Cunoașterea lui Dumnezeu în viziunea lui Losky

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Comuniunea cu cineva sau ceva si intrarea in legatura cu el presupune cunoasterea lui. Vesnica comuniune cu Dumnezeu se bazeaza pe cunoasterea Lui. Aceasta este viata vesnica:" sa te cunoasca pe tine singurul si adevaratul Dumnezeu ,, spune Mantuitorul Iisus Hristos in Rugaciunea Arhiereasca (In 18, 3). Intrarea in comuniune cu Dumnezeu presupune din partea noastra un act de cunoastere:" Trebuie sa-L cunoastem pe Dumnezeu sa stim daca este un parinte si stapan destoinic...daca este milostiv, indurator, iertator sau numai drept si necrutator". Dumnezeu poate fi descoperit de noi in creatia Sa: "Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria ,, (Ps.18,1) Cunoasterea (gr.??????, lat. co-gnoscere) , ca sesizare sau percepere spirituala a adevarului lui Dumnezeu descoperit in Cuvantul Sau intrupat. Posibilitatea cunoasterii sta in faptul descoperirii lui Dumnezeu ca fiinta personala si in capacitatea omului de a intra in dialog cu Dumnezeu. Totusi, teologia a recunoscut intotdeauna caracterul limitat al cunoasterii lui Dumnezeu si al persoanei,in general. Prezenta lui Dumnezeu, ca de altfel a oricarei persoane, nu se poate defini si limita, fiind mai presus de orice notiune , atribut si simbol: ,, Sfant, Sfant esti Doamne, Dumnezeul meu, cel ce esti inaltimea desavarsirilor celor nespuse si adancul tainelor celor neurmate". Cunoasterea teologica are un inceput dar nu are un sfarsit.
Cunoasterea este ,,comunicare morala vie intre persoane, dintre care fiecare este si obiect si subiect pentru cealalta caci, in sensul cel mai propriu, numai persoana este cognoscibila si numai de catre persoana".
Personalitatea lui Dumnezeu ramane invaluita chiar in actele Sale de dezvaluire, de aceea se poate spune ca ,,nimeni n- a vazut vreodata pe Dumnezeu" (In 1,18). Ratiunea luminata de credinta este mijlocul prin care omul il poate descoperi pe Dumnezeu din creatia Sa. Cu ajutorul unei ratiunii cugetatoare, intreaga natura, este pentru om o carte deschisa in care poate citi despre atotputernicia, bunatatea, dreptatea, iubirea, atotstiinta Creatorului. Acest mod de descoperire fireasca, naturala poarta denumirea de Revelatie naturala. Pe aceasta cale naturala de cunoastere a lui Dumnezeu nu toata lumea Il vede la fel pe Creator: ,, Veacuri de-a randul, datorita pacatului, oamenilor li s-a intunecat mintea si au schimbat adevarul lui Dumnezeu in minciuna si s-au inchinat si au slujit fapturii in locul Facatorului". (Rm.1,25). Dumnezeu fiind Duh absolut si aflandu-se in ,,lumina cea neapropiata" (I Tim.6,16) este cu totul altceva decat noi oamenii si de aceea nu i se descopera oricui si oricum. Dumnezeu se descopera pe cale supranaturala comunicand direct voia Sa unor oameni alesi. O numim supranaturala deoarece este facuta de Dumnezeu in mod direct si fiindca omul neputand ajunge singur la cunoasterea ei o primeste prin mijloacele lui Dumnezeu mai presus de fire.
Revelatia este un proces tainic, comuniune directa din partea lui Dumnezeu, adresata omului spre mantuirea sufletului. Ea reprezinta cuvantul lui Dumnezeu inspirat de Duhul Sfant. 
Teologie si mistica in traditia Bisericii de Rasarit
Orice teologie intrucat face aratarea tainei dumnezeiesti, deci a datelor revelatiei, este o teologie mistica. Pe de alta parte adesea teologia este opusa misticii, aceasta din urma fiind socotita ca un domeniu inaccesibil cunoasterii, ca o taina negraita, ceva ascuns care poate fi mai degraba ascuns decat cunoscut. In traditia rasariteana nu s-a facut nici o distinctie intre mistica si teologie, intre trairea personala a tainelor dumnezeiesti si dogma afirmata de Biserica. Nu exista mistica crestina fara teologie, dar nici teologie fara mistica. Mistica este asadar, socotita drept desavarsire sau piscul intregii teologii, drept teologia prin excelenta. Teologia crestina, spre deosebire de gnosticism, este dintotdeauna un mijloc, un ansamblu, de cunostinte care trebuie sa serveasca un scop care este mai presus de cunoastere. Aceasta tinta ultima este unirea cu Dumnezeu, indumnezeirea cum ii spun Parintii greci.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cunoasterea lui Dumnezeu in Viziunea lui Losky.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!