Biserica românească din nord-vestul țării în timpul prigoanei horthyste

Extras din referat Cum descarc?

Am ales aceasta carte pentru recenzie, nu atat din pricina interesului starnit de titlul lucrarii, cat mai ales din pricina circumstantelor, aceasta carte fiind una dintre putinele carti disponibile la Biblioteca Facultatii de Teologie din Alba Iulia. Cu toate acestea cartea a reprezentat o frumoasa si interesanta lectura cu privire la vitregiile pe care romanii din Transilvania de Nord le-au avut de suportat din partea ocupantilor maghiari.
Autorul cartii, Nicolae Mihail Corneanu a fost un inalt ierarh in Biserica Ortodoxa Romana, arhiepiscop al Timisoarei si mitropolit al Banatului din 1962 pana in 2014. In perioada 1934-1942 a urmat liceul in Caransebes, iar intre anii 1942-1946 a urmat Facultatea de Teologie la Bucuresti. In aceeasi perioada a urmat cursurile Facultatii de Filologie si a celei de Litere. In 1949 si-a sustinut teza de doctorat cu titlul ,,Viata si petrecerea Sfantului Antonie. Inceputurile monahismului crestin pe Valea Nilului". In anul 1992 a fost ales membru de onoare al Academiei Romane. Printre publicatiile sale mentionam: Invatatura crestina ortodoxa, Iesit-a semanatorul. Culegere de predici, Pedobaptismul de-a lungul vremii, Fundamentarea teologica a pedobaptismului, Temeiurile invataturii ortodoxe, Invatatura ortodoxa despre mantuire, -  Contributia Banatului la teologia si spiritualitatea romaneasca, Culegere de predici, Studii patristice. Aspecte din vechea literatura crestina, Biserica romaneasca din nord-vestul tarii in timpul prigoanei horthyste, Patristica mirabilia, Quo Vadis, Origen si Celsus: Confruntarea crestinismului cu paganismul, Pe baricadele presei bisericesti (2 vol.), Pe firul vremii. Meditatii ortodoxe, Credinta si viata. Culegere de studii teologice, Patristica mirabilia, Patristica: filosofia care mangaie . 
Cartea mentionata este compusa din sase parti, precedate de Cuvantul inainte si Introducerea autorului.
In Cuvantul inainte, autorul isi argumenteaza tratarea acestui subiect, si anume descrierea calvarului Bisericii romanesti din nord-vestul tarii din timpul prigoanei horthyste, ca fiind necesara in ,,bararea drumului oricaror tendinte de reinviere a spiritului horthyst, printr-o solidara si neslabita actiune din partea tuturor acelora care n-au uitat si nu au dreptul sa uite niciodata ororile fascismului, ale horthysmului" .
Intrucat Dictatul de la Viena si consecintele acestuia nu au aparut din senin, autorul se vede nevoit ca in Introducere sa trateze antecedentele ocupatiei horthyste, ca fiind definitorii pentru intelegerea completa a fenomenului de asuprire a romanilor cateva decenii mai tarziu.
Mai intai, autorul readuce in discutie argumentele continuitatii romanilor pe pamantul Daciei, adesea contestate de asupritorii maghiari. Inca din secolele XIII-XIV regii Ungariei, adesea la indemnul papalitatii, au luat felurite masuri represive impotriva Bisericii Ortodoxe, dar si a romanilor in general. Prin Legea electorala, Legea azilelor de copii, Legea despre salarizarea invatatorilor din scolile confesionale si comunale, precum si prin legile Apponyi din 1907 pentru sistemul de invatamant s-a pornit o lupta nemiloasa contra scolilor confesionale romanesti, cu urmari dramatice, pana in 1914 romanii pierzand aproximativ 600 de scoli. Cu toate acestea ,,Biserica s-a dovedit a fi un puternic factor de unitate si coeziune" si ,,identificandu-se cu pastoritii lor, slujitorii Bisericii romane din Transilvania s-au facut tuturor toate. Au fost dascali pentru copii, doctori pentru bolnavi, judecatori pentru invrajbiti, aparatori ai drepturilor celor asupriti, iar cand impilarile si nedreptatile intreceau puterea de rabdare a poporului si acesta se razvatea, ei deveneau si luptatori si calauze in lupta pentru sfanta dreptate a poporului" . Dupa primul razboi mondial, regimul horthyst ajuns la conducerea statului maghiar se va manifesta pe linia celui mai excesiv iredentism si revizionism. Odata cu instaurarea ocupatiei horthyste in Transilvania, va incepe ,,cea mai neagra pagina de istorie" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Biserica romaneasca din nord-vestul tarii in timpul prigoanei horthyste.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Dr. Nicolae Corneanu, Biserica Romaneasca din Nord-vestul tarii in timpul prigoanei horthyste, Bucuresti, Editura IBMBOR, 1986
2. https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Corneanu


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!