Despre dragostea crestina

Extras din referat Cum descarc?

1. Pregatire Aperceptiva: Preacucernice Parinte Profesor, dragi colegi, orele trecute am discutat despre Sfintele Taine, importanta lor si nevoia deosebita de a le aplica in viata noastra. In acesta zi, voi incepe prin a va adresa o intrebare: Stiti, oare,care sunt virtutile crestine? Acestea sunt credinta, nadejdea si dragostea. Totodata, tin sa accentuez importanta uneia dintre cele amintite printr-o alta intrebare: Oare careia i se atribuie o importanta mai deosebita? Cea mai importanta este dragostea. Totusi, despre iubire putem spune ca este cel mai sublim sentiment pe care omul poate sa il nutreasca-,,Nu exista om atat de las pe care iubirea sa nu-l transforme in erou", spune Platon- iubirea este in acelasi timp si cea mai mare porunca pe care am primit-o de la Mantuitorul: "Porunca noua va dau voua: ,,Sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul." [Ev. Ioan 13,34]. 
2. Anuntarea Temei: Astazi vom vorbi despre iubirea crestina. Pentru astazi, m-am gandit putin la nevoia oamenilor de zi cu zi si anume iubirea crestina. Desi, poate, ne este greu sa acceptam, ea este singura sursa ce ne mentine in viata aceasta si, de ce sa nu o privim ca o pregatire pentru Viata Vesnica?
3. Tratarea Temei: Trebuie sa stim ca, pentru dobandirea mantuirii si fericirii vesnice, credinciosul, pe langa credinta si nadejde, are neaparata trebuinta si de dragoste, care este a treia cea mai mare virtute teologica. Prin credinta, credinciosul primeste si-si insuseste adevarurile mantuitoare descoperite de Dumnezeu si propovaduite de sfanta noastra Biserica Ortodoxa; prin nadejde asteapta cu deplina incredere ca Dumnezeu sa aduca la indeplinire tot ce i-a fagaduit pentru mantuirea sa; prin dragoste insa, el intra in cea mai stransa comuniune de viata cu Dumnezeu. Il imbratiseaza cu toate puterile sufletului sau si-I implineste voia Sa, precum citim in Sfanta Scriptura: ,,Dumnezeu este iubire si cel ce ramane in iubire ramane in Dumnezeu si Dumnezeu ramane in el" (I Ioan 4,16). Oriunde intoarcem zilnic privirea observam marturii ale dragostei lui Dumnezeu: natura, lucrurile, existenta si toate cele ce vin din Izvorul vietii, intelepciunii si bucuriei. Toate graviteaza in legea Iubirii. Scrie pe fiecare petala, pe fiecare fir de iarba, pe orice tril de pasare, pe razele calde de soare, toate marturisesc tainic ca ,,Dumnezeu este Iubire".
Acum as vrea sa raspundem la o scurta intrebare: ,,Ce este dragostea?". In sens larg, dragostea este dorinta omului spre tot ce este bun si frumos sau vrednic de dorit. Aceasta nazuinta este sadita de Insusi Dumnezeu in firea omului, la Creare, si de aceea se numeste dragoste fireasca. In temeiul acestei consecvente, omul tinde din fire spre Dumnezeu, Creatorul si Sustinatorul sau, socotindu-L bunul sau cel mai mare. Dar cum, prin pacatul stramosesc, firea omului a fost slabita, doar cu dragostea fireasca omul nu poate lucra nimic pentru mintuirea sa, caci spune Mantuitorul: ,,fara Mine nu puteti face nimic" (Ioan 15,5). De aceea, pentru mantuirea sa, crestinul are neaparata trebuinta de dragoste care sa lucreze cu putere de sus, adica de dragostea suprafireasa, de dragostea crestina sau de dragostea ca virtute teologica.
Daca am raspuns la intrebarea mai sus adresata,voi continua cu o alta intrebare, si anume: ,,Ce este dragostea crestina?". Dragostea crestina este puterea dumnezeiasca revarsata prin Sfanta Taina a Botezului in sufletul crestinului, prin care, acesta, are nazuinta adanca si curata catre Dumnezeu, si doreste din toate puterile sufletului unirea cu El avand vointa hotarata de a implini voia Lui atotsfanta, jertfind, in caz de nevoie, orice bun pamantesc. Dragostea crestina este de la Dumnezeu (I Ioan 4,7) si este data omului in dar, precum spune Sfantul Apostol Pavel: ,,Iubirea lui Dumnezeu s-a varsat in inimile noastre, prin Duhul Sfant, cel daruit noua" (Rom. 5,5). Dragostea este cea mai mare virtute, am putea spune chiar: izvorul si sufletul tuturor virtutilor crestine, fiindca toate celelalte virtuti traiesc cu adevarat si rodesc binefacator in viata crestinului numai cand sunt luminate si incalzite de dogoarea arzatoare a dragostei. Adevarul acesta il arata atat de minunat Sfantul Apostol Pavel in acel pe drept numit ,,imn al dragostei crestine", pe care- l gasim in capitolul al 13-lea din Epistola intai catre Corinteni.
Cum credeti ca trebuie sa impartim dozajul nostru de iubire? Dragostea crestinului trebuie sa se indrepte intai catre Dumnezeu, catre poruncile si legile Sale; apoi catre aproapele si, in fine, catre sine insusi, caci aceasta este porunca Mantuitorului: ,,Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul Tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau. Aceasta este marea si intaia porunca. Iar a doua, la fel ca aceasta: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti" (Matei 22, 37-39). Insa poate va intrebati de ce trebuie sa il iubim pe Dumnezeu? Crestinul trebuie sa il iubeasca pe Dumnezeu, fiindca Dumnezeu l-a iubit mai intai pe el (I Ioan 4, 19) si fiindca Dumnezeu este Creatorul, Sustinatorul, Rascumparatotul si Binefacatorul sau cel mai mare. Pentru toate binefacerile pe care le da, Dumnezeu nu cere in schimb decat dragoste. Aceasta inseamna ca crestinul trebuie sa-I inchine lui Dumnezeu toate gandurile, toate simtirile, doririle si voirile sale, <<sa se mute cu toate puterile sufletului in Dumnezeu>> si in intreaga sa viata sa se osteneasca a-I implini voia, cu statornicie si bucurie. Caci ce este mai frumos si mai dulce decat a iubi pe Dumnezeu, care este vesnica frumusete, vesnica bunatate, vesnica dragoste. Psalmistul spune: ,,Gustati si vedeti ca bun este Domnul" (Ps. 33,8). Apoi crestinul trebuie sa iubeasca pe aproapele sau, care este orice om, ca pe sine insusi, fiindca toti oamenii sunt facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu si sunt frati intre ei, deopotriva iubiti de Dumnezeu, Care pentru mantuirea lor Si-a jertfit Unicul Sau Fiu, pe Domnul nostru Iisus Hristos.


Fisiere in arhiva (1):

  • Despre dragostea crestina.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Biblia sau Sfana Scriptura, tiparita cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane cu aprobarea Sfantului Sinod, Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa. Bucuresti-2008;
-  ,,Credinta Ortodoxa", Trinitas Iasi, Romania 2004, Editura Mitropoliei Moldovei si Bucovinei;
-  Ieromonah Hrisostom Filipescu ,,Putine cuvinte, multa iubire", Editura Pim, Iasi, 2013.
-  Nicolae Steinhardt ,,Jurnalul Fericirii", Editura Manastirii Rohia, Rohia, 2005


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!