Crearea Lumii Văzute

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Lumea a fost creata de Dumnezeu din nimic. Cuvantul ebraic bara inseamna a aduce de la nefiinta la fiinta.

Sf. Atanasie: Daca Dumnezeu nu e si autorul materiei si a facut lucrurile dintr-o materie existenta, atunci El apare slab, deoarece nu a putut fara materie sa produca cele existente, asa cum slabiciunea tamplarului se arata prin aceea ca, fara lemn, el nu poate face nimic. La inceput a facut Dumnezeu cerul si pamantul (Facere 1: 1) la inceput inseamna la inceputul timpului. Fer. Augustin spune ca lumea a fost creata deodata cu timpul.

Curentele dualiste sustin ca si materia este preexistenta si ca Dumnezeu nu este creator ci Demiurg; cele materialiste spun ca lumea e un produs al evolutiei iar panteismul crede ca tot ceea ce ne inconjoara este Dumnezeu.

Sf. Vasile spune ca lumea este opera intregii Treimi: Tatal este cauza cea indeplinitoare, incat cele create isi au existenta din voia Tatalui, sunt aduse la existenta prin lucrarea Fiului si se desavarsesc prin lucrarea Sfantului Duh. Lumea a fost creata buna (nu perfecta) si potrivita scopului pentru caree am fost facuti: si a privit Dumnezeu toate cate a facut si iata erau bune foarte (Facere 1: 31) orice faptura a lui Dumnezeu este buna si nimic nu este de lepadat (I Tim. 4: 4). Raul a intrat in lume datorita omului si libertatii sale de vointa (printr-un om a intrat pacatul in lume si prin pacat moartea Rom. 5: 12). Raul isi are izvorul in ingerii care au cazut si in omul care s-a abatut de la izvorul binelui. Raul fizic si moral nu au o existenta proprie, ci apar ca o lipsa a binelui, asa cum intunericul se intinde acolo unde se retrage lumina.

Expresia netocmit si gol (Fac. 1: 2) se refera la materia din care Dumnezeu a format celelalte elemente vazute si in care se cuprindeau toate ca intr-o matrice a lor.

Dupa crearea materiei a urmat pregatirea ei in 6 zile: 1. Lumina 2. Bolta cereasca (despartind apele de deasupra tariei de cele de dedesubt) 3. Pamantul, marile si plantele 4. Luminatorii mari si mici (soarele, luna, stelele) 5. Vietuitoarele din apa si cele din aer 6. Animalele, taratoarele si omul Forma universului era data in materie, odata cu aducerea ei la existenta. In creatie se observa o evolutie de la simplu la complex, de la anorganic la organic. Aceasta evolutie a fost dirijata de Dumnezeu, din interiorul creatiei prin rationalitatea ei. Creatio originalis a fost urmata de creatio continua (evolutie dirijata de Dumnezeu) si se va incununa cu o creatio nova la a doua venire a Mantuitorului.

Biblia nu este o carte de stiinte naturale. Ea numai ne arata ca Autorul/Creatorul lumii este Dumnezeu.

In ziua a 7-a (Sambata), Sf. Scriptura spune ca Dumnezeu S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a facut (Fac. 2: 2). Nu trebuie sa intelegem acest verset ca pe odihna proriu-zisa, ci ca o incetare a creatiei urmata de o incepere a purtarii de grija (a proniei) fata de creatura.

Pentru cei care se ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Crearea Lumii Vazute - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
626 cuvinte
Nr caractere:
3 006 caractere
Marime:
4.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Predat:
la gimnaziu
Sus!