Cultul Sfinților Îngeri

Extras din referat Cum descarc?

In calendarul bisericesc observam ca pe langa sarbatorile inchinate cinstirii lui Dumnezeu, si a Sfintilor,exista si o sarbatoare inchinata ingerilor Mihail si Gavril.Prin cinstirea pe care o facem ingerilor, credinciosii Bisericii noastre recunosc aportul pe care Puterile netrupesti il aduc pentru mantuirea sufletelor noastre. 
II. Anuntarea temei 
Dat fiind insa faptul ca nu toti crestinii aduc cinstire sfintilor ingeri, in cele ce urmeaza ne vom referi la temeiurile cultului Sfintilor ingeri in Biserica Ortodoxa. 
III. Tratarea 
Sfanta Scriptura ne arata ca ,,la inceput a facut Dumnezeu cerul si pamantul". Daca prin cuvantul ,,pamant" intelegem lumea vazuta, prin ,,cer" vom intelege lumea nevazuta, lumea ,,Puterilor netrupesti", a fiintelor spirituale create de Dumnezeu spre Slava Sa. Ei sunt slujitorii lui Dumnezeu prin care El comunica oamenilor voia si poruncile Sale. De aici cuvantul ,,inger" care inseamna ,,vestitor". La inceput toti ingerii au fost buni, deoarece ei au fost creati de Dumnezeu fiind duhuri slujitoare, netrupesti si nemuritoare, aflandu-se necontenit in jurul lui Dumnezeu, ei primesc lumina din lumina lui Dumnezeu, devenind si ei luminatori dupa cuvantul psalmistului: ,,Cel ce faci pe ingerii Tai duhuri si pe slugile Tale para de foc" (Psalmul 103, 5). 
Nu toti ingerii au ramas in lumina lui Dumnezeu. Unii dintre ei au vrut sa devina mai mari decat Dumnezeu si astfel s-au rupt din iubirea Lui. Rupandu-se de bunatatea lui Dumnezeu, raul a pus pentru totdeauna stapanire pe ei. in felul acesta au devenit diavoli, potrivnici poruncilor si voii lui Dumnezeu, rau-voitori fata de intreaga creatie a lui Dumnezeu, invidiosi pe omul care reprezinta coroana creatiei si care poarta in sine chipul lui Dumnezeu si pe care ispitindu-l prin viclenie cauta necontenit sa-l rupa de bunatatea lui Dumnezeu si sa-l duca la pierzare. Dar numai cat le este ingaduit de Dumnezeu.Biruind puterea diavolului, Mantuitorul ne ajuta in ispite si ne da putere sa-l biruim si noi. Evanghelia ne spune ca: ,,s-au intors cei 70 (ucenici) si cu bucurie zicand: Doamne si demonii se pleaca in numele Tau. Si le-a zis Iisus: Am vazut pe satana cazand din cer ca un fulger. Iata v-am dat stapanire peste toata puterea vrajmasului si nimic nu va va vatama" (Luca 10, 17-19). Ne-a invatat apoi Domnul sa cerem si Parintelui ceresc ,,sa nu ne lase sa cadem in ispita, ci sa ne mantuiasca de cel rau." Pe ingerii cei buni ii cinstim fiindca ne ajuta sa biruim pacatul si ispita ce ne vine din partea ingerilor rai.. Privitor la numirile si impartirile ingerilor Sfantul Apostol Pavel arata ca ei se afla intr-o ierarhie, impartiti in: ,,tronuri, domnii, incepatorii, stapanii" (Coloseni 1, 16). Un sfant Parinte indica noua fiinte ceresti pe care le imparte in trei cete: din prima ceata fac parte serafimii cu sase aripi, aflati dupa cum am vazut in cea mai mare apropiere de Dumnezeu. Urmeaza apoi tot in aceasta ceata, heruvimii cei cu multi ochi si tronurile cele prea sfinte. A doua ceata este a domniilor, a puterilor si a stapanirilor, iar cea de a treia ceata este formata din incepatorii, arhangheli si ingeri. 
Din Sfanta Scriptura cunoastem. Astfe lpe Arhanghelul care comunica Sfintei Fecioare vestea intruparii Fiului lui Dumnezeu se numeste Gavriil. Stim apoi despre Arhanghelul Mihail ca ,,s-a impotrivit diavolului pentru trupul lui Moise"(luda 1, 9), iar ingerul Rafael este ,,unul dintre cei sapte sfinti ingeri care ridica rugaciunile sfintilor si le inalta inaintea maririi Celui Sfant" (Tobit 12, 15). ingerii oricand sunt gata sa implineasca orice porunca a lui Dumnezeu, fiind ocrotitorii oamenilor. Fiecarui om ii este dat de catre Dum nezeu un inger pazitor (Matei 15, 10). ingerii sunt ocrotitorii oamenilor si atunci cand acestia indeplinesc planul lui Dumnezeu de mantuire. Dreptul Iosif este anuntat in vis de catre inger sa ramana ocrotitorul Sfintei Fecioare: ,,ca ce s-a zamislit in ea este de la Duhul Sfant" (Matei 1, 20). Tot in vis ingerul ii comunica dreptului Iosif sa fuga impreuna cu pruncul si mama lui in Egipt pentru a-i feri de mania lui Irod si apoi tot ingerul ii comunica sa se intoarca in Nazaret (Matei 2, 13-22). Aceste aratari ale ingerilor si a comunicarii directe cu oamenii se numesc ,,anghelofanii" . Sub forma anghelofaniilor, ingerii sunt prezenti si in activitatea mantuitoare a Domnului, incepand cu Bunavestire si continuand cu nasterea Sa, cand in auzul tuturor, ei inalta un imn de preamarire pentru impacarea omului cu Dumnezeu, pentru pacea pe care o aduce Mantuitorul lumii: ,,Marire intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace intre oameni bunavoire" (Luca 2, 14), iar apoi la sfarsitul activitatii Sale, tot ingerul este acel care pentru prima data face cunoscut oamenilor ca Iisus Domnul este biruitorul mortii, ca El a inviat (Matei 28, 1-10). Cu prilejul inaltarii Domnului la cer, doi ingeri vestesc faptul ca ,,Iisus, care s-a inaltat de la voi la cer, asa va veni precum l-ati vazut mergand la cer" (Faptele Apostolilor 1, 10-11).


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultul Sfintilor Ingeri.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!