Credinta Crestina si Secularizarea

Extras din referat Cum descarc?

Secularizarea este procesul care se refera la ,,iesirea structurilor sociale si a culturii de sub influenta religioasa, la aplicarea unei independente totale a acestora fata de domeniul credintei si fata de structurile eclesiale, la dezvoltarea de concepte axiologice non-religioase si aplicarea acestora la nivel individual prin simpla aderare la ele si fara implicare responsabila absoluta, la individualizarea relatiilor sociale si a comportamentelor morale" . 
La baza procesului de secularizare se afla conceptul de autonomie a lumii fata de Dumnezeu, care a dus la dezvoltarea unei teologii gnostice care a oscilat intre un rationalism care pretindea ca-L poate conoaste pe Dumnezeu in fiinta Lui si un agnosticism care interzice orice cunoastere a lui Dumnezeu in afara de revelatia adusa de Iisus Hristos . Astfel ambele sisteme de gandire si de cunoastere au izolat Sfanta Treime intr-o transcendenta inaccesibila. Aceasta conceptie deista consta in faptul ca atribuie cunoasterii lui Dumnezeu o simpla dimensiune intelectualista si face abstractie de implicatiile ei morale si spirituale asupra omului ca fiinta psiho-fizica. Atat agnosticismul cat si rationalismul au promovat ruptura dintre teorie si viata, dintre spirit si materie. Astfel cunoasterea lui Dumnezeu a devenit o problema strict intelectuala, fara consecinte spirituale si morale pentru viata duhovniceasca a credinciosilor, contribuind puternic la secularizarea societatii . 
Autonomia creatiei ca rezultat al izolarii lui Dumnezeu in transcendent, a dus la autonomia omului si a ratiunii umane fata de Sfanta Treime. Unii teologi apuseni arata ca aceasta autonomie a ratiunii are temei biblic si patristic, ca omul prin propria ratiune, fara interventia harului dumnezeiesc, poate ajunge la cunoasterea lui Dumnezeu. Iluminismul a preluat si proclamat autonomia ratiunii si a introdus o separatie profunda intre ordinea naturala a umanitatii si cea supranaturala a lui Dumnezeu. In acest sens nu mai este loc pentru miracole sau interventii dumnezeiesti prin providenta, ca o categorie a procesului de explicare . Astfel omul european a inceput sa considere harul divin o violare a ordinii naturale si ca un atentat impotriva libertatii de gandire, ,,pornind pe panta indepartarii de ordinea supranaturala pentru a se angaja pe calea procesului de secularizare, al unei lumi care se vrea autonoma" . 
Conform conceptiei iluministe, daca Dumnezeu este izolat in transcendent iar lumea este autonoma, atunci omul poate lua locul lui Dumnezeu pe pamant si sa o domine potrivit bunului plac. In acest sens omul nu mai cauta sa inteleaga si sa scoata legile din natura, ci el impune naturii legea sau ordinea emanata din ratiunea sa autonoma. Totusi trebuie recunoscut ca aceasta dominare a naturii a dus la un imens progres stiintific si tehnologic pozitiv (conditii civilizate de viata, medicina, combaterea bolilor mult timp considerate incurabile, prelungirea vietii etc.), dar care uneori se intorce impotriva sa (poluarea si criza ecologica in general, bomba atomica, noi boli incurabile etc.). 
Grava eroare teologica care a confundat transcendenta lui Dumnezeu cu absenta Sa din creatie a dus la eliminarea Lui din realitatea lumii vazute, pentru a fi cantonat in sfera subiectivitatii umane, fapt care a dus la privatizarea religiei - devenind un sistem de valori alaturi de alte sisteme marginale . Daca Dumnezeu a fost eliminat din creatie, atunci lumea poate fi conceputa ca o masina uriasa care functioneaza fara interventia Lui. Pe aceasta cale omul, care se simte mandru de cuceririle lui stiintifice si tehnologice, de dominatia lumii materiale, isi pierde libertatea interioara si devine sclavul unor forte irationale, spirite si patimi, care-i transforma viata interioara intr-un cosmar si-l desfigureaza din punct de vedere duhovnicesc . ,,Conceptul modern de autonomie a ratiunii vine din umanismul pagan, adica din increderea nelimitata in puterea individului de a se ridica deasupra lumii formulandu-i sau dictandu-i legile lui. E o atitudine de orgoliu, care reproduce la infinit si consacra pacatul lui Adam, cazut prin trufie in clipa cand il imbata iluzia inaltarii prin propria natura" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Credinta Crestina si Secularizarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!