Catehezele Maritale ale Sfantului Ioan Gura de Aur

Extras din referat Cum descarc?

CATEHEZELE MARITALE ALE SFANTULUI IOAN GURA DE AUR:
La cuvintele apostolesti:
,,Din pricina desfraului
fiecare sa-si aiba nevasta lui"
Si astazi vreau sa va conduc la izvorul cel dulce, din care niciodata nu lipseste dulceata. Caci asa este felul vorbelor lui Pavel. Si toti cati isi umplu inimile din izvorul acesta vor grai prin Duhul Sfant. Si mai dulce decat toata mierea este desfatarea dumnezeiestilor cuvinte. Si acest lucru il limpezeste proorocul, cand zice: ,,Cat de dulci sunt gatlejului meu cuvintele Tale, mai mult decat mierea in gura mea" (Psalmul 118, 103). Si nu numai decat mierea este mai dulce desfatarea dumnezeiestilor cuvinte, ci si mai scumpa decat aurul si decat orice piatra pretioasa si mai curata decat tot argintul. ,,Cuvintele Domnului - zice - sunt cuvinte curate, argint lamurit in foc, curatat de pamant, curatat de sapte ori" (Psalmul 11, 6). De aceea si inteleptul a zis: ,,Nu este bine sa mananci multa miere, dar e de trebuinta sa pretuiesti cuvintele slavite" (Pilde 25, 27). Caci din aceea se naste adesea si boala pe care nu o aveam inainte, dar din acestea putem si slabiciunea pe care o avem sa o tamaduim. Iar mierea isi pierde dulceata prin digestie, dar dumnezeiestile cuvinte cand sunt digerate, atunci si sunt mai dulci si mai folositoare, si celor care le au si la multi altii. Si cel ce se impartaseste din belsug din bucatele de la masa, vomitand din aceasta pricina, se face neplacut tovarasului sau. Dar cel ce da afara din invatatura duhovniceasca multa buna mireasma daruie celui de langa sine. Si David, bucurandu-se necontenit de un asemenea ospat, a zis: ,,Revarsat-a inima mea cuvant bun" (Psalmul 44, 1). Caci se poate revarsa si cuvant rau. Si dupa cum in cazul mancarii voma data afara da seama de felul bucatelor infulecate, asa-i si cu puterea cuvintelor: multi dintre oameni, cu ce fel de cuvinte se hranesc, de acelasi fel si dau afara. Daca mergi la teatru si asculti cantece desfranate, intru totul astfel de cuvinte vei grai catre aproapele. Daca vii la Biserica si te vei impartasi de auziri duhovnicesti, asemenea iti vor fi si graiurile. De aceea si proorocul a zis ,,revarsat-a inima mea cuvant bun", aratandu-ne hrana mesei de care pururea s-a impartasit. Acestuia i-a crezut si Pavel, si indemnand, zice: ,,Tot cuvantul stricat sa nu iasa din gura voastra, ci daca este vreunul bun" (Efeseni 5, 29). Care este cuvantul stricat? Daca inveti care este cel bun, atunci vei cunoaste si pe cel stricat. Caci spre a-1 deosebi de cel bun 1-a asezat pe acesta. Iar care este cel bun nu te ruga sa afli de la mine. 
Caci Pavel insusi ne talcuieste felul lui. Fiindca dupa ce zice ,,daca este vreunul bun", adauga ,,spre zidirea Bisericii", aratand ca acel cuvant este bun care zideste pe aproapele. Asadar, dupa cum cuvantul ce zideste este bun, asa si cel ce distruge este stricat si rau. Acum, dar, si tu, iubite, daca ai ceva de acest fel sa spui, care poate sa faca mai bun pe cel ce asculta, nu opri cuvantul la vremea potrivita. Dar daca nu ai decat vorbe rele si stricate, taci, ca sa nu fii osandit pentru aproapele.
Caci acest cuvant este stricat, neziditor pentru cel ce asculta, si nimicitor. Daca cuvantul se ingrijeste de virtute, adesea se ridica impotriva lancezelii si lipsei de minte, iar daca nu se ingrijeste de ea, mai delasator il face pe ascultator. Daca iti vine sa zici oarecare cuvant de rusine care [starneste] rasete, taci. Caci si acest cuvant este stricat, pornind spre desfranare si pe cel ce graieste si pe cel ce asculta, aprinzand poftele rele ale amandurora. Dupa cum lemnele se fac focului materie si hrana, asa sunt si vorbele pentru sfatuirile rele . De aceea nu trebuie deloc sa graim toate cate le avem in minte, ci sa ne sarguim si sa scoatem din minte poftele rele si tot gandul rusinat. Si daca vreodata, uitand, primim ganduri murdare, nu cumva sa le dam afara prin limba, ci sa le inabusim prin tacere. Caci si salbaticiunile si serpii, cazand in cursa, daca afla vreo cale de scapare, cand ies de acolo se fac mai salbatici. Iar daca raman jos, fiind necontenit inchisi din toate partile, usor se pot ucide si pieri. Asa e si cu gandurile rele: daca afla vreo iesire prin gura si cuvintele noastre, aprind iar flacara dinlauntru. Dar daca le tarmurim cu tacerea se fac mai neputincioase, si, siluite ca de foamete prin tacere, degrab pier din minte. Iar cand poftesti oarecare dorire nerusinata, nu grai cuvantul de rusine si se va stinge si pofta. Daca nu ai mintea curata, macar tine-ti gura curata si nu-ti dezgoli in afara tulburarea, ca sa nu vatami si pe altul si pe tine. Caci multa pata aduce nu numai celor ce graiesc, ci si celor ce asculta de la altii cuvinte de rusine. De aceea va indemn si va sfatuiesc nu numai sa nu vorbiti unele ca acestea, ci sa va tineti de-o parte si de auzirea celor graite de altii si sa fiti pironiti pururea de legea dumnezeiasca. Caci pe unul ca acesta si proorocul il fericeste, cand zice: ,,Fericit barbatul care n-a umblat in sfatul necredinciosilor si in calea pacatosilor nu a stat si pe scaunul ciumatilor nu a sezut, ci in legea Domnului e voia lui si la legea Lui va cugeta ziua si noaptea" (Psalm l, 1-2).
Prin aceasta omilie, Sfantul Ioan Gura de Aur, vorbeste inaintea celor ce se pregatesc pentru casatorie. Din aceasta invatatura, fiecare crestin, trebuie sa inteleaga, cat este de mare "casatoria", si sa o cinsteasca cu atare. Asadar, nu trebuie sa necinstim casatoria prin desfranare sau inselare, ci trebuie sa fim precum Sfantul Apostol Pavel ne indeamna: "barbatul este capul femeii, asa cum Hristos este capul Bisericii Sale". De aceea, trebuie sa traim o viata cuvenita cu femeia, cinstindu-o totodata, pentru ca sa putem dobandi cuvintele proorocului: "Fericit barbatul ca n-a umblat in sfatul necredinciosilor si in calea pacatosilor nu a stat... ci in legea Domnului este voia si la legea Lui va cugeta ziua si noaptea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Catehezele Maritale ale Sfantului Ioan Gura de Aur.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești.
După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare.
Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!