Contraceptia

Extras din referat Cum descarc?

Ce este contraceptia?
Dreptul la sanatate este unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Acest drept se refera si la sanatatea reproducerii. Planificarea familiala inseamna sa alegi momentul potrivit pentru a avea copii precum si numarul lor. Folosirea unei metode contraceptive va da aceasta libertate. Asigurandu-va ca folositi o metoda contraceptiva convenabila si eficienta, veti fi relaxati si mai fericiti in relatiile sexuale. Cand va veti hotari sa aveti un copil, acel copil va fi dorit, asteptat si iubit.
Mijloacele contraceptive nu urmaresc altceva decat sa impiedice intalnirea dintre spermatozoid si ovul sau sa determine modificari ale invelisului uterului pentru a nu fixa sarcina. Acest lucru se poate face in mai multe moduri. Indiferent de metoda aleasa, aceasta trebuie folosita corect si cu regularitate. Sarcina apare daca, in urma unui contact sexual, un spermatozoid eliberat prin ejaculare fecundeaza un ovul. 
Metodele contraceptive impiedica aparitia sau dezvoltarea unei sarcini. Alegerea unei metode trebuie sa se faca cu ajutorul informatiilor corecte si nu pe baza zvonurilor. La Cabinetele de Planificare Familiala veti obtine sprijinul necesar.
Care sunt metodele contraceptive?
Informatiile despre metodele contraceptive la care se poate recurge pentru evitarea unei sarcini nedorite sunt gratuite in toate cabinetele de planing familial. Cu toate acestea, foarte multe femei recurg, inca, la avort.
-Metode de bariera 
-Prezervativul 
-Diafragma 
-Metode chimice 
-Spermicidele (geluri, foite) 
-Metode hormonale 
-Pilula monohormonala 
-Pilula combinata
-Contraceptive injectabile 
-Metode chirurgicale 
-Steriletul
-Legarea trompelor 
-Vasectomia 
-Metode naturale 
-Coitus interruptus 
-Metoda calendarului 
-Metoda simpto-termala 
Probleme etice generale
Toate metodele de contraceptie reprezinta eforturi de a separa actul sexual de procreatie. Aceasta separare vine in sprijinul unor relatii infinit mai slabe decat casatoria traditionala, cum sunt sexul ocazional, coabitarea, adulterul si monogamia in serie. Atare relatii erodeaza societatea, ducand la divort, sarcini neasteptate, avort, monoparentalitate, abuz si saracie. Consecintele contraceptiei au un impact nesanatos asupra culturii, asupra vietii si ridica semne de intrebare majore de natura etica. Utilizarea contraceptiei hormonale este ca si cum ai manca intentionat nesanatos o mancare nenutritiva, doar pentru placerea de a manca. O dieta severa te poate omori, la fel cum consumul regulat de contraceptive omoara relatiile intr-un cuplu.
Pilula hormonala
Astazi, in SUA, peste 10 milioane de femei iau contraceptive, iar dintre ele, aproximativ 4 milioane au sub 25 de ani. Aceste pilule au in compozitie 2 tipuri de hormoni artificiali: estrogen si progestin. Pilula actioneaza prin inhibarea ovulatiei, prin modificarea transportului spermatozoizilor (ingroasa mucusul cervical) si prin modificarea invelisului uterului (endometrului). In ultimul caz, daca conceptia a avut loc, oul fertilizat nu se poate implanta in invelisul uterin, iar femeia sufera un avort precoce.
Urmari etice
Dupa cum s-a estimat, femeile care iau pilule in decursul unui an, au cel putin un avort precoce anual. Atat organizatiile pro-avort, cat si cele pentru viata recunosc ca pilula contraceptiva provoaca avortul timpuriu.
Efecte medicale colaterale
Pilulele contraceptive cresc riscul aparitiei cancerului mamar cu peste 40% , daca femeia ia aceste tablete inainte de nasterea primului copil. Acest risc creste cu peste 70%, daca femeia ia pilula in decurs de 4 ani sau mai mult inainte de nasterea primului sau copil. Alte efecte colaterale, suferite de femei, includ: cresterea tensiunii, cheaguri de sange, congestie cerebrala, depresie, cresterea in greutate, migrena, aparitia de pete de culoare inchisa pe piele si dificultati de alaptare. Femeile care sufera de diabet si care iau aceste contraceptive, pot observa cresterea nivelului de zahar in sange. La unele femei, care inceteaza sa mai ia pilula, ciclul menstrual normal le poate reveni doar dupa un an sau mai mult. Desi pilula contraceptiva reduce riscul cancerului uterin si ovarian, ea creste riscul cancerului de ficat si cervical. Cel putin trei studii au aratat ca virusul SIDA se transmite mai usor femeilor care iau pilule contraceptive, daca partenerii lor sunt infectati cu HIV. Utilizarea acestor tablete pe parcursul a cinci ani costa o femeie, in SUA, peste 1.000 de dolari.
Contraceptivele injectabile si Norplant
Cunoscute de obicei sub denumirea de ,,injectabile", contraceptivele Depo-Provera reprezinta un hormon cu progestin de lunga actiune, injectat in bratul femeii la fiecare 3 luni. El actioneaza prin inhibarea ovulatiei, inhibarea transportului spermatozoizilor si prin schimbarea invelisului uterin al femeii. Norplant este un alt progestin in mici tuburi de silastic (un tip de cauciuc), ce sunt injectate sub pielea femeii si lasate acolo timp de 5 ani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contraceptia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!