Chipul lui Dumnezeu in Om

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE
CUPRINS
1.OMUL - CHIP AL LUI DUMNEZEU SAU CHIP AL CHIPULUI
2.ALEGEREA LIBERA SI CONSECINTELE EI
3.REFACEREA CHIPULUI LUI DUMNEZEU DIN OM. ASEMANAREA OMULUI CU DUMNEZEU
CONCLUZII


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Din iubirea Sa nemarginita, Dumnezeu a creat tot ce exista, de la materie, pana la om. Incununarea creatiei si destinatarul ei. El era fiinta suprema careia i se supuneau toate, prin voia divina, si care era menit sa ajunga la deplinatate. In cele ce urmeaza vor fi evidentiate felul in care Dumnezeu l-a creat pe om, scopul acestei creari si cum se ajunge la implinirea acestui scop.
Si a zis Dumnezeu: ,,Sa facem om dupa chipul si asemanarea Noastra ... Si a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Sau; dupa chipul lui Dumnezeu l-a facut; a facut barbat si femeie" (Fac. 1,26-27). ,,Atunci luand Dumnezeu tarana din pamant a facut pe om si a suflat asupra lui suflare de viata si s-a facut omul fiinta vie" (Fac.2, 7). ,.Atunci a adus Domnul Dumnezeu asupra lui Adam somn greu si daca a adormit, a luat una din coastele lui si a plinit locul ei cu carne. Iar coasta lui Adam a facut-o Domnul Dumnezeu femeie si a adus-o la Adam" (Fac. 2, 21-22). Urmarind cu atentie citatele de mai sus, vedem ca Sfanta Scriptura spune ca Dumnezeu a zis: ,,Sa facem om dupa chipul si asemanarea Noastra", apoi a spune ca ,,Dumnezeu l-a facut pe om dupa chipul Sau". Sfanta Scriptura face distinctia intre chipul lui Dumnezeu in om si asemanarea omului cu El. Dupa ce Dumnezeu arata intentia Sa de a-i zidi pe om dupa chipul si asemanarea Sa (Fac. 1,26), il zideste in realitate numai dupa Chipul Sau (Fac. 1. 27), asemanarea cu Dumnezeu trebuind sa se dobandeasca prin efortul lui spiritual si moral. ,,A fi dupa chipul lui Dumnezeu ne apartine prin creatia noastra prima, dar a ne face dupa asemanarea Lui depinde de vointa noastra. Dandu-ne aceasta posibilitate, Dumnezeu ne-a facut pe noi insine lucratorii asemanarii noastre cu EL spre a ne darui rasplata pentru activitatea noastra si pentru a ne deosebi de picturile lipsite de viata iesite din mana artistului".
CUPRINS
1.OMUL - CHIP AL LUI DUMNEZEU SAU CHIP AL CHIPULUI
,,Chip - infatisarea, felul, forma, modul sub care se prezinta o fiinta umana".
Omul este o fiinta unitara. in care chipul lui Dumnezeu nu se rezuma doar la suflet, ci cuprinde si trupul. ,,Numele de om nu se aplica sufletului sau trupului in mod separat, spune Sfantul Grigorie Palama. ei la amandoua, caci impreuna au fost create dupa chipul lui Dumnezeu. Sufletul nu se confunda cu trupul, iar trupul nu constituie o realitate separata de suflet, fiindca trupul dispune de o rationalitate plasticizata care ramane ancorata in realitatea spirituala si unitara a chipului lui Dumnezeu in om. Constitutia omului are caracter dihotomic, fiind alcatuit de Dumnezeu din trup si suflet, dar aceasta dihotomie isi gaseste unitatea in chipul lui Dumnezeu, care imbratiseaza atat sufletul cat si trupul. El ramane pretutindeni acelasi din punct de vedere personal, atat prin actul creator al lui Dumnezeu, Care confera oamenilor si popoarelor o identitate specifica, cat si prin conditiile naturale, atat de diferite, ale existentei lor geografice. Conceptia crestina despre originea neamului omenesc are caracter monogenist.
Dumnezeu neavand trup, chipul Sau in om nu se refera la trup, El fiind Duh. ci la natura spirituala, intelectuala si morala a omului: ratiune, vointa, simtire. Uneori, ,,chipul lui Dumnezeu in om" este atribuit libertatii omului sau insusirii lui de fiinta rationala sau stapanitoare, alteori sufletului impreuna eu trupul, alteori intelectului, alteori distinctiei intre natura si persoana etc. (Sfantul Ioan Damaschin). Iar alteori omului intreg, in totalitatea lui (Sfantul Epifanie al Ciprului). Asemanarea se refera la scopul catre care tinde omul. perfectionarea lui morala, la starea de sfintenie si dreptate, obtinuta prin practicarea virtutilor, cu ajutorul harului divin:
,,Suntem dupa chip prin creatie, iar dupa asemanare ajungem noi insine prin vointa noastra libera", spune Sfantul Grigorie de Nyssa, iar Sfantul Ioan Damaschin spune: ,,Cuvintele dupa chip indica ratiunea si libertatea, iar cuvintele dupa asemanare arata asemanarea cu Dumnezeu in virtute, atat cat este posibil", si tot el: ,,A facut pe om din pamant, iar suflet rational si ganditor ii dadu prin suflarea Sa proprie", iar Sfantul Vasile cel Mare spune: ,,Chipul este asemanarea in potenta, iar asemanarea este chipul in actualitate".


Fisiere in arhiva (1):

  • Chipul lui Dumnezeu in Om.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!