Despre violență, violența în familie și rolul familiei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Notiune quasi-abstracta, un fapt,o intamplare, simpla coincidenta sau o ...realitate terifianta a secolului XXI- lea? Departarea de normalitate, de pastrarea unor anumite principii moral-etice si spirituale au reusit sa se propage in constiinta si <<spiritualitatea>> zilelor noastre. Au reusit sa se propage in constiinta si deprinderile multora dintre cei cu care convietuim- sentimentul intolerantei, al dezbinarii, al urii.

Din punct de vedere istoric consider ca aceasta manifestare generalizata isi are punctul de plecare inca din momentul savarsirii crimei biblice a urmasilor protoparintilor Adam si Eva-Cain razbunandu- se asupra fratelui sau Abel, omorandu- l. In aceasta conjuunctura poate fi invocat si pacatul primordial- mandria cat si pacatul maniei. Mania este o dorinta aprinsa, prin care cel maniat cauta sa- si razbune nereusita asupra celui ce l- a intristat sau a nemultumirii razvratite.

Deplasandu- ma cu ajutorul si puterea imaginatiei si alcatuind o bucla in timpul uman masurabil-cronos- sunt ferm convins ca <<urmasii lui Cain>> sunt cei ce promoveaza ideea unei societati bazate pe principiul violentei si a impunerii in orice modalitate sau mijloace. Sintagma lumii antice << Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte>> este revalorizata. In aceasta conjunctura ei apeleaza la o alta fateta a fenomenului violentei ce este promovata din epoci istorice la grad de...arta a ...dialogului, diplomatiei. Mecanismul este usor de sesizat: violenta verbala, gestuala o vor precede pe cea comportamentala. Cu alte cuvinte, arta diplomatiei se intrebuinteaza de anumite stereotipii declansand ura sociala si poate si cea mai grava forma ce alimenteaza factorii de risc in declansarea unui conflinct - ura inter-etnica.

Lideri mondiali ce- si aroga drepturi de iluminati mediatori,<<facatori de pace>> si organizatiile politico-economice mondiale mascheaza violenta sub ideea nobila a <<luptei impotriva intolerantei, pauperitatii si a terorismului.>> Astfel, intr- un registru mult mai fin, confruntarea ideilor se duce si pe un climat social guvernat de tendinta de mondializare, uniformizare a valorilor. Din propriul meu punct de vedere se incalca multe din legile firesti, unanim recunoscute de toate culturile si civilizatiile actuale.Gandurile meschine si interesele economice ale marilor forte ce dicteaza sunt subtil introduse de o politica promovata pentru prima oara in istorie de catre Iluminism- <<Liberte,egalite,fraternite>> intr- un ambalaj extrem de atractiv al principiilor <<democratiei>>.

Si cum sa nu observati si dumneavoastra ca in acest inceput de mileniu, un om puternic, credibil si de succes e acela ce poseda pe langa capital material si o pseudo- calitate- temperament vulcanic, ardent in sustinerea unor asa- zise proiecte sau a promovarii Eu-lui persona, indiferernt de situatie. Astfel, omul mileniului trei trebuie sa- si insuseasca si sa- si <<imbogateasca>> caracterul atat la nivel inalt cat si in viata cotidiana...

In actualul context consider ca aceasta manifestare a acestor impulsuri nervoase sau a unor forme hibride- lipsa de stapanire in limbajul verbal sau comportamental constituie baza unei realitati a unei societati definite de maxima latina adaptata:<< Dezbina, uraste si stapaneste!>>

Aceasta are rezonanta in trecutul nu foarte indepartat al confruntarilor si a atrocitatilor mondiale ale secolului trecut cat si in ideologiile regimurilor extremiste toltalitare ce au <<mostenit>> si promovat cu fervoare lupta omului contra omului si implicit contra lui Dumnezeu.

Dintr- un alt punct de vedere, violenta este posibila in special prin experimentarea unor stari sufletesti aparte...pervertite. O parte insemnata a <<Noii Ordini>> mondiale nu mai are puterea de a constientiza notiunea de ratiune si isi motiveaza actiunile, fiind condusi fie de interese materiale fie de propria dorinta de a se razbuna. De cele mai multe ori, din nefericire,institutiile si factorii determinanti in luarea deciziilor au insrumentul adecvat,acea putere de a se folosi ca mijloc de impunere a <<Noii Ordini>> intr- o forma derivata a violentei:embargo- ul comercial international. Totodata au <<privilegiul>> de a impune intr- un mod arbitrar seturi de norme si legi ce incurajeaza pe de o parte nemultumirea generala si o anumita stare de violenta interiorizata,mocnita a unor populatii neavansate economic sau tehnologic. In detrimentul unei (re)concilieri ce poate aminti <<intoarcerea spre Dumnezeu>> bazat pe duhul blandetei, marile organizatii militare mondiale confirma rasturnarea ierarhica a valorilor instaurand pe Terra o stare de permanenta crispare si nemultumire.

Asa cum apa marii separa nisipul de scoici si de vegetatiea existenta prin actiunea flxului si refluxului, intelepciunea, dragostea si blandetea nu au nimic in comun si se delimiteaza de ura, credulitate si violenta in special. Rezulta prin reducerea la unitate o interogatie cu o intrebare dubla: Oare actiunea necugetata are intotdeauna ca o rezolvare in a fi violent? Si se poate gasi vreo justificare...?

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Despre violenta, violenta in familie si rolul familiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
3 049 cuvinte
Nr caractere:
15 378 caractere
Marime:
17.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
violenta, violenta domestica, familie
Predat:
la liceu
Sus!