1 Argumentul lui Anselm
3.2 Ispasirea-lucrarea lui Hristos sau a Tatalui?
3.3 Scurta critica a argumentului lui Anselm
4. Ispasirea ca si necesitate obligatorie pentru Dumnezeu
5. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Doctrina ispasirii ca si dogma a credintei crestine a intrigat multi teologi producand numeroase controverse de-a lungul istoriei crestinismului, controverse generate de o serie de intrebari pe care oamenii si le-au pus si la care invatatii au incercat sa dea raspunsuri cat mai satisfacatoare. 
Conform Bibliei, prin neascultarea lui Adam, omul a devenit pacatos si lipsit de posibilitatea de a se mai infatisa inaintea lui Dumnezeu ca si in perioada de dinaintea caderii. In imposibilitatea refacerii relatiei cu Dumnezeu, omul a cautat diferite mijloace de a se apropia de divinitate. In perioada mozaica Dumnezeu are initiativa si hotareste sistemul sacrificial ca mod de ispasire sau substitutie pentru pacatele poporului. Acest sistem de jertfe va fi paradigma folosita de autorii Noului Testament pentru a explica sacrificiul omului-Dumnezeu Isus Hristos.
La acest punct insa apar problemele: De de a fost nevoie de aceasta jertfa extraordinara a insasi Fiului lui Dumnezeu? Cum a putut Dumnezeu sa pedepseasca un Om drept? De ce Dumnezeu, in Atotputernicia Sa, nu a fost in stare sa gaseasca o alta solutie pentru a-i rascumpara pe pacatosi? In ce masura moartea lui Hristos a fost una necesara si in ce masura a fost Dumnezeu constrans sa accepte aceasta solutie?
Eseul de fata isi propune sa ofere unele raspunsuri la intrebarile ridicate mai sus din perspectiva conceptului de ispasire asa cum apare el in teologia anselmiana. Vom analiza astfel teoria lui Anselm de Canterbury in raport cu celelalte teorii semnificative ale reconcilierii, abordand apoi problematica necesitatii mortii lui Hristos.
2. Teorii majore ale ispasirii
Datorita faptului ca nici un conciliu ecumenic nu a stabilit granitele pentru reflectiile cristologice asupra lucrarii ispasitoare a lui Hristos , au fost propuse mai multe idei care au influentat Biserica intr-o masura mai mare sau mai mica.
2.1 Teoria sacrificiului
Aceasta abordare este asociata in special cu Epistola catre Evrei, prezentand sacrificiul lui Hristos ca si un sacrificiu efectiv si perfect, in stare sa indeplineasca ceea ce sacrificiile vechi-testamentale puteau doar sa indice, mai degraba decat sa realizeze.
2.2 Teoria rascumpararii
Este teoria clasica a ispasirii in care crucea este vazuta ca o victorie asupra pacatului, mortii si a diavolului. Hristos este "Christus Victor", Cel care a cistigat conflictul cosmic in lupta cu Diavolul si a eliberat omenirea de sub stapanirea lui. Origen a speculat ideea conform careia rascumpararea nu poate fi platita lui Dumnezeu si prin urmare ea trebuie platita diavolului, idee dezvoltata mai apoi de Grigore de Nissa 
Imaginile folosite de Origen si Grigore de Nissa pentru a explica ispasirea, imagini in care Hristos este prezentat ca o momeala ascunsa in spatele naturii umane, nu au fost insa cele mai potrivite, fiind indelung criticate de catre teologi, dar teoria ramane una cu foarte mare influenta.
2.3 Teoria satisfactiei
Anselm nu a putut intelege de ce diavolul are drepturi de orice fel asupra omenirii si de ce Dumnezeu este obligat sa respecte aceste drepturi. In cel mai bun caz, arata Alister McGrath , diavolului i-ar putea fi permis sa aiba o putere "de facto" asupra umanitatii, o putere a carei existenta este un fapt real chiar daca ea este ilegitima si nejustificata. Insa aceasta putere nu poate fi vazuta ca o autoritate "de jure", adica una bazata ferm pe unele principii morale sau legale. Imaginea este una obiectiva, ispasirea lui Hristos neputand fi directionata catre diavol, ci doar catre Dumnezeu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Doctrina Ispasirii in Teologia lui Anselm.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!