Cultura Teologica Ortodoxa si Viata Religioasa

Cuprins referat Cum descarc?

Manastirile
- Scolile teologice 
- Concluzii
- Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Manastirile
In ultimii ani, manastirile au fost imputinate in toate tarile orto!doxe, iar averile lor secularizate de statele respective sau etatizate.
In Rusia, fiindca manastirile aveau mari averi si venituri, s-a facut secularizarea, inainte de 1800, de imparateasa Ecaterina a II-a (1762-1796).
In Grecia, contele Ioan Capodistria (1.776-1831), presedintele guvernului grec, intre 1827-1831, fost in serviciul diplomatic al Rusiei intre anii 1809-1827, a redus in 1830 numarul manastirilor de la 590 la 85, iar averile lor au fost etatizate.
In Romania, domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) promul!ga,cu ajutorul lui Mihail Kogalniceanu si cu aprobarea votului Camerei Deputatilor, la 13/26 decembrie 1863, Legea pentru secularizarea averilor manastirilor inchinate la Locurile Sfinte.
Secularizarile au fost intr-o anumita masura salvatoare, deoarece au contribuit la readucerea monahismului la rosturile lui in Biserica ortodoxa, facind pe calugari sa ia in serios viata monahala, implinind dupa vechile pravile cele trei voturi, fecioria, sau curatia trupeasca, ascultarea sau supunerea neconditionata si saracia de buna voie.
Pentru pastrarea si promovarea vietii monahale, Lavra Pesterilor din Kiev, Ierusalimul Rusiei, si Lavra Sfintului Serghie de la Zagorsk, de linga Moscova, si, desigur, manastirile din Palestina si de la Sfintul Munte Athos au jucat si joaca pina astazi un mare rol.
In viata Bisericii ortodoxe ruse s-au distins in secolul XIX, prin viata monahala, unii sfinti si stareti ai unor manastiri ca: Sfantul Sera!fim de la Sarov (+ 1833), staretul manastirii Optina, Macarie (+ 1866) si Ambrozje (+ 1891); staretii Leonid, Ignatie, Brancianinov, Sfintul Ioan de Kronstadt (+ 1908) s.a.
S-a tradus de opt ori in ruseste Filocalia, opera minunata care pune in lumina nostalgia sufletului omenesc dupa frumusetea curatiei morale si a sfinteniei. Teologia spirituala si contemplativa si filosofia crestina rusa au dat in secolul XX cativa mari teologi ca: N. Arseniev, preotul Serghei Bulgakov (+ 1944), N. Berdiaev (+ 1948), VI. Lossky (+ 1958), P. Evdokimov. (+ 18 sept. 1970), Pr. Gh. Florovski (+ 1979) s.a.
Desi pe Sfintul Munte Athos s-au asezat ieremiti inainte de secolul al IX-lea, istoria Muntelui Athos incepe in 963 prin infiintarea manas!tirii Marea Lavra de catre Sfantul Atanasie Atonitul (intre 977-1011) cu ajutorul imparatului bizantin Nichifor II Focas (963-969).
Sfantul Munte Athos a ramas pina astazi in mare cinste, fiind vizi!tat de mii de pelerini. Cele douazeci de manastiri mari si numeroase schituri cuprindeau in 1902 aproape 8.000 de calugari, dintre care 3270 greci, 3496 rusi, 286 romani, 367 bulgari, 46 sirbi si 57 georgieni.
Cu parere de rau trebuie sa spunem ca proportia locasurilor nu este justa. Grecii au 17 manastiri, rusii una, sirbii una, bulgarii una, iar noi romanii, care am sprijinit in gradul cel mai mare toate manastirile Muntelui Athos, nu avem decit doua schituri: Protiromul si Lacu.
Muntele Athos, numit Gradina Maicii Domnului, a ramas pina astazi un mare centru de viata spirituala si de traire ortodoxa. Biblio!teci si manastiri grecesti, in care s-au adunat documente din partea tu!turor popoarelor ortodoxe, sunt cercetate in ultimul secol de invatati re!numiti din Rasarit si Apus. S-a facut catalogul manuscriselor si se stu!diaza monumentele istorice si picturile spre folosul tuturor Bisericilor crestine. 
Sunt renumite, de asemenea, schiturile si manastirile numite Meteora, situate pe virfurile abrupte, care se ridica semet deasupra roditoa!rei cimpii a Tesaliei, la iesirea din munti a riului Pinios.
Dupa ultimele statistici, monahismul s-a refacut in Grecia, unde exista astazi peste 280 de manastiri si schituri.
Centre monahale mai mari exista la IerusaIim, Fratia Sfintului Mormint si Manastirea Sfintul Sava, apoi Minastirea Sfinta Ecate!rina din Muntele Sinai. In Bulgaria, cea mai renumita este Manastirea Rila, numita asa dupa intemeietorul ei, Sfintul Ioan Rilski (+ 946). Dupa incendiul din 1833, ea a fost refacuta complet, fiind una dintre cele mai mari cladiri manastiresti din Balcani. Alte manastiri bulgare mai sunt: Bacicovo, din secolul XI, Trojan, Preobrejanie s.a.
In Serbia exista renumite biserici si manastiri la Ohrida, in Mace!donia, la Milesevo si Peci (Ipek).


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Teologica Ortodoxa si Viata Religioasa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!