Cateheză - Decalogul

Extras din referat Cum descarc?

1.PREGATIRA APERCEPTIVA:
"Si I-a strigat Domnul din varful muntelui si i-a zis:
"Graieste casei lui Iacov si vesteste fiilor lui Israel asa: "Ati vazut ce am facut egiptenilor si cum v-am luat pe aripi de vultur si v-am adus la Mine. Deci, de veti asculta glasul Meu si de veti pazi legamantul Meu, dintre toate neamurile imi veti fi popor ales, ca al Meu este tot pamantul; imi veti fi imparatie preoteasca si neam sfant!" Acestea sunt cuvintele pe care le vei spune fiilor lui Israel".
2.ANUNTAREA TEMEI:
Astazi vom vorbi cu ajutorul bunului Dumnezeu despre Cele 10 porunci,adica Decalogul.
3.TRATAREA:
Va aminti, desigur, ca poporul evreu, calatorind spre Canaan,tara Fagaduintei, a ajuns la Muntele Sinai. Domnul l-a chemat pe Moise pe munte, unde l-a retinut destul de mult. In timpul absentei sale dintre israeliti, Domnul i-a dat zece porunci scrise pe doua table. Aceste porunci erau valabile atat pentru poporul evreu din acea vreme, cat si pentru orice crestin din ziua de azi.Sa vedem impreuna care sunt aceste porunci si sa incercam sa vedem ce inteles au ele.
Porunca I o gasim scrisa la Iesire 20, 2?3 si ne spune ca:?Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, care te-a scos din pamantul Egiptului si din casa robiei. Sa nu ai alti Dumnezei afara de Mine?.In aceasta prima porunca i se spune poporului evreu cine este Dumnezeul caruia trebuie sa-I slujeasca. Adica: ?Eu, cel care v-a scos din pamantul Egiptului si din casa robiei,sunt Domnul Dumnezeul tau.
Intelegem tot din aceasta porunca faptul ca El este singurul nostru Dumnezeu, cel care ne-a creat si care vegheaza permanent asupra noastra. Nimeni si nimic altceva nu poate face pentru noi asa cum face Domnul. In text se face o mentiune precisa referitoare la scoaterea din Egipt si din robie.
Dar aceasta nu inseamna ca porunca este data numai pentru poporul evreu de atunci. Ea este valabila, pentru orice credincios.
Porunca II -  Sa nu-ti faci chip, nici asemanare
a niciunui lucru din cate sint in cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt in apele de sub pamant, sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti( Iesire 20,4-5).


Fisiere in arhiva (1):

  • Cateheza - Decalogul.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!