Casatoria - Modelul Sacru al Familiei Crestine - O Perspectiva

Extras din referat Cum descarc?

Motto :
"Apoi Dumnezeu a zis : Sa facem om dupa chipul si asemanarea Noastra ; el sa sapaneasca peste pestii marilor, peste pasarile cerului, peste vite, peste tot pamantul si peste toate taratoarele care misca pe pamant. Dumnezeu l-a facut pe om dupa chipul Sau ; parte barbateasca si parte femeiasca i-a facut" (Geneza, 1: 26-27).
Aceste versete descriu minunata si fermecatoarea istorie a crearii barbatului si a femeii, a intemeierii casatoriei si a vietii de familie. Casatoria, viata in doi a unui barbat cu o femeie, uniti intr-un singur duh, spirit si trup, traind unul pentru celalalt toata viata pe acest pamant, a fost ideea lui Dumnezeu. Dumnezeu a constatat ca nu este bine ca barbatul sa fie singur si de aceea i-a conceput o completare, pentru ca impreuna cu femeia sa se afle intreg si sa se realizeze inspre ceea ce Dumnezeu l-a conceput sa devina (Ton, 2000, p. 11).
Din punctul de vedere al individului, aproape toata lumea recunoaste ca a-ti gasi un partener pe care sa-l poti iubi fara rezerve si care sa te iubeasca la fel, cu care sa poti impartasi toate problemele vietii, cu care sa te armonizezi, in care sa te poti increde total, cu care poti crea un camin cald, plin de frumusete, armonie si stabilitate este aranjamentul ideal pe care ti l-ar putea oferi viata aceasta. 
Din punctul de vedere al societatii, iarasi aproape toata lumea recunoaste ca taria si sanatatea familiei formeaza taria si sanatatea societatii, admitand in acelasi timp ca societatea, la randul ei, prin forma de organizare si prin conceptiile ei, contribuie la sanatatea familiei. 
Casatoria - o taina?
Biblia numeste casatoria o taina, dar Ea nu se refera la taina in sensul de secret. Prin taina Biblia intelege o cunostinta pe care nu o putem dobandi decat prin intermediul revelatiei. Exista anumite lucruri legate de casatorie pe care le cunoastem numai fiindca Dumnezeu ni le-a revelat (Coblentz, p.129).
Conform revelatiei lui Dumnezeu, casatoria este o unire a doi oameni prin legaturi invizibile ale inimii. Intentia lui Dumnezeu a fost ca aceasta practica sa fie recunoscuta si pastrata printr-un angajament pe viata, in cadrul casatoriei. Acest angajament reflecta relatia cea mai inalta de dragoste si angajare, si anume cea dintre Hristos si Biserica. Biserica se refera la totalitatea pacatosilor care au primit prin har, credinta si darul pocaintei mantuirea lui Dumnezeu. 
Casatoria poate fi realizata doar intre doua persoane care s-au intors de la pacatele lor la Hristos, care au fost schimbate de Duhul Sfant si traiesc vieti noi, pentru Dumnezeu, doar prin harul Sau, si care au incheiat un legamant de a-L urma pe Hristos toata viata lor.
Credinciosii adevarati pot intelege astfel de ce omul, lasat sa judece singur, nu reuseste sa aiba o casnicie fericita, ci o distruge. Fara a avea revelatia lui Dumnezeu, barbatii si femeile privesc casnicia prin proprii ochi si o interpreteaza, in general, in lumina telurilor imediat palpabile. Unele scopuri, cum ar fi fericirea personala, indeplinirea nevoilor si comoditatea, sunt motivatiile care ii determina pe oameni sa intre in cetatea casatoriei, dar tot ele ii fac sa iasa din ea, dupa cum este mai avantajos pentru ei (Coblentz, p. 130). 
Planul lui Dumnezeu - un barbat si o femeie pana la moarte
"De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va lipi de nevasta sa, si se vor face un singur trup" (Geneza, 2:24). Aceasta este prima indicatie din Sfanta Scriptura referitoare la casatorie. Dupa ce a rostit acest citat, Domnul Isus a spus : "Asa ca nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci, ce a impreunat Dumnezeu, omul sa nu desparta" (Matei 19:6). Iar apostolul Pavel ne invata in continuare : "Caci femeia maritata este legata prin lege de barbatul ei cata vreme traieste el ; dar daca-i moare barbatul, este dezlegata de legea barbatului ei (Epistola lui Pavel catre Romani, 7:2)". Directia data de Sfanta Scriptura este simpla : un barbat si o femeie pana la moarte. 
O asemenea unire cere insa angajament. Atat sotul, cat si sotia sunt chemati la sacrificiu de sine, la dragoste fidela in casnicie. Scriptura afirma : "Barbatilor, iubiti-va nevestele cum a iubit si Hristos Biserica si S-a dat pe Sine pentru ea (...) Tot asa trebuie sa-si iubeasca si barbatii nevestele, ca pe trupurile lor" (Efeseni 5:25,28) si, de asemenea, " (...) nevasta sa se teama de barbat" (Efeseni 5:33).


Fisiere in arhiva (1):

  • Casatoria - Modelul Sacru al Familiei Crestine - O Perspectiva.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!