Casatorie, Familie, Monahism

Extras din referat Cum descarc?

Despre casatorie
La toate popoarele casatoria a fost un act religios asezat sub invocarea Dumnezeirii. Iubirea insasi este cea mai religioasa dintre sentimente si cu atat mai mult consfintirea ei prin legamantul de statornicie inaintea lui Dumnezeu.
Femeia si barbatul sunt unul pentru altul sunt intalnirea lor voita, ca sa raspunda celor trei chemari: ,,a sufletului spre desavarsirea persoanelor lor, a inimii spre intalnirea si usurarea noilor poveri, a trupurilor spre nasterea de prunci, se numeste casatorie". Este un <<contract>> spre a realiza, dupa legile firii, dubla fecunditate, cea spirituala si cea trupeasca. Casatoria este actul creator al unei tovarasii de viata cu menirea sa nu piara niciodata. Prin esenta sa casatoria este un act prin care sotii se depasesc, se intrec pe sine, creaza o lume noua din tainele vietii, cel mai religios din toate actiunile personale, cel mai biologic din manifestarile sufletesti cel mai antiegoist din toate bucuriile si placerile omenesti. 
Cand Dumnezeu i-a binecuvantat pe Adam si pe Eva ,,S-a odihnit." De atunci ei aveau sa inceapa misiunea lor: sa copieze faptele lui Dumnezeu, pentru ca ei insisi erau o copie a firii dumnezeiesti, aveau sa inalte viata daruita si sa sporeasca viata omeneasca. Ei deveneau creatori dupa chipul si asemanarea lui Creatorului lor, legati cu legatura sufleteasca si trupeasca si consacrati misiunii de a inalta si de a inmulti viata. Asa se arata prima casatorie la care nuni au fost constiintele lor, iar ca Arhiereu binecuvantator Insusi Dumnezeu.
De atunci sotii se leaga liberi si iubitori in casatorie, doi delegati ai lui Dumnezeu, ca, in numele Lui si prin puterea Lui, sa continue a reedita creatia omului, caci Domnul i-a inzestrat cu puterea, procreativa si opreste cu asprime ca aceasta putere datatoare de viata sa fie obiectul exclusiv al unor socoteli marsave, egoiste si aducatoare de moarte. 
Menirea iubirii este unirea; menirea unirii este colaborarea spre fecunditate, menirea fecunditatii este marirea lui Dumnezeu. Acesta este planul Creatorului pe care trebuie sa-l aduca la indeplinire sotii in casatorie. Barbatul si femeia sunt liberi sa se casatoreasca, sunt liberi sa se insoteasca cu cine vor, dar nu sunt liberi sa schimbe natura casatoriei. Odata ce omul este casatorit, este supus proprietatilor esentiale ale casatoriei si legilor stabilite de Dumnezeu. De la Dumnezeu vine intemeierea casatoriei, scopul, legile si foloasele ei; de oameni atarna intemeierea fiecarei casatorii particulare, unita cu obligatiile si binefacerile hotarate de Dumnezeu si bazate pe oferirea persoanei proprii celeilalte pentru tot timpul vietii. 
Viata morala in cadrul casatoriei
Casatoria si crearea familiei este pasul religios, moral oficial si social prin care te legi sa te depasesti pe tine ca individ si, deci, sa te consacri, nu egoismului, ci unui devotament cu urmari pline de mister si de rosturi mari. 
Insusirile fiintiale ale casatoriei sunt unitatea, trainicia, sfintenia si egalitatea dintre soti. Scopul casatoriei este inmultirea neamului omenesc, ajutorul reciproc, infranarea trupeasca si indeosebi stabilirea unei stari desavarsite in dragostea dintre soti, ca sa implineasca reciproc, transmitand unul altuia calitatile si darurile care sunt proprii fiecaruia. 
Orice taina este o transcedere a separarii unuia de altii si alienarii. In cazul casatoriei, fiecare persoana, fiecare dintre soti este chemat sa devina constient de prezenta divina a celuilalt. Temeiul oricarei relatii sacramentale este faptul ca barbatul si femeia isi sunt complementari: exista o reciprocitate a daruirii si primirii, o intalnire a reciprocitatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Casatorie, Familie, Monahism.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!