Cauzele Marei Schisme

Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Incepand din a doua jumatate a secolului al IX-lea,s-a ajuns la unele neintelegeri dogmatice, cultice si canonice, intre Biserica Rasaritului si Biserica Apusu!lui. 
Aceste neintelegeri erau mai vechi si au fost semnalate inca de la Sinodul II Trulan sau Quinisext, de la Constantinopol, din 691 -692, in cele 102 canoane. 
Ele au contribuit, impreuna cu unele cauze politice, la regretabila ruptura dintre cele doua Biserici, cunoscuta sub numele de schisma cea mare din 16 iulie 1054.
Prima faza a schismei s-a deslasurat in a doua jumatate a secolului al IX-lea, iar a doua ei faza s-a consumat la 16 iulie 1054, la Constantinopol.
Vina schismei si-o arunca reciproc grecii si latinii (apusenii), Grecii o atribuie novatiilor latine, iar latinii o atribuie separatisnului si orgoliului grecesc. 
Acest lucru a demonstrat ca Marea Schisma a fost un eveniment complex cu implicatii politice si religioase majore, care n-a putut fi depasit nici pana astazi.
In realitate, cauzele si antecedentele dezbinarii Bisericilor din secolele IX-XI, sunt de ordin mult mai profund si serios. Ele sunt de ordin politico-religios si se pot urmari inca din secolul al III-lca.
II. Schisma de la 1054 sau ,,Marea Schisma" 
Tragicul eveniment de la 16 iulie 1054 a marcat istoria si viata Bisericii de aproape o mie de ani. Din pacate, incercarile ulterioare de a elimina starea de schisma si a reface unitatea bisericeasca dintre Rasarit si Apus s-au soldat cu esec. Reprosurile reli!gioase si-au gasit loc atat inainte, cat si dupa consumarea schismei. 
Denumiri ca: ,,Schisma fotiana", ,,Schisma bi!zantina", ,,Schisma orientala", ,,Schisma greaca", ,,Schisma lui Mihail Cerularie" etc. date de unii teologi catolici moderni (Fr. Dvornik, M. Jujie, S. Runciman, J. Bousquet, J. Hergen-rother, V. Grumel), arata ca Apusul incearca sa arunce intreaga responsabilitate asupra Rasaritului. Chiar daca exista si la unii teologi ortodocsi expresii incriminatoare la adresa Apusului ca ,,Papalitatea schismatica" (Wl. Guettee) sau ,,Schisma Bi!sericii Romane" (I. Karmiris), schisma a fost privita in Rasarit ca rezultat al unei instrainari reciproce si invrajbiri crescande intre reprezentantii crestinismului oriental si al celui occiden!tal, manifestate in special prin atitudinea patriarhilor de la Con-stantinopol si a papilor de la Roma, puse in practica brusc si chiar violent pe fondul unor ambitii reciproce .
III. Cauzele schismei
a) Sub aspect politic, o prima evidentiere a diferentelor dintre Rasarit si Apus s-a facut la sfarsitul secolului al III-lea. Im!paratul Diocletian (184-305), impartind imensul Imperiu Roman in Imperiul Roman de Rasarit si Imperiul Roman de Apus, facea sa se inteleaga ca este o lume orientala si una occidentala diferita ca mentalitati. 
Desi Diocletian ca protoaugust isi stabilise resedinta la Nicomidia, Roma continua sa joace rolul de capitala a imperiului. Abia la 11 mai 330, cand imparatul Constantin cel Mare (306-337) inaugura orasul Constantinopol ca noua capitala a imperiului, Roma pierdea din importanta ei politica, ramanand izolata si vulnerabila navalirilor popoarelor migratoare, in timp ce ,,Roma cea noua" se bucura de atentie si protectie deosebita.
Impartirea facuta de imparatul Teodosie cel Mare (379-395) in anul 395, intre fiii sai, Arcadie (395-408) si Honoriu (395-423) a evidentiat o noua delimitare politica intre Orient si Occident, crescand rivalitatea dintre Constantinopol si Roma. Rolul po!litic al Romei a cunoscut o puternica degradare in urma ca!derii Imperiului Roman de Apus in anul 476 sub ocupatia lui Odoacru, regele tribului germanic al herulilor. Astfel, Impe!riul Roman de Rasarit, numit din secolul al VIII-lea ,,Imperiul Bizantin", era considerat continuatorul legitim al fostului Imperiu Roman, ceea ce accentua si mai mult resentimentele apusenilor fata de rasariteni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cauzele Marei Schisme.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!